BLE IKKE OVERRASKET: Utenriksminister Børge Brende (H), her sammen med justisminister Anders Anundsen (Frp) i Stortinget i fjor høst. Foto: Helge Mikalsen , VG

Brende om Storskog-stansen: - Vi har en skjør forståelse med Russland

Maner til ro i debatten om asyl-utsendelsene etter Russland-henvendelse

Utenriksminister Børge Brende (H) peker på at flere aktører
i Russland har blitt såret over debatten i Norge når han skal forklare hvorfor Storskog-returene nå er stanset.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av Russland ikke er et trygt land, sier Brende til VG på telefon fra Davos.

UDI-ansatte om Storskog-instruksen: Det gikk veldig fort

Avgjørende at vi roer det ned

Han vil overfor VG ikke utdype hvem disse aktørene er.

– Jeg vil understreke at det nå er viktig at vi står sammen i Norge og er enige om at dem som ikke har krav på opphold her ikke skal ha det. Min oppfatning er at vi har en skjør forståelse med Russland om disse returene nå, sier Brende, og legger til:

Advokat: – Dette er regjeringens selvforskyldte kaos

– Det som er avgjørende nå er at vi roer det hele ned, at vi er oss bevisst at den forståelsen vi har fått med Russland rundt asyltilstrømmingen er skjør. For Norge er det viktig at dialogen videreføres og at vi sikres at situasjonen med tusenvis av personer som kom over grensen ikke oppstår igjen.

FIKK SENDT UT DISSE: Tidligere denne uken fikk norske myndigheter sendt ut rundt 20 asylsøkere med buss til Russland over grensestasjonen her, på Storskog. Foto: Terje Mortensen , VG

Fredag kveld ble Utenriksdepartementet kontaktet av russiske myndigheter med beskjed om at de ikke ville ta tilbake flere asylsøkere over grensen ved Storskog.

– Begrunnelsen jeg har fått fra russiske myndigheter er at de blant annet har sikkerhetsutfordringer på sin side av grensen. En nærmere begrunnelse håper jeg at vi kan få når vi skal ha møter med dem til uken. Vi har derfor selvsagt etterkommet deres ønske om å stanse utsendelsene over Storskog nå, sier Brende.

- Ble ikke overrasket

Han går langt i å peke på kritiske uttalelser om Russland i forbindelse med den nye henvendelsen fra myndighetene der.

– At advokater og andre som har sterke oppfatninger om dette nå går ut med slike beskyldninger mot norske myndigheter og om situasjonen i Russland gjør ikke dette arbeidet noe enklere for oss. Vi har faktisk en forståelse med Russland nå om hvilke asylsøkere som kan returneres. Men jeg vil igjen understreke at denne forståelsen er skjør.

– Betyr det at du frykter forståelsen med Russland vil kollapse om anklagene mot landet fortsetter her i Norge?

– Jeg vil ikke spekulere i det. Jeg sier bare at forståelsen er skjør. Men den har absolutt fungert siden i fjor høst.

Da Brende ble orientert om det nye russiske synet fredag var det noe han hadde ventet etter de siste dagers utvikling.

– Jeg ble ikke overrasket, men har valgt å ta det med stort alvor og valgt å etterkomme deres ønske om at vi nå tar en pause i utsendelsene over Storskog og tar til etterretning at de sier det er av sikkerhetshensyn. Nå skal vi føre en konstruktiv dialog med Russland og se på andre returmuligheter med fly, sier Brende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder