ID-KONTROLL: Tollvesenet kontrollerer ID-kort på ferjeterminalen på Vippetangen i Oslo, etter at regjeringen innførte forsterket grensekontroll 26.november.
ID-KONTROLL: Tollvesenet kontrollerer ID-kort på ferjeterminalen på Vippetangen i Oslo, etter at regjeringen innførte forsterket grensekontroll 26.november. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Forsterket grensekontroll: Politiet stoppet mellom 10 og 20 personer

Sverige innførte ID-plikt fra mandag for å bremse innvandringen

Norges forsterkede grensekontroll siden 26. november har
ført til at politiet har nektet mellom 10 og 20 personer adgang til Norge.

Publisert:

I tillegg har Color Line holdt tilbake 120 passasjerer fra å gå om bord på sine ferger fra Tyskland, Danmark og Sverige, fordi de har manglet gyldige identitetspapirer eller visum til Norge.

Politiet har vært mannsterkt til stede i ferjehavnene og kontrollert de reisende på alle ferjeankomster siden 26. november, da regjeringen innførte midlertidig grensekontroll.

Bakgrunn: 10 ting du bør vite om økt grensekontroll

20. desember vedtok regjeringen å forlenge den forsterkede grensekontrollen frem til 15. januar. Ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp) er midlertidig grensekontroll «en forutsetning for vår sikkerhet».

– Formålet er å bedre kunne hindre innreise for personer som ikke har nødvendige reisedokumenter til Norge, sa Anundsen da regjeringen kunngjorde den nye kontrollen.

Les også: Slik strammer de skandinaviske landene inn asylpolitikken

Color Line har stoppet 120

912 personer søkte asyl i Norge de tre siste ukene før jul. Men nå viser det seg at flyktningene ikke kom sjøveien i økt grad.

– Vi har ikke eksakte innrapporteringer ennå, men politiet har stoppet mellom 10 og 20 personer, sier Jan-Eirik Thomassen, seksjonssjef i Politidirektoratet, til VG.

Siden 26. november har politiet kontrollert alle reisende som har ankommet Norge med ferge fra utlandet. Samtidig ble rederiene pålagt å sjekke passasjerenes ID før de går om bord.

Color Line er den største ferjeoperatøren til og fra Norge:

– Vi har hatt 140.000 passasjerer om bord i fergene siden vi ble pålagt ID-kontroll fra 25. november. Denne kontrollen er veldig arbeidskrevende for mannskapet. 120 personer – altså under en promille – er blitt stoppet og avvist. Det har ofte vist seg å være familier hvor en person har manglet papirer, og hvor hele familien dermed måtte stå igjen, sier Helge Otto Mathisen, konserndirektør for kommunikasjon i Color Line, til VG.

Les også: Få syrere fyller nye krav til opphold

Sverige krever innreise-ID

Over nyttår blir det enda strengere kontroll på grensene internt i Norden.

Mandag innførte Sverige ID-kontroll av reisende inn i landet.

Regelen gjelder foreløpig bare ankomster med tog, buss og båt fra Danmark, og transportørene trues med bøter på opptil 50 000 kroner dersom noen ID-løse slippes gjennom.

Dermed er det midlertidig slutt på direktetogene mellom København og Malmö, via flyplassen på Kastrup. Alle som reiser i retning Sverige, må nå bytte tog på Kastrup og gå gjennom ID-kontroll der. Reisen fra Kastrup er ifølge Expressen beregnet til å forsinkes med 20 minutter. Kommer man fra København, kan reisen ta opptil en time lengre.

Den svenske regjeringen sier at de gjør dette for å få et pusterom og hindre at asylsøkere kan reise rett gjennom Europa uten å bli kontrollert.

Danmark frykter nå at flyktninger på vei til Sverige skal hope seg opp hos dem, og har varslet Tyskland om at Danmark vurderer en tilsvarende ID-kontroll.

Ler mer: Sverige klaget inn for EU

– Norge er endestasjon

Tirsdag varslet innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at regjeringen også i Norge forbereder tilsvarende unntaksregler, avvisning på grensen, for å kunne stoppe en eventuell flom av asylsøkere som ønsker å reise fra Sverige inn i Norge.

– Norge er i en annen situasjon enn Sverige. Mens Sverige er et transittland, er Norge i stor grad endestasjonen for mange flyktninger. Når Sverige forsterker sin grensekontroll, gjør det at flyktninger på vei til Norge enten snur, eller velger å søke asyl i Sverige, sier Jøran Kallmyr (Frp), statssekretær for innvandringsminister Sylvi Listhaug, til VG.

Kallmyr sier at kontrollen som Sverige nå innfører, egentlig skal skje ved EUs yttergrense, hvor flyktningene skal søke asyl i det første trygge landet de kommer til.

– Schengen-systemet vil ikke fungere fullt ut før den ytre grensekontrollen er effektiv igjen, sier Kallmyr.

Les også: Støre angriper regjeringens flyktningretorikk

Venter ny flyktningstrøm

Listhaug sa tirsdag at det er UDIs antydning om at mellom 10 000 og 100 000 flyktninger kan komme til Norge neste år, som danner bakteppet for 40 forslag til innstramninger som regjeringen nå har sendt ut på høring.

Jusprofessor Mads Andenæs sa til VG tirsdag at Listhaug later som om det er unntakstilstand og fremmer forslag som utfordrer grunnleggende menneskerettigheter.

Politidirektoratet sier at nordmenn som reiser til Sverige de nærmeste månedene, må være forberedt på å måtte sannsynliggjøre sin ID, og at man er nordisk borger – men at den nordiske avtalen om passfrihet fortsatt gjelder. Det er derfor smart å alltid ha med førerkort eller bankkort med bilde når man drar til Sverige.

Publisert: