MORDBRANN: 39 åringen er blant annet tiltalt for drapsforsøk gjennom å ha tent på huset til sorenskriveren på Hamar. Tirsdag rettet forsvareren hans kraftig kritikk mot politiet og ba om frifinnelse Foto: Politiet POLITIET

Forsvarer ber om frifinnelse

...mens aktor vil ha 18 års forvaring for mordbrann-tiltalt

Forsvareren fastholder at den 39 år gamle tiltalte i mordbrann-saken på Hamar er uskyldig og må frifinnes for den alvorlige tiltalen mot seg.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Advokat Thomas Randby rettet i sin prosedyre tirsdag meget kraftig kritikk mot politiet på Hamar, som han mener blinket seg ut hans klient svært tidlig i etterforskningen. Mistanken mot to andre personer, som tidlig var inne i saken, ble raskt forkastet. Derfra handlet politiets arbeid mest om å finne de bevisene som understøttet politiets teori, mener han.

Aktor Tormod Bakke på sin side avsluttet sin prosedyre i Sør-Østerdal tingrett fredag med å be retten finne den 39 år gamle hedmarkingen skyldig i alle punktene i den åtte sider lange tiltalen, med unntak av to mindre forhold.

Les også: Aktor ber om 18 års forvaring for mordbrann-tiltalt

Og de bevisene er i dag ikke mye verdt, mener Randby. I fravær av tekniske bevis og vitneopplysninger som nagler tiltalte til åstedet i mordbrann-forholdet, må aktor støtte seg i vesentlig grad på tiltaltes ekskone og en medfange tiltalte møtte i varetektsperioden. Ingen av dem har den nødvendige troverdighet som skal til for domfellelse for mordbrann, drapsforsøk og angrep på en av rettens aktører, mener han.

Den 39 år gamle hedmarkingen regnes som så farlig at han så langt er den eneste som har blitt underlagt de strenge soningsforholdene ved avdelingen for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel – i tillegg til Anders Behring Breivik.

Les også: Breiviks tidligere medfange benekter mordbrann og syreangrep

Ble lovet dusør

I prosedyren for Sør-Østerdal tingrett konkluderte hans forsvar med å legge ned påstand om at 39-åringen må frifinnes fullt ut, med unntak av et ubetydelig narkotikapunkt i den åtte sider lange tiltalen, ifølge NRK.

– Tiltalte ble blinket ut helt fra starten og har vært i politiets søkelys fra start til mål. Etterforskningen har hele tiden dreid seg om å skaffe bevis mot ham, sa Randby.

Randby gjorde også et poeng ut av at ekskona, som er å regne for et nøkkelvitne for aktoratet, forklarte seg først etter at det ble utlovet dusør på 100.000 kroner for opplysninger som kunne bidra til oppklaring.

Kritiske til retten

Randby og medforsvarer Morten Andreassen har hele veien vært kritiske til måten saken mot deres klient er håndtert på av politiet. Den har til dels vært etterforsket av det samme politidistriktet som mannen er tiltalt for å ha angrepet, truet og æreskjelt.

Hoveddommer Cathrine Fossen i rettssaken har dessuten under et dommerseminar hørt sorenskriver Ola P. Svor foredra om brannen, som av påtalemyndigheten ses på som et angrep på rettsstaten, vel så mye som et angrep på Svor.

Aktor Tormod Bakke er visepolitimester i Hedmark politidistrikt, og selv om saken føres for Sør-Østerdal tingrett, som er hjemmehørende på Elverum, foregår rettssaken bare noen hundre meter fra åstedet for tiltalens mest alvorlige punkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder