Matt Damon til Norge: – Jeg gleder meg enormt

LAS VEGAS (VG) Matt Damon (45) mener han har trukket vinnerloddet i livet og tar med seg hele familien til Norge på filminnspilling.

  • Anke Hofmann
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Om kort tid rykker Hollywood inn i Lofoten for å gjøre opptak til filmen «Downsizing».

Damon forteller at han gleder seg til å utforske den norske naturen og at han naturlig nok trekker linjer tilbake til sitt eget opphav, ettersom morfaren er fra Finland.

– Det er en del av verden jeg bare har sett bilder fra, men jeg har aldri vært der før. Med finsk og svensk avstamning har jeg røtter i den delen av verden, og jeg er kjempespent og gleder meg enormt, ikke bare til å filme der, men til å være på oppdagelsesreise. Det blir fantastisk, sier firebarnsfaren Matt Damon.

Har du lest? Slik blir «Downsizing»-innspillingen

Filmen handler om en norsk vitenskapsmann som kan forminske folk ned til 12 centimeter i et forsøk på å forhindre befolkningsveksten og redde miljøet. Matt Damons rollefigur tror han kan få et bedre liv med mindre forbruk, inntil kona forlanger skilsmisse. Med i filmen er også Alec Baldwin, Christoph Waltz, Neil Patrick Harris, Jason Sudeikis, norskættede Kristen Wiig og svenske Rolf Lassgård.

Skal utforske fjordene

Når Damon først skal til Norge passer han på å utnytte sjansen til å se hva landet har å by på.

– Vi gleder oss alle mann. Nesten ingen har vært i Norge før. Det har heller ikke jeg, så jeg tar med Lucy og barna. Vi skal spille en uke i de norske fjordene, og etter innspillingen skal vi være på båt, farte rundt og utforske fjordene og se om vi kan finne noen isbjørner, sier Damon.

Han har fire døtre som sammen med kona Luciana «Lucy» Barroso blir med til Norge. Sammen har de døtrene Isabella (10), Gia (8) og Stella (6). Den eldste datteren, Alexia (18), er fra Lucys første ekteskap.

Men selv om Damon gleder seg til norgesturen, vil han holde forventningene i sjakk.

– Vi skal bare la alle inntrykkene synke inn. Og jeg tror at den beste utdannelsen barn kan få, er å se resten av verden ettersom vi er så geografisk isolert i Amerika. Det gir grobunn for Trumps nasjonalisme, der folk synes det er en god idé å bygge mur mellom oss og andre folk. Min teori er at fremmedfrykten vil forsvinne dersom barn blir eksponert for andre folk og kulturer, bare ved å ta dem med rundt og vise dem verden. Det tror jeg vil gjøre stor forskjell, sier Damon.

Matt + Buddy = sant: Norske Buddy blir Hollywood-stjerne

Trodde karrieren var over

«Downsizing», som er i Alexander Paynes regi, er ventet mot slutten av neste år. Nå er han imidlertid aktuell med en ny film i «Jason Bourne»-serien. Denne gangen har han vært borte i 10 år, og verden er atskillig mer ustabil enn da han sist forsvant fra kartet. Dette er den femte filmen i Bourne-serien, men da filmen «Hvem var Jason Bourne» kom ut i 2002, trodde Matt at karrieren hans var over.

– Jeg holdt på med teater i London fordi jeg ikke hadde hatt ett eneste tilbud på seks måneder. «All the pretty Horses» og «The Legend of Bagger Vance» hadde begge kommet ut, til dårlig billettsalg og enda dårligere kritikker. «Hvem var Jason Bourne» hadde alle tegn til å bli en fiasko. Men filmen fikk bein å gå på etter hvert, og det gjorde at vi kunne lage «Gåten Jason Bourne» i 2004. Jeg har denne franchisen å takke for at jeg fremdeles har en karriere, sier han.

– Blir det flere filmer om Jason Bourne?

– Både Paul Greengrass og jeg er begge åpne for det. For vi elsker denne serien. Jeg spiller Jason Bourne så lenge som Paul vil regissere, sier Damon bestemt.

Les anmeldelsen: Kompromissløst gravalvor

Så du denne? Se Matt Damon tilbake i rollen som «Jason Bourne»

Ikke 29 lenger...

GLAMOUR: Matt Damon sammen med kona Luciana Barroso på Oscar-utdelingen. Foto: Lucy Nicholson Reuters

Damon har rykte på seg for å være en av de mest jordnære skuespillerne i Hollywood. Fyren som ble kåret av People til verdens mest sexy mann i 2007, en tittel han først avslo, men etterpå hadde mye moro med, fortsetter å være den hyggeligste du kan møte i filmbyen.

Men sexy-stempelet til tross: Tøffe filmroller krever hard trening, og han har lagt ned mange timer for å komme i form til den nye filmen.

– Det var lett å komme inn i rollefiguren igjen, men den fysiske delen var noe helt annet og veldig tøft. Jeg var 29 da vi begynte disse filmene, og nå er jeg 45, så bare treningen og dietten var en full jobb.

– Hvilken utgave av deg liker fruen best?

– Jeg trodde hun likte den myke versjonen av meg. Hun sa alltid at hun liker meg litt tung med kjøtt på bena. Men da jeg trente for noen av disse filmene sa hun at hun liker det også, så nå er jeg nødt til å fortsette på treningsstudio! Ekteskap er ikke lett så jeg var svineheldig som møtte henne, sier han og legger til:

– Å ha en partner som skal være alt for en, er egentlig en vanvittig idé. Så jeg elsker ikke ekteskapet generelt, men jeg elsker å være gift med Lucy. Det er hele forskjellen. Jeg trakk vinnerloddet!

Fått med deg denne? Her er Aksel Hennie på vei til Mars for å redde Matt Damon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder