SUPPLEMENT? Politihøgskolen står bak en rapport som fastslår at elektrosjokkvåpen som dette – en Taser X26 – ikke er en fullgod erstatter for kuler og krutt i polititjeneste.

SUPPLEMENT? Politihøgskolen står bak en rapport som fastslår at elektrosjokkvåpen som dette – en Taser X26 – ikke er en fullgod erstatter for kuler og krutt i polititjeneste. Foto: Paul Connors , Ap

Politirapport: – Elektrosjokkvåpen kan ikke erstatte pistolene

En fersk utredning gjort av Politihøgskolen slår fast at elektrosjokkvåpen ikke er noe alternativ til skarpladde pistoler.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var fagbladet Politiforum som først omtalte saken.

Utredningen av elektrosjokkvåpen ble satt i gang på grunn av PSTs hemmelige rapporter om fare for terrorangrep i Norge, som førte til at politiet ble bevæpnet i november 2014.

I august ifjor annonserte politidirektør Odd Reidar Humlegård at elektrosjokkvåpen skulle vurderes som alternativ til tjenestevåpen.

– Hvis trusselbildet ikke endrer seg, må vi starte å tenke på andre kompenserende tiltak. Det er ikke slik at elektrosjokkvåpen fullt ut kan kompensere for pistolen vi bruker i dag, men det kan kanskje likevel settes inn som et alternativ, mente han da.

Den ferske rapporten viser at det ikke er tilfelle.

«Elektrosjokkvåpen er ikke et alternativ til ordinære skytevåpen, men kan fungere som et supplement,» står det.

Rapporten ble ferdigstilt før den midlertidige politibevæpningen ble avsluttet den 3. februar i år. Den kommer fram til at elektrosjokkvåpen ikke bør vurderes som «...et egnet kompenserende tiltak til dagens midlertidige bevæpning.»

Amnesty: 500 drept på ti år av amerikansk politis elektrosjokkvåpen

Innført i flere europeiske land

I utredningen har PHS hentet erfaringer fra flere andre land, deriblant Finland, Storbritannia og New Zealand, som alle har innført elektrosjokkvåpen, skriver NTB.

Da utredningen ble annonsert i august ifjor hadde den midlertidige bevæpningen vart åtte måneder. På det tidspunktet hadde det gått av 16 vådeskudd med politiets våpen, og allerede i mai hadde bevæpningen vart så lenge at én av tre nordmenn mente det var en måte å snikinnføre permanent væpnet politi.

Justisminister Anders Anundsen var i hardt vær i forbindelse med bevæpningen, både fra opposisjonen og fra støttepartiene.

Hadia Tajik om Anundsen: – Hva holder han på med?

Skal utrede permanent bevæpning

Justisdepartementet og Politidirektoratet så etter andre løsninger. I tillegg til elektrosjokkvåpen ble det foreslått å skille ammunisjon og våpen, som et alternativ til politiets svært skarpe bevæpningssituasjon. Det ble av mange oppfattet som mistillit, og aldri innført.

Nå som midlertidig bevæpning er avsluttet skal regjeringen sette ned et utvalg for å utrede permanent bevæpning av politiet. Med den ferske rapporten fra Politihøgskolen er elektrosjokkvåpen som en mellomløsning desto mindre sannsynlig.

Politidirektoratet stiller seg bak anbefalingen fra Politihøgskolen og har ifølge NTB sendt sin anbefaling tilbake til Justis- og beredskapsdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder