Vil la Høyblokka forbli den høyeste bygningen i regjeringskvartalet

Statsbygg presenterte i dag sine anbefalinger for utformingen av det nye regjeringskvartalet.

  • David Bach

Artikkelen er over fire år gammel

En konsentrert bebyggelse med varierte volum og moderat høyde opp mot Høyblokkas høyde.

Det er hovedprinsippene i Statsbyggs anbefaling til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) for hvordan regjeringskvartalet skal se ut i fremtiden.

– Det vil ikke bli noe høyhus i regjeringskvartalet. Vi anbefaler å la Høyblokka få den plassen den fortjener, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg under en pressekonferanse i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En større åpen park er anbefalt på nordsiden foran Høyblokka, hvor Y-blokka nå står, mens en mer formell plass blir anlagt mellom blokka og Akersgata.

Lagt frem tirsdag

Anbefalingene ble lagt frem under en pressekonferanse klokken 12 i dag. Med tegninger og en video presenterte Statsbygg samlingen av ideer, drøftinger og innspill som har kommet inn siden de fikk i oppdrag av KMD å planlegge det nye kvartalet.

INGEN SKYSKRAPER: Slik anbefaler Statsbygg at det fremtidige regjeringskvartalet skal se ut. Foto: Nordic - Office of Architechture (illustr.)/Statsbygg ,

– Statsbygg er stolte og glade over å kunne legge frem noe som er både et konkret og grundig beslutningsgrunnlag for politikerne i en så tidlig fase av en så stor byggesak. Vi har to hovedmål med det vi legger frem: Det ene er at vi skal lage et godt, effektivt og fleksibelt regjeringskvartal for den fremtidige statsadministrasjonen. Det andre er at det skal bidra til en god byutvikling for Oslo og byens innbyggere, sier Nikolaisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Sikrer gode ideer

Regjeringen vedtok i mai 2014 hovedkonseptet for det fremtidige regjeringskvartalet, hvor man fikk overordnede rammer og målsettinger. Prosjekteringen for kvartalet er planlagt å begynne i 2016, og byggefasen er foreløpig satt til 2020-2022.

Kostnadsrammen er ikke fastsatt.

Se bildespesial: Arkitektkonkurranse om det nye regjeringskvartalet

I april presenterte seks arkitekt- og konsulentteam sine forslag til hvordan det nye kvartalet kan utformes.

Hensikten med forslagene var ikke å kåre en vinner, men å sikre godt tilfang av idéer, ifølge Statsbygg.

Forslaget vil bli sendt ut til offentlig høring våren 2016, og etter planen skal det ferdigstilles og vedtas i løpet av 2016.

Oversikt mot sør. Foto: Nordic - Office of Architecture (illustr.)/Statsbygg ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder