KULDEN KOSTER: Strøm gjør det enkelt og rimelig å holde varmen, men det kommer likevel en regning. Her en beinkald vinterdag på Rena. Foto: Geir Olsen , VG

Frykter inkasso-boom etter kulden: 543.300 strømregninger sendt til inkasso i fjor

BERGEN (VG) Landets største inkassoselskap for strømregninger frykter nå en flom av inkassosaker etter de kalde vinterukene vi er inne i.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det økte forbruket gir folk mye større strømregninger, og dette slår ut i betalingsviljen, sier Håkon Olaussen, som er sjef for inkassoselskapet Kredinors energiavdeling.

Les også: Strømprisen femdoblet i januar

Jevnere regninger

Han mener at mange med fordel kunne inngå en mer fast abonnementsordning på strømmen – hvor du betaler en fast sum månedlig gjennom hele året:

HUNDRETUSENER I TRØBBEL: Mange havner hos inkassoselskapene etter uventet høye strømregninger, sier bransjeansvarlig for energi hos inkassoselskapet Kredinor. Foto: Kredinor ,

– I dag koster strømmen lite om sommeren, når du bruker lite. Men om vinteren, når du bruker mye, kan prisen også bli høy. Ofte kan de høye strømregningene komme samtidig med kredittkort-fakturaer fra julehandelen, og forsikringer og årsavgifter som forfaller i februar. Flere selskaper har tilbud om slik strømkonto hvor fakturaene er like høye året gjennom, sier Olaussen.

Han sammenligner nå denne vinteren med den kalde vinteren 2010–2011 – da det var kaldt både i februar og mars, og det i tillegg var svært høye strømpriser.

– Våre beregninger viser at selv det høye forbruket gir en merkbar vekst i inkassosaker – det kan se ut som om forbruket betyr mer enn selve strømprisen, sier han.

Markedssjef Monica Liland i NorgesEnergi opplyser at hun merker økt interesse for selskapets såkalte strømkonto – som nettopp jevner ut strømregningene gjennom året.

Hos Fjordkraft koster det 39 kroner ekstra i måneden å få jevn strømregning.

– Hvor vidt dette er dyrt eller billig, er opptil kunden å avgjøre. Men også her betales strømmen etterskuddsvis, og kostnaden utgjør 2,34 øre per kilowattime hvis du har et normalt årsforbruk på 20 000 kwh, sier hun.

Les også: Rekordkaldt flere steder

188.000 inkasso-rammet

Kredinor er norske strømprodusenters eget felles inkassoselskap – og er klart markedsledende på innkreving av ubetalte strømregninger.

Og tallene viser klart at norske strømkunder har varierende betalingsvilje eller –evne:

I fjor håndterte Kredinor 543.300 fakturaer som gikk til inkasso – fra et samlet tall på 188 000 strømkunder.

Dette er en svak nedgang fra de to tidligere år, men anses som et stabilt tall. De fleste hovedkravene ligger på drøye to tusen kroner, og de fleste regningene blir betalt etter første inkassovarsel.

– Vi har de siste årene gått mer og mer over til månedlige fakturaer – fra faktura annenhver måned eller kvartalsvise fakturaer. Dette gjør det lettere for mange å betale i rett tid, men samtidig øker jo antallet fakturaer totalt, slik at det blir flere saker, forklarer han.

Innføring av månedlig betaling har likevel vært gunstig for leverandørene, strømkundene betaler raskere, og om det oppstår problemer, løser de seg fortere.

Les også: Seks råd i kulden

Inkassobølge

En beregning av antallet strøm-inkassoer fra vinteren 2011 viser at antallet steg med 15 prosent.

Saken havner først hos inkassoselskapet når du ikke har betalt, og heller ikke svarer når du får en purring eller eventuelt purring kombinert med inkassovarsel.

– Mange betaler jo i denne fasen, men mitt råd til alle strømkunder som sliter med regningene, er å ta direkte kontakt med strømleverandøren. Oftest er det en enkel sak å få til en betalingsordning, sier Olaussen.

Om du også nå lar være å gjøre noe, starter inkassosaken – og første trinn er at Kredinor tar direkte kontakt, gjerne over telefon, med personlig oppfordring om å betale eller komme til en ordning.

– Siden strømregningene først kommer litt etter at strømforbruket har skjedd, vil det typisk være i mars vi vil merke en økning, sier Olaussen.

Sjekk: Strømpriskalkulator

Moderat strømpris

Salgssjef og kraftanalytiker Preben Klyve Olsen hos kraftleverandøren BKK tror ikke på noen bølge av inkasso på strømregninger denne vinteren:

– I så fall skyldes det neppe strømprisen. Vi har riktignok hatt økning i pris fra 20 øre til 30 øre etter at kulden satte inn, men februar prises nå til 25 øre. Vinteren 2010–2011 hadde vi priser på inntil 45 øre i både februar og mars, dette altså nettopris ut fra kraftbørsen.

Les også: Lave strømpriser i lang tid

Han forklarer den forholdsvis moderate strømprisen i vinter slik:

– Vi har fulle vannmagasiner – under vinteren for fem år siden var de på bunnivå. I tillegg har vi fått inn svært mye svensk vindkraft. På årsbasis utgjør vindkraften i Sverige nå så mye som 10-12 prosent av det totale norske forbruket. Dette gjør at vi har overskudd på kraft i Norden, selv med normal nedbør. I tillegg er det slik at vi ikke får solgt så mye sørover i Europa – fordi Tyskland har så mye vindkraft selv at de rett og slett stenger for import. Denne situasjonen vil være slik en tid, noen år – fram til vi får lagt ned svensk kjernekraft og en del kullkraft i Europa, forklarer han.

Les også: Nå renner kraft-Norge over

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder