POSITIVE TIL GJENOPPTAGELSE: Doktorgradsstipendiat Ivar Fahsing og Politiforum-redaktør Ole Martin Mortvedt. Foto: , PATRICK DA SILVA SÆTHER, VG, POLITIFORUM

Etterforsker syv år gammel jentes død på nytt: Fagblad-redaktør: – Monika-saken har gjort at flere tør å si ifra

Et tips fra en ansatt fikk politiet i Telemark til å gjenoppta etterforskningen etter at en jente (7) døde av kvelning i 2009.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er ikke ny informasjon i saken som er årsaken til at Telemark politidistrikt nå har gjenopptatt etterforskningen av dødsfallet til den syv år gamle jenta.

I kjølvannet av den såkalte Monika-saken, tok en ansatt opp det seks år gamle dødsfallet til diskusjon. Etter at saken var gjennomgått internt og av taktikere fra Kripos, besluttet politimester Rita Kilvær i samråd med statsadvokaten å gjenoppta saken.

Redaktør for politiets eget fagblad Politiforum, Ole Martin Mortvedt, tror nettopp Monika-saken har bidratt til at det nå er lettere for politiansatte å blande seg inn i juristenes beslutninger.

Tror flere tørr

ETTERFORSKER PÅ NYTT: Politimester i Telemark Rita Kilvær. Foto: Alf Øystein Støtvig , VG

– Monika-saken har gjort at flere tør og har blitt tryggere på å si seg uenige med de som har påtaleansvaret, sier Mortvedt til VG.

Les også: Slik ble Monika-saken en politiskandale

Han mener saken også har bidratt til en større aksept for å holde fast på det politifaglige.

– I politiet er det ofte juristene som leder etterforskninger og henlegger saker. Samtidig er det andre personer som faktisk har etterforsket og som har den politifaglige kunnskapen. Jeg tror disse to sakene bidrar til at de politifaglige tryggheten blir større opp mot hva påtalemyndigheten ser ut til å ha bestemt, sier redaktøren.

Mortvedt har tidligere rettet sterk kritikk mot de sentrale lederne i politiskandalen i Monika-saken og tatt til orde for at de alle bør gå.

– Jeg håper at de som kommer inn og ikke kan faget nå møter etterforskerne med større åpenhet. Politiet har blitt kritisert for å ikke være en lærende organsisasjon, og i lys av disse sakene håper jeg man innover seg behovet for å være nettopp det.

Døde av kvelning

Det var 21. april 2009 at den vesle jenta ble hentet med ambulanse etter å ha fått hjertestans hjemme i Skien.

Hun ble fraktet til sykehus, der hun lå i koma frem til hun døde 12. mai. Skadene hun hadde var av en slik art at politiet mente det ikke kunne dreie seg om sykdom.

Politiet etterforsket saken og konkluderte med at dødsårsaken var kvelning, og at jenta enten hadde enten dødd som følge av en lekeulykke eller etter eget ønske. I september samme år ble saken henlagt som intet straffbart forhold av Statsadvokatene i Vestfold og Telemark. I slutten av august i år kom gjenopptagelsen.

– Positivt at de gjenopptar

Ivar Fahsing er tidligere drapsetterforsker og jobber nå med en doktorgrad om etterforskningsledelse.

– Uansett hvor mye informasjon politiet har, er det positivt at de velger å se på denne saken på nytt. Det viser at de har et bevisst forhold til mulige svakheter i etterforskningen. Bare det i seg selv gjør at de kan generer ny informasjon, sier han til VG.

Da syvåringen ble skadet, ble hendelsen umiddelbart sett på som en ulykke, har politimester Rita Kilvær forklart til VG. Det gjorde blant annet at åstedet ble ryddet før politiet fikk gjort tekniske undersøkelser.

Fahsing forklarer at det for politiet er en anerkjent utfordring å skulle drive en etterforskning samtidig som man ivaretar andre hensyn.

– I savnet-saker blant annet er dette velkjent. Det er vanskelig å skulle ha to tanker i hodet på en gang og finne vedkommende samtidig som man driver en stor etterforskning. Uten at jeg kjenner denne saken spesielt så har slike situasjoner vist seg å være utforende. Rent psykologisk er det vanskelig å gjøre to ulike operasjoner på en gang, når begge er krevende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder