Roger Ruud reddet seg ut av brennende hus på lille julaften

Publisert: Oppdatert: 26.12.15 22:05
INNENRIKS

«Jeg ble stående ute på gårdplassen og se hele livet brenne ned»

1 av 8Huset til Roger Ruud brant ned til grunnen lille julaften. Foto: Jon Olav Andersen, Totens Blad

SKREIA/SKEIKAMPEN (VG) Hopplegenden forsøkte å redde ut personlige eiendeler, men mistet alt da huset hans brant ned til grunnen.

Like før klokken halv fem på lille julaften fikk nødetatene melding om at en enebolig sto i brann på Skreia på Østre Toten, et par mil sør for Gjøvik.

Eneboligen tilhørte den tidligere storhopperen Roger Ruud (57). Han var i huset da det begynte å brenne. Nå står han fullstendig ribbet tilbake etter den voldsomme brannen. Ingenting av det han har tatt vare på opp gjennom årene finnes lenger.

– Alt er borte, både mine og ungene sine ting. Nå har jeg bare det jeg står og går i. Og ikke noe sted å gjøre av meg, sier han og ser tankefullt ut av vinduet på Skeikampen, hvor VG møter ham to dager etter branndramaet.

«Roger'n» befant seg selv i huset da brannen startet. Han forteller:

– Jeg hadde hentet en bil oppe i Hallingdalen, og hadde nesten ikke sovet. På ettermiddagen satte jeg meg ned i sofaen med PC-en. Jeg må ha duppet av. Plutselig ulte alarmen. Jeg skjønte ikke hva som foregikk. Men etter hvert gikk det opp for meg at det brant. Og det kraftig, forteller han.

Ved inngangspartiet sto flammene rett til værs. Ruud klarte å komme seg ut via en bakdør på badet. Vel ute på gårdsplassen fikk han samlet seg litt, og kom kjapt til at han ville forsøke å redde ut de viktigste tingene.

Etter et par fortvilte forsøk måtte han gi tapt. Varmen og røyken var uutholdelig.

– Jeg hadde ikke en sjanse, forteller han og ser ned på fingrene på høyre hånd.

To fingre ble skadet i infernoet.

VG+: Roger Ruuds røverhistorier

Så hele livet brenne ned

– Jeg ble stående ute på gårdsplassen og se hele livet brenne ned, sier han med fortvilelse i stemmen.

Det var ikke mer å gjøre. Flammene hadde fått for godt tak i det 350 kvadratmeter store hjemmet. Hele Skreia kunne se hvordan det flotte huset øverst oppe i lia brant ned denne kvelden.

– For meg virket det veldig lenge før hjelpen kom. Jeg ble tatt med i ambulanse til sykehuset. Jeg merker fortsatt at det har gått litt hardt for seg. Har nok fått i meg en del røyk. Men jeg skal være glad for at jeg har livet i behold, sier han alvorlig.

Les også: «Jakten»-bonden Tor Espen i branndrama

Etter en sjekk og litt behandling for skader på fingrene ble han utskrevet samme kveld.

I dag takker han brannalarmen for at han fortsatt er i live.

– Den ble faktisk reparert i forrige uke. Og jeg er ikke i tvil om at den reddet meg.

Roger Ruud har tre voksne barn fra tidligere forhold. For tiden bodde sønnen Niclas (25) sammen med Roger i huset.

– Det er rent for galt. Tingene mine er én ting. Men ungene hadde jo også masse ting fra oppveksten. Og for Niclas sin del er det forferdelig. Han driver med motocross, så både sykler og alt i den forbindelse ligger utbrent i ruinene. Og bilene mine. Den ene hadde jeg akkurat kommet hjem med. Tror ikke den var forsikret engang, sier hopplegenden resignert.

Ruud var med i «Mesternes Mester»: Røk ut etter nattest

Alle trofeene gikk tapt

Roger Ruud er en stolt fyr, men nå føler han behov for hjelp. Inntil videre har han fått låne et krypinn på Kvitfjell.

Seieren i nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen i 1981 har sørget for at han hvert år blir invitert ned dit i forbindelse med hoppuken.

– Invitasjonen har brent opp. Men den står vel fortsatt ved lag, sier han. I løpet av uken som kommer vil han benytte seg av invitasjonen.

– Det skal bli godt å få dette litt på avstand. Nå vet jeg faktisk ikke i hvilken ende jeg skal begynne. De første dagene her har vært veldig tunge. Jeg har vekslet mellom gråt og forbannelse. Og dyp fortvilelse. Jeg har jo tatt vare på så mye opp gjennom årene. OL-antrekk. Hopphjelmen min i skinn med autografer fra alle de store.

Han ramser opp Wirkola, Engan, Brantzæg, Bent Tomtum. Alle trofeene han fikk etter sine mange triumfer i hopp, bob og road racing – helt fra han var to år gammel og frem til i dag. Absolutt alt gikk med i brannen.

– Flere utskjærte trefigurer, flotte ting fra nyttårshopprennet og andre renn i Mellom-Europa. De to kongepokalene etter NM-triumfene. Alle bildene og avisutklippene som min mor sirlig samlet inn opp gjennom årene.

Les også: Mener Plumbo-gutta reddet livet til minst én person

På spørsmål om de trenger hjelp sier hopplegenden følgende:

– Vel, jeg har jo ingenting. Så er det noen som vil trå til er vi takknemlig for det, sier han ærlig.

Les også: Sturla Berg-Johansen mistet alt i brann

Sønnens hus brant også ned

Sønnen Niclas står ved siden av sitt meritterte opphav. Han har det heller ikke lett. Via naboer på Skreia fikk han vite at huset sto i lys lue. Et familiemedlem fortalte at pappa Roger lå inne i huset og sov.

– Jeg ble helt desperat. Det gikk både varmt og kaldt nedover ryggen, forteller 25-åringen.

Sammen med arbeidskolleger kastet de seg i bilen. Og satte kursen fra Skeikampen mot Skreia. Men underveis kom et etterlengtet livstegn fra faren. Fra sykesengen kunne Roger berolige sønnen med at han var i live. Og at han ville bli utskrevet samme kveld.

– For en lettelse. Jeg mistet jo moren min for syv år siden. Så du kan jo tenke deg hvordan jeg hadde det, sier han beveget.

Det er ikke første gang familien opplever tunge ting.

I tillegg til morens tidlige bortfall, har de også opplevd brann før. Noe av grunnen til at Niclas bor sammen med faren er at Niclas sitt hus også brant. Det er et flere år siden, men forsikringsoppgjøret tok sin tid. De måtte helt til retten for å få det de hadde krav på.

– Vi hadde planer om å bygge opp igjen det huset til sommeren. Ved siden av å kraftsamle satsingen på motocross etter at fjorårssesongen gikk i vasken grunnet skader, sier Niclas.

Nå vet heller ikke han hvordan dette skal gå til. Han tar en og en dag av gangen som skiinstruktør på Skeikampen i Gausdal.

– Dette kan oppleves som å ha ledet et renn etter førsteomgang – for så å gå rett på snørra. Som tidligere skihopper har jeg vært ute for tøffe ting før, og du vet, som skihopper må man takle alle forhold, avslutter «Roger´n».

Fra 2008: Frøken Norge-Hege i branndrama

Årsaken er ikke kjent

Politiet vet foreløpig lite om årsaken til brannen.

Operasjonsleder Iselin Munkelien Haugen sier til VG lørdag kveld at det jobbes videre med etterforskningen.

– Vi har foreløpig ikke konkludert med en årsak til brannen, sier Munkelien Haugen og legger til:

– Krimteknisk har vært på stedet og sikret spor, og det jobbes videre med etterforskningen.

Det er ikke er tilgang på vann på stedet, men tankbiler ga brannvesenet tilgang på slukking med skum.

På eiendommen og i nabolaget er det flere bygninger i nærheten av Ruuds hus, og mannskapene jobbet med å hindre at disse skulle ta fyr, ifølge konstituert brannsjef i Østre Toten kommune, Bård Henriksen.

De drev etterslukking i flere timer etter at huset var brent ned.

Denne artikkelen handler om