PRESSEKONFERANSE: Leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid, informerte om drapssaken på en pressekonferanse torsdag. Foto: Helge Mikalsen , VG

Prostituerte i Oslo stoler ikke på politiet

Frykt preger prostitusjonsmiljøet etter drapet på bulgarske Galina Sandeva (28). Men tilliten til politiet er lav, og de færreste voldsepisoder rapporteres, ifølge miljøarbeidere.

Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En snau uke er gått siden bulgarske Galina Sandeva (28) ble funnet brutalt drept på Bispekaia i Oslo, forrige torsdag.

Bilen sto parkert i Bispevika i Oslo sentrum – en bydel hvor det det er kjent at det pleier å være sextrafikk. En av teoriene politiet jobber ut fra, er at drapet kan ha sammenheng med prostitusjonsvirksomhet.

Les også: Sexkunder har meldt seg til politiet

En intensiv etterforskning av saken er igangsatt. Politiet har bedt alle personer med informasjon som kan være relevant om å ta kontakt.

Dom: Politiet skrev «misvisende» rapport om offer for sexslaveri

Oslo-politiet har lovet at sexkunder ikke har noe å frykte hvis de kommer med opplysninger i Galina-saken. Nå har flere meldt seg, men politiet vet fortsatt ikke hvem som står bak drapet.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist her.

– Tør ikke anmelde

Tilliten til politiet er lav blant de prostituerte, forteller Kristin Strandengen, sjef i Marita Women fra Maritakafeen, en kontaktkafe for rusavhengige og kvinner i prostitusjon.

– De er sinte, lei seg og frustrerte, og har liten tro på at politiet klarer å fange gjerningsmannen. Tilliten til politiet er svært lav blant kvinnene vi har vært i kontakt med. Jenter som har blitt utsatt for vold forteller oss at de ikke tør å anmelde saker til politiet. Og når de anmelder, opplever de ikke å bli tatt seriøst nok.

Les også: Prostituerte i Oslo frykter for sin egen sikkerhet.

DREPT: Den 28 år gamle bulgarske kvinnen Galina Sandeva funnet død torsdag. Foto: Privat ,

For dem som har dårlige erfaringer med politiet i hjemlandet, vil terskelen være ekstra høy for å kontakte politiet, ifølge Strandengen. Mange har dårlige erfaringer også med Oslo-politiet.

– De forteller at særlig denne høsten har vært intens. Politiet har vært veldig aktive i gatebildet, bedt om ID-papirer for å sjekke hvem som har lov til å oppholde seg i landet. Jentene befinner seg i en vanskelig skvis. Mange av dem forsørger familie i hjemlandet, og har ikke råd til å miste inntekten sin, forteller hun.

Maritakafeen holdt åpent natten Galina ble drept. Strandengen forteller at jentene som var samlet der den kvelden, var så redde at de ba personalet om å låse dørene til kafeen.

– De er livredde. Det kunne jo like gjerne vært dem. Hver mann de ser nå, tenker de kan være drapsmannen.

Les også : Slik jakter politiet på Galinas drapsmann

– Sexkjøpsloven har skylden

Astrid Renland er administrativ ansvarlig i Prostituertes interesseorganisasjon i Norge (PION). Hun bekrefter det Strandengen forteller.

– Alt tyder på at tillitsforholdet mellom sexarbeidere og politiet er veldig dårlig. Før ringte de til politiet for hjelp. Nå gjør de ikke det lenger, sier hun til VG.

Sexkjøpsloven har mye av skylden, ifølge Renland.

– Kriminaliseringen av sexkjøp gjør at politiet bruker sexarbeidere for å komme i kontakt med kunder og uroe markedet. Kvinnelige sexarbeidere blir mål og middel for å bekjempe kriminalitet.

17. desember publiserte Pro Senteret en rapport om vold mot sexarbeidere. I denne rapporten fremkommer det at mange prostituerte i Norge ikke tør å anmelde voldtekt og voldsbruk.

– Situasjonen for personer som selger sex på gata er preget av vold, og ofte svært grov vold. Likevel blir sakene sjelden anmeldt, sier forfatteren bak rapporten, Sarah Sangesland Warpe.

Årsakene bak mistilliten til politiet bygger på flere forhold, forklarer hun.

– Mistilliten kan bygge på tidligere erfaringer med politi, både fra andre land og fra Norge, rykter i miljøet, frykt for ikke å bli trodd eller en bekymring for at kontakt med politiet kan føre med seg negative konsekvenser, slik som å bli sendt ut av landet. Livssituasjon er viktig å ta i betraktning. Forsørgerplikt og menneskehandel er forhold som kan gjøre valget om å anmelde vanskeligere. Mange har mye å miste dersom de blir sendt ut.

– Bakgrunnen for rapporten er å skape en bevisstgjøring rundt personer som selger sex og deres voldsutsatthet. Når vi vet at en gruppe jevnlig opplever å bli utsatt for vold, trakassering og diskriminering – så er dette noe vi må løfte frem og ta på alvor.

– Har ingen grunn til frykt

Kriminalsjefen i Oslo politidistrikt, Gro Smogeli, er kjent med at mange gateprostituerte er redde for å anmelde. Imidlertid mener hun frykten er ubegrunnet.

– Gateprostituerte har ingen grunn til å frykte politiet, sier Kriminalsjef i Oslopolitiet Gro Smogeli til NRK.

Smogeli mener det er synd at prostituerte opplever situasjonen slik, og forsikrer at Oslopolitiet jobber kontinuerlig med å bli bedre på å kommunisere med gateprostituerte.

– Når en person forteller oss at de er utsatt for vold eller menneskehandel, har vi klare rutiner på at vi ikke skal gå videre på mindre saker som ulovlig opphold, sier Smogeli.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder