...og nå drar studentene hjem til jul

KUSMAUTBRUDD: Folkehelseinstituttet opplyser til VG at kusmautbruddet blant studentene i Trondheim er det største siden vaksinen ble innført i 1983. Foto: Erlend Haarberg , Samfoto

141 bekreftet smittet: Kusmautbruddet i Trondheim har økt

Studentene smitter hverandre, og selv de som har blitt vaksinert blir syke. Nå frykter Folkehelseinstituttet at kusmaen vil spre seg over større deler av landet.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi har nå 153 mistenkte tilfeller av kusma, der 141 er bekreftet smittet, sier overlege ved avdelingen for vaksine i Folkehelseinstituttet (FHI), Margrethe Greve-Isdahl.

Til VG sier hun at den siste uka er bekreftet syv nye tilfeller i Trondheim.

Det var i slutten av september Trondheim kommune varslet at flere personer var smittet av kusma. Det dreide seg om studenter, hovedsakelig tilknyttet miljøer rundt NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST).

30. oktober var det rapportert om rundt 70 mistenkte eller bekreftede tilfeller av kusma. På halvannen måned har tallet blitt over dobbelt så stort.

Blir smittet selv om de er vaksinert

Ifølge Folkehelseinstituttet er flere av de smittede studenter tidligere vaksinert.

– Kusmavaksinen som gis til norske barn gir ikke så god immunitet mot den virustypen som er i utbrudd nå. Det betyr at de som er vaksinert også kan bli smittet, men vil oftest få et mildere forløp av sykdommen enn uvaksinerte, sier Greve-Isdahl.

Det har også vært kusmautbrudd blant studentene i Bergen, men 88 prosent av de registrerte tilfellene har vært i Trondheim.

Nå reiser studentene hjem til jul, og FHI frykter dermed at kusmaen sprer seg til andre deler av landet.

– Ja, det er jo en fare for at det sprer seg, men jeg må si at smittevernoverlegen i Trondheim har gjort en god jobb med å informere studentene om smittevern og vaksinemuligheter. Dette har vært med å begrense utbruddet, sier Greve-Isdahl.

Bør ikke kysse

Kusma er en virussykdom som gir betennelse i spyttkjertlene med hevelse i ansiktet/kinnene. Oftest er det ørespyttkjertelen som er angrepet, men også andre spyttkjertler, som bukspyttkjertelen og testiklene kan være betente.

– SMITTER LETT: Det sier overlege ved avdelingen for vaksine i Folkehelseinstituttet (FHI), Margrethe Greve-Isdahl, om kusmaviruset som nå brer seg blant studentene i Trondheim. Foto: Privat ,

– Av barnesykdommene som MMR-vaksinene beskytter mot, er denne den minst farlige. De fleste opplever feber og hevelse i ansiktet. Kusma kan også føre til nedsatt fertilitet ved betennelse i testiklene og en mildere form for hjernehinnebetennelse, sier overlegen.

Hun påpeker at de som blir smittet, vil være immune resten av livet. Det er likevel noen forbehold man kan ta for unngå å bli smittet.

– Man bør være forsiktig med å dele drikke og mat, og helst ikke kysse om man vet man er smittet. De som er syke burde holde seg hjemme til man er frisk, som da vanligvis er en uke fra man fikk symptomene.

– I tillegg er det er god regel å hoste i albuen, da dette smitter via spytt. Dessuten bør uvaksinerte personer la seg oppvaksinere.

Smitten kom fra utlandet

Siden kusmavaksinen ble innført i 1983 i barnevaksinasjonsprogrammet er sykdommen blitt uvanlig i Norge, men spredte utbrudd forekommer fremdeles.

Høstens utbrudd er derimot det største siden vaksinen ble innført, ifølge FHI.

– Men hadde vi ikke vært vaksinert ville langt flere blitt syke. Det var tilfellet før 1983, at så og si alle barn fikk kusma i oppveksten.

Greve-Isdahl sier at kusmaen som i høst har spredd seg i Trondheim kom via utenlandske studenter som hadde med seg smitte til Norge. Disse var uvaksinerte eller usikre om de hadde fått vaksine mot kusma som barn.

– Om de ikke var vaksinerte er man veldig smittsom. Kusma er ekstremt smittsomt, og smitter omtrent ti ganger så lett som influensa til uvaksinerte personer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder