Sier selv han hadde lyst på den jobben - før Sylvi Listhaug dukket opp

Sandberg var aldri aktuell som innvandrings-statsråd

Per Sandberg (Frp) var aldri aktuell som innvandringsminister. Det sier statsminister Erna Solberg (H) til VG. Mandag fikk Sandberg et tilbud på tekstmelding fra sin partileder, Siv Jensen (Frp), om å bli fiskeriminister.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Maria Mikkelsen
 • Mona Byrkjedal
 • Endre Alsaker-Nøstdahl
 • Frank Ertesvåg
 • Trond Solberg (foto)
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Per Sandberg går nå langt i å bekrefte overfor VG at han egentlig kunne tenkt seg å bli innvandringsstatsråd:

– Før Sylvi (Listhaug) ble dradd inn, så kan man si at jeg var mest lysten på den jobben. Men da løsningen med Sylvi kom opp, da falt alt på plass, sa Sandberg til VG under nøkkeloverrekkelsen i Fiskeridepartementet.

– Det var aldri noen diskusjon om det, sier Erna Solberg til VG, på spørsmålet om han var aktuell som noe annet enn fiskeriminister.

– Men hvem var det som foreslo Sandberg til Fiskeridepartementet? Var det du eller var det Siv Jensen?

– At Frp fikk fisk, var avklart lenge før diskusjonen om navn. Det skjedde tidligere i høst, mellom Siv og meg, da vi avklarte å bytte fisk mot arbeid og sosial. Det var ikke skreddersydd for enkeltpersoner, sier statsministeren.

I august sa Sandberg til TV2 at han kunne tenke seg å bli statsråd i et nyopprettet innenriksdepartement. Et slikt departement finnes ikke i Norge, men mange andre land har innenriksminister som blant annet styrer områder som justis og samfunssikkerhet.

Under nøkkeloverrekkelsen i Fiskeridepartementet ble Sandberg spurt om fiskeri var drømmejobben:

– Det er et vanskelig spørsmål. Kan jeg få betenkningstid? Samtidig er fiskeriminister-posten en jobb med et stort potensiale for å skape flere arbeidsplasser og et sterkere samarbeid i næringen. Jeg er ydmyk til oppgaven, men når jeg først påtar meg en oppgave skal det gjenspeile seg i resultater.

Varslet innstramninger

FIKK NØKKEL: Sylvi Listhaug får overlevert nøkkel fra justisminister Anders Anundsen (på bildet) og Solveig Horne. Foto: Trond Solberg , VG

Onsdag morgen ble Sylvi Listhaug (Frp) utnevnt av Kongen i Statsråd som ny statsråd for innvandring og inkludering.

Like etter at Listhaug hadde fått nøkkelen til sitt nye ministerkontor onsdag ettermiddag, varslet hun innstramminger i innvandringspolitikken.

Den nye innvandrings- og integreringsministeren har klare tanker om sitt nye ansvar, og er allerede tydelig på at det skal gjøres endringer:

– Vårt samfunn er ikke bærekraftig om vi får mange som lever på offentlige overføringer i stedet for å bidra. Det er en stor og viktig oppgave å ta fatt i. Vi må få ned antallet som kommer til Norge. Det handler om at vi skal greie å integrere de som kommer. Hvis tilstrømmingen til Norge er veldig stor, er det også svært krevende å integrere. Så i tillegg til å stramme inn og sørge for å få færre inn, må de som kommer inn bidra til samfunnet. Da må vi også stramme inn kravene til de som får opphold, sier Listhaug.

Ministeren viser til at det allerede er vedtatt forslag på Stortinget om hvordan innstrammingene kan gjøres, og sier at hun vil ta ansvar for at det blir gjennomført.

– Det er viktig å få til disse innstrammingene som er helt nødvendige for at velferdssamfunnet skal være bærekraftig på sikt, sier hun.

To ministre

Like etter klokken 12.30 fikk Sylvi Listhaug overta nøkkelen til sitt nye kontor i Justisdepartementet.

Statsminister Erna Solberg uttalte under pressekonferansen at arbeidsoppgavene i Justisdepartementet er for omfattende for én person, og at Justisdepartementet derfor får to statsråder: Anders Andundsen (Frp) med ansvar for politi- og beredskapsspørsmål – og Sylvi Listhaug (Frp) som innvandrings- og inkluderingsminister.

PRØVDE MINISTERSTOLEN: Nyutnevnt fiskeriminister Per Sandberg prøvde kontorstolen på sitt nye kontor under nøkkeloverrekkelsen i Nærings- og fiskeridepartementet. Foto: Trond Solberg , VG

– Det er en utrolig stor dag å få lov til overta innvandring- og integreringsansvaret i Norge, som er et stort og viktig felt. Å sikre at de som kommer hit og får opphold, kommer i jobb og lærer norsk er helt avgjørende, sa Listhaug da hun fikk overlevert nøkkelen.

Listhaug tok seg også tid til å takke sin forgjenger Anders Anundsen for innsatsen:

– Du har stått i stormen over lang tid, ikke minst denne høsten, og jeg synes du har gjort en god jobb, ikke minst med å få til avtale på Stortinget, sa Listhaug.

Like før var det en strålende fornøyd fiskeriminister Per Sandberg som fikk overrakt nøkkelen til kontoret i næringsdepartementet av sin forgjenger, avtroppende fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Onsdag morgen uttalte Krf-leder Knut Arild Hareide til NRK at Sandberg må moderere sine uttaleleser nå som han blir statsråd.

– Han har vært kilde til en del konflikter, og han har hatt noen utspill som vi synes har vært hårreisende. Går han inn i regjering, må han nok spille en annen rolle, sa Hareide.

Bakgrunn: Dette er Ernas nye statsråder

Men den nye fiskeriministeren avviste at han vil moderere seg da han møtte pressen på sitt nye kontor.

– Jeg er fortsatt nestleder i Frp og tror alle er tjent med at jeg er lojal og skaper samrbeid. Men jeg tror ingen må forvente at jeg skal legge lokk på det som er Frps politikk, sa Sandberg.

På spørsmål om han vil fortsette med å ytre sine sterke meninger i innvandringsdebatten, svarte han følgende:

– Som nestleder i Frp vil jeg snakke politikk på alle andre områder også.

Senest tirsdag så sa partiveteran Carl I. Hagen at de ikke ville få Per til å tie stille i regjeringen heller.

– Carl I. Hagen er en meget klok mann, sier Sandberg til VG.

Les også: Sandbergs reise til statsrådsposten

NYE FJES: Det var en fornøyd gjeng med nye statsråder som viste seg på Slottsplassen sammen med sin nye sjef, statsminister Erna Solberg, onsdag. Fra venstre: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp), statsminister Erna Solberg, klimaminister Vidar Helgesen (H), EU-minister i Utenriksdepartementet Elisabeth Aspaker (H), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto: TERJE BRINGEDAL, VG Foto: TERJE BRINGEDAL , VG

– Breddfullt av kompetanse

Sandberg sa videre at han gleder seg stort til å ta fatt på jobben og møte både fiskere, industrien og andre som arbeider på feltet.

– Jeg er landkrabbe, men kan sette sjøbein, sa han.

Elisabeth Aspaker, som nå blir ny EU-minister i Utenriksdepartementet, skrøt uhemmet av kollegene i departementet som hun nå forlater.

– Du har kommet til departement breddfullt av kompetanse på en av Norges store næringer, som jeg er sikker på at vil bli enda større i fremtiden. Det går godt i fiskerinæringen, men det betyr ikke at det ikke er utfordringer, åpnet Aspaker med i sin velkomsttale til Sandberg.

VG-kommentator: – Opposisjons-Frp mister sin naturlige lederfigur

Videre trakk hun frem at næringen setter eksportrekorder år etter år, og lovet nærmest ny rekord for 2015 når status blir gjort opp på nyåret.

– Jeg tror vi har til felles at da vi gikk inn i politikken, så så vi ikke for oss at vi skulle bli fiskeriminister en dag. Men det ble du og det ble jeg, og du kan glede deg. Jeg ønsker deg riktig lykke til, sa Aspaker, før hun overrakte sin etterfølger nøkkelen.

Sandberg bukket pent, mens Aspaker ga ham det som så ut som en klem som kom overraskende på den nye fiskeriministeren.

Ombestemte seg

– Jeg er veldig glad i kysten og veldig glad i fiske. Jeg har derfor smugkikket litt og registrert den fantastiske jobben du har gjort, sa Sandberg til sin forgjenger.

Videre sa han at et klart mål vil være at fiskerinæringen skal sette nye rekorder.

– Men at det er enkelt, det tror heller ikke jeg. Når det gjelder å hoppe etter noen, så er jeg heldig stilt, for jeg er gammel skihopper og har hoppet i mange skibakker da jeg var ung. Jeg skal følge opp det gode arbeidet du har gjort. Tusen takk, sa Frp-nestlederen.

Da Solberg-regjeringen tiltrådte for drøye to år siden, ville ikke Sandberg bli statsråd.

– To år er lang tid i politikken. Mye har endret seg. Jeg har jobbet hardt fra Stortinget og som nestleder i hele perioden. Det familiære har også endret seg noe, var Sandbergs svar på spørsmålet om hvorfor han valgte å takke ja nå.

Dale: – Nødt til å gjøre endringer

Tidligere i dag overleverte Sylvi Listhaug nøkkelen til sitt kontor i Landbruksdepartementet til den nye mat- og landbruksministeren Jon Georg Dale (Frp).

– Jeg skal prøve å overta stafettpinnen. Det må jeg gjøre på min måte. Det blir annerledes, men jeg tror vi skal klare å videreføre de viktige politiske beslutningene som regjeringen kommer til å gjøre. Jeg tror at dersom vi skal ha et aktivt landbruk i mange år framover er vi nødt til å gjøre endringer, sa Dale da han fikk overlevert nøkkelen til NTB.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Innvandring
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Erna om skiftene: – Det var ikke plass til Robert

 2. Erna Solberg i VG-intervju: Derfor endret hun regjeringen nå

 3. Statsministerens kontor leste i mediene at Sandberg hadde med jobbtelefon til Kina

 4. Per Sandberg varsler nye asyl-innstramninger

 5. Wara: Har blitt strengere på innvandring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder