IKKE AKKURAT TURISTER: Espen (10) og mamma Trine Jakobsen Vold måtte installere seg på et seksmannsrom på barnekirurgisk avdeling. Her i resepsjonen på pasienthotellet. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Haukeland-ledelsen om hotellstreiken: – Vi er i ferd med å få en krise nå

Espen og mamma måtte overnatte på barneavdeling

BERGEN (VG) Ledelsen ved Haukeland sykehus mener at streiken ved pasienthotellet er i ferd med å utvikle seg til en krise.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er en meget vanskelig situasjon, sier Askjell Utaaker, divisjonsdirektør ved sykehuset:

SILER PASIENTER: Haukeland-direktør Askjell Utaaker ber alle pasienter møte opp for vurdering. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– De 63 nye pasientene vi mottar tirsdag, forsøker vi å nå på telefon. De blir bedt om å møte opp, slik at vi kan gi dem en individuell vurdering.

Les også: LO-Gerd ut mot hotell-milliardærene

Må rydde selv

– Noen har en situasjon som gjør at de kan reise hjem og bo der, noen kan utsette behandlingen, noen må vi ta inn for å la dem bo i pasientsenger på sykehuset – og så håper vi at resten kan ta inn på de få rommene pasienthoteller har åpne. Men da må de gjerne selv stå for en del av servicen, som å rydde søppel og skifte på sengeklærne.

Les også: Olav Thon ut mot LO-Gerd

Han understreker at Haukeland sykehus ikke er part i konflikten mellom de hotellansatte og arbeidsgiverne.

– Vår rolle er at vi kjøper hotelltjeneste fra hotellet. Vi kan for eksempel ikke legge inn en søknad om at pasienthotellet får dispensasjon fra streiken, sier Utaaker.

Fellesforbundet: Skivebom fra NHO

Kan ikke vente

Av de totalt om lag 50 ansatte ved pasienthotellet er 18 organisert i Fellesforbundet, og tatt ut i streik. Hotellet har måtte lukke om lag hundre av de 178 rommene.

FIKK HOTELLROM: Pasient Jan Rune Johannessen (49) fra Os i Hordaland fikk hotellrom - og dermed får han tilpasset ny fotprotese. I bakgrunnen fra venstre lokal forbundsleder Djevat Hisenaj og sekretær Geir Olsen. Foto: Hallgeir Vågenes VG

49 år gamle Jan Rune Johannessen fra Os rett sør for Bergen har fått rom på pasienthotellet for å få tilpasset ny protese på foten, som ble amputert før jul:

– Så jeg er heldig, som får bo her, selv om det selvsagt ikke står om livet for meg. Men dersom jeg mister mitt behandlingsopplegg, risikerer jeg lang ventetid – dette er jo timet og planlagt i lang tid.

Han har bare godt å si om de streikende på sykehuset:

– Du blir jo kjent på et sted som dette, og det er et helt fantastisk personell. Men de må nok selv skifte på sengeklærne mine – jeg klarer det ikke, ler 49-åringen, og vifter demonstrativt med armprotesen.

Les også: Full krig om pasienthotellene

Bor på seksmannsrom

Fullt så heldige har ikke Espen Vold (10) og mamma Trine Jakobsen Vold (46) fra Suldal i Rogaland vært. Hun fikk avslag på rom i hotellresepsjonen – ingen flere beboere i dag!

KYNISK OG RÅTTENT: Fellesforbundets lokale leder Djevat Hisenaj (foran), og dustriktssekretær Geir Olsen mener NHO driver et kynisk og råttent spill. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Vi bor så langt unna at det er uaktuelt å reise hjem. Vi er jo ikke turister! Vi kom mandag, og fikk bo på et seksmannsrom på barnekirurgisk avdeling. Jeg gren meg til en seng, ellers måtte jeg ligge på madrass på gulvet, forklarer mamma.

Espen har en medfødt ryggmargslidelse, og må gjennom halvårlig røntgensjekk og tilpasning av nytt korsett – en prosess som tar fire dager.

– Det ble jo dårlig søvn, mange barn som sutrer og er utilpass, sykepleiere som kommer og går. Heldigvis var det bare en annen pasient på rommet i natt. Men det går ikke å utsette dette – Espen er allerede vokst ut av korsettet han har, forklarer hun, og understreker at hun har stor forståelse for streiken.

Les også: Her tømmes landets største hotell for gjester

Kynisk og råttent

Fellesforbundets kampledere i Hordaland, leder Djevat Hisenaj og sekretær Geir

Olsen, karakteriserer det som råttent og kynisk spill fra NHOs forhandlere å la være å søke dispensasjon for pasienthotellet.

– En slik dispensasjon ville straks blitt innvilget, og slik har spillereglene vært i konflikt. De vil med dette styrke argumentene for å la konflikten gå til lønnsnemnd.

De peker på at hovedkravet – å styrke de lokale forhandlingene, for dermed på sikt kunne oppnå lønnsnivå som andre sammenlignbare grupper – dette kravet ikke vil forsvinne:

– Om vi ikke vinner gjennom nå, vil det komme tilbake allerede om to år, sier leder Djevat Hisenaj.

Må vente på NHO-utspill

Men hvorfor kan ikke Fellesforbundet oppheve streiken på pasienthotellet – uten å vente på noen dispensasjonssøknad? Til dette svarer forbundssekretær Knut Øygard:

– For fire år siden hadde vi en tilsvarende situasjon, og søknaden om dispensasjon fra Haukeland ble innvilget på 20 minutter. Men vi kan ikke ensidig oppheve streiken for en gruppe. Det vil være å avslutte streiken som helhet – fordi videre streik da vil være en ulovlig streik, både i forhold til både lovverk og avtaleverk. Og vi har fått signaler fra NHO om at dette i så fall vil bli rettslig forfulgt av dem. Så dette er et kynisk spill, de bryter de spillereglene vi har brukt å ha, sier Øygard.

Fellesforbundets ansvar

Administrerende direktør, Petter Furulund, i NHO Service skriver på mail til VG at han beklager at pasienter som uskyldig tredjepart blir rammet av arbeidskonflikten.

– Fellesforbundet har med viten og vilje tatt ut pasienthotellene. Det ansvaret kan de ikke skyve over på arbeidsgiverorganisasjonene. De kan ikke forvente at vi skal rydde opp etter dem når de roter det til, mener Furulund.

Videre skriver Furulund at dispensasjon bare kan gis dersom det er plutselig og uventet fare for liv og helse.

– Det er helsemyndighetene som skal avgjøre når det er fare for liv og helse, og vi legger til grunn at de følger situasjonen nøye, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder