Malala: - Jeg vil takke faren min for at han ikke vingeklippet meg

OSLO RÅDHUS (VG): Fredsprisvinner Malala Yousafzai brukte sin Nobelforelesning på å be verden tenke større rundt det å sikre alle barn utdanning.

  • Stian Eisenträger
  • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

Malala Yousafzai begynte sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus med å takk sine foreldre, særlig hennes far.

– Jeg vil takke mine foreldre for deres uforbeholdne kjærlighet. Jeg vil takke faren min for at han ikke vingeklippet meg og lot meg fly. Jeg vil takke moren min for at hun har inspirert meg til å bli tålmodig og til å alltid si sannheten, sa Malala Yousafzai, historien yngste fredsprisvinner.

Han hun deler prisen med, Kaylash Satyarthi måtte onsdag ettermiddag meddele til alle som ville høre hans nobelforelesning at han hadde rotet bort deler av notatene sine, noe som førte til vennlig latter i storsalen i Oslo Rådhus.

Da de to vinnerne mottok sine medaljer, forsøkte en mann å komme seg opp på podiet i rådhuset. Han ble etter kort tid tatt hånd om av politiet.

OSLO 20141210. Nobels Fredspris 2014 Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai mottar fredsprisen i Oslo Rådhus onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Jeg er stolt

Malala uttrykket stor stolthet over å være den yngste som noensinne har mottatt Nobels fredspris. Tidligere i dag svarte hun på spørsmål fra norske skolebarn foran Oslo Rådhus.

– Jeg er stolt over å være den første pashtuner, den første pakistaner og den første ungdommen som mottar denne prisen. Jeg er ganske sikker på at jeg også er den første mottakeren av Nobels fredspris som fortsatt kjemper sammen med sine yngre brødre. Jeg vil at det skal bli fred over alt, men det er noe mine brødre og jeg fortsatt jobber med, sa hun til forsamlingen.

MODIG: - Terroristene forsøkte å stanse oss {...], men kulene deres kunne ikke vinne, sa Malala Yousafzai i sitt nobelforedrag i Oslo Rådhus. Hun sikter til da hun ble skutt i hodet på en buss i Pakistan i 2012. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Som Jagland, var også Malala opptatt av at Taliban ikke skal vinne kampen om jenters rett til utdanning.

– Terroristene forsøkte å stanse oss og de angrep meg og vennene mine 9. oktober 2012, men kulene deres kunne ikke vinne. Vi overlevde. Og siden den dagen har stemmene våre blitt stadig sterkere.

Verden må tenke større

Hun var klar på at hun mener at alle barn burde ha fått utdanning for lenge siden.

– Nå lever vi i den moderne tidsalderen, det 21. århundre, og vi tror alle at ingenting er umulig. Vi kan reise til månen og snart kan vi kanskje lande på Mars. I dette 21. århundre må vi være fast bestemt på at kvalitetsutdanning til alle også vil bli en realitet.

Ifølge Malala er det på tide å tenke større.

– Lederne må benytte denne anledningen til å garantere at alle verdens barn skal få gratis kvalitetsutdanning som dekker både grunnskole, ungdomsskole og videregående skole. Noen vil si at dette er upraktisk, eller for dyrt eller for vanskelig, eller til og med umulig. Men det er på tide at verden tenker større, forklarte Malala.

– Det haster

Den andre fredsprisvinneren, Kaylash Satyarthi, brukte sin nobelforelesning på å formidle en frykt for hva som kan skje, hvis verden ikke sikrer lik rett til utdanning for alle barn.

BLID: Det var en blid Kaylash Satyarthi som holdt sin nobelforelesning i Oslo Rådhus onsdag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Vi har mislykkes totalt når det gelder å gi våre barn utdanning. En utdanning som gir livet mål og mening, og sikrer fremtiden, sa Satyarthi.

Han fryktet også at manglende satsning på utdanning på sikt kan ha fatale konsekvenser for menneskeheten.

– Jeg frykter at vi snart vil komme dithen at det kumulerte resultatet av denne fiaskoen vil kulminere i en voldsutøvelse uten sidestykke som vil kunne føre til at menneskeheten tar livet av seg selv.

Det er ikke bare mangelen på utdanning Satyarthi fokuserte på i sin nobelforelesning.

– Vi trenger kollektive tiltak, og det haster. […] Jeg anmoder derfor innstendig alle regjeringer, mellomstatlige organisasjoner, næringslivet, ledere for alle trosretninger, det sivile samfunn og hver enkelt av oss om å sette en stopper for alle former for vold mot barn. Slaveri, menneskehandel, barneekteskap, barnearbeid, seksuelt misbruk og analfabetisme har ingen plass i et sivilisert samfunn, understreket Satyarthi.

– Utdanning fratar IS og Taliban makt

– Et sterkere uttrykk for Alfred Nobels kallelse om forbrødring mellom nasjonene er det vanskelig å finne enn gjennom dere to, sier Jagland og gratulerer de to fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai.

I sin overrekkelsestale fokuserte Jagland på at kunnskap et en forutsetning for frihet.

– Veien til demokrati og frihet er brolagt med kunnskap. Taliban og IS liker ikke kunnskap fordi de vet at det er en viktig forutsetning for frihet. Skolegang, særlig for jenter, fratar Taliban, IS, Boko Haram og liknende bevegelser makt. Men ingenting bør være fjernere fra islam enn å bruke selvmordsbomber mot sine trosfeller eller å skyte mot en ung jente som ikke har krevd noe annet enn å få gå på skole, sier Jagland.

Nobels Fredspris 2014: Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai mottar fredsprisen i Oslo Rådhus onsdag. Nobelkomiteleder Thorbjørn Jagland taler og overrekker prisen til vinnerne. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Jagland sa også at Satyarthi og Yousafzai er mennesker som Alfred Nobel i sitt testamente kaller «fredsforkjempere».

– De er det ikke bare bak skrivebordet, de er det i praksis, sier Jagland.

Utdanning mot ekstremisme

VINNERNE: Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai ankommer Oslo Rådhus onsdag i følge med Thorbjørn Jagland. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Han sa at pakistanske myndigheter har hyllet fredsprisen til Malala, men at den beste gaven de kunne ha gitt henne er å forbedre utdanningssystemet i landet dramatisk.

– Det vil gagne hele Pakistan. Få ting gir større avkastning økonomisk og sosialt enn å investere i jenters utdannelse. Denne logikken gjelder over hele verden, sier Jagland.

Han sier at alt for mange ikke får brukt sin utdannelse og ikke får muligheten til å arbeide i Europa, og trekker igjen linjene mellom utdanning og fremveksten av ekstremisme.

– Vi må bort fra denne negative situasjonen og i stedet gi den unge generasjon det håp som antakelig er vårt mektigste vern mot ekstremismen. Ungdommen må kunne se mot fremtiden i stedet for å bli fanget av mørke tanker og mørke krefter, sier Jagland.

Han håper prisen kan bidra til at indere og pakistanere kommer nærmere hverandre.

– Mens ekstremismens natur er å skape fiender, lage skremmebilder og dele verden inn i oss og dem, viser prisvinnerne oss noe annet: En ung jente og en litt eldre mann, en fra Pakistan, en fra India; en muslim, den andre hindu; De to er symboler på det verden trenger: mer enhet. Brorskap mellom nasjonene!

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Fredsprisvinner Satyarthi «adopterte» Malala

  2. Fredsprisvinnerne tar plass i Rådhuset kl. 13: Malala: - Dette er stemmen til alle verdens barn som ikke får utdannelse

  3. Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

  4. Satyarthi glad for oppmerksomheten fredsprisen gir

  5. Her hilser aktivist-Adán på Malala kort tid før Nobel-seremonien

  6. Fredsprivinneren på plass i Norge: Malala: – Jeg er veldig glad for å være her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder