500.000 SMS-er: Arbeiderpartiet sendte denne meldingen til tusenvis av mottakere søndag. Foto: Anniken Aronsen VG

Arbeiderpartiet sendte ut 500.000 SMS-er med stemmeoppfordring

– Vi beklager selvfølgelig dersom noen synes det er «kjipt» å få, sier Arbeiderpartiet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiet sendte i søndag formiddag ut melding med oppfordring om å stemme på partiet.

På Arbeiderpartiets Facebook-side raser mange provoserte SMS-mottakere.

– Er dere så smålige at dere kjøper telefonlister i panikk de siste timene før Stortingsvalgt???? Dette var direkte skammelig!! skriver én.

VG har mottatt mange telefoner og meldinger fra personer som reagerer negativt på meldingene. Mange uttrykker også irritasjonen sin på twitter.

«Å få tilsendt sms fra AP på en søndag er unødvendig. Hold mitt private nummer utenfor» og «SMS mens jeg sitter i kirken: Ikke greit. Kommer aldri, aldri til å stemme Ap», er noen av twitterkommentarene.

Andre mener sms-ene ikke er noe å bli irritert over.

«Jeg har allerede stemt, og ikke på AP, men er en sms virkelig noe å hisse seg opp for?», tvitres det.

Mange reagerer på hvorvidt dette er lovlig i henholdt til markedsføringsloven. Der står det blant annet at det er forbudt innen næringsvirksomhet å rette markedsføringshenvendelser til personer uten samtykke ved elektroniske kommunikasjonsmetoder.

Hareide: Jeg kunne gjort en bedre jobb i valgkampen

Ikke ulovlig

Ifølge juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug, er meldingene fra Arbeiderpartiet ikke i strid med lovverket.

– Politiske budskap som dette omfattes ikke av den bestemmelsen vi har i lovverket. Loven reguleres rett og slett ikke budskap fra politiske partiet, sier han til VG.

Derfor har også personer som har reservert seg mot reklame på Brønnøysund-registeret fått melding.

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon mener meldingene heller ikke er i strid med personopplysningsloven.

– Det virker som om kategoriene mennesker Ap har sendt disse sms-ene til er veldig grovt inndelt, for eksempel til alle i en bestemt valgkrets der Ap gjør det bra, eller innenfor et bestemt alderssegment, sier Thon til VG.

– Telefonnummer er personinformasjon det er lett å finne både på nettet og på Facebook. Generelt har telefonnummer et lavt beskyttelsesnivå personvernmessig, sier Thon.

Erna-regjeringen: Nær doblet antall godkjente privatskoler

500.000 meldinger

Strategisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Audun Otterstad, forteller til VG at det dreier seg om 500.000 meldinger.

VG fikk først opplyst fra Arbeiderpartiet at det dreide seg om 880.000 meldinger, men får nå opplyst at det tallet var feil.

– Jeg vil ikke si at det er markedsføring, dette er valginformasjon, sier han.

Otterstad ønsker å få fram at SMS-ene ble sendt ut før valglokalene åpnet klokken 13.00 søndag, på spørsmål fra VG om det er god politisk kutyme å drive valgkamp på en valgdag. Det er valgdag søndag i 173 kommuner i landet, selv om den offisielle valgdagen er mandag.

Kontaktopplysningene er fra Iper Konsumet, og er leid for engangsbruk, opplyser Arbeiderpartiet på sine nettsider.

Styreformann i Iper Direkte, Peter Offenberg, opplyser til VG at kontaktinformasjonen er hentet fra operatørene gjennom opplysningstjenester.

Otterstad forteller at det primære ønsket til Arbeiderpartiet er å bidra til valgdeltakelsen. Han sier han har forståelse for at noen kan reagere negativt på SMS-ene.

Kommunikasjonsrådgiver i Arbeiderpartiet, Bjørn Tore Hansen, forteller at partiet vil minne folk på at de må stemme på Arbeiderpartiet dersom de ønsker en ny regjering.

– Vi beklager selvfølgelig hvis noen synes det er kjipt å få, sier han til VG.

Fremskrittspartiet gjorde noe lignende i 2009, da de sende SMS-er til førstegangsvelgere. De fikk flere negative tilbakemeldinger på utsendelsen, skrev Dinside den gang. Da uttalte Arbeiderpartiet seg også, hvor de fortalte at deres erfaring var at folk synes det var litt irriterende.

Hold deg oppdatert! Les alt om valget her

– Tror ikke at velgerne setter pris på en slik melding

Markedssjef i Høyre, Dag Terje Solvang, forteller til VG at Høyre kan ha benyttet SMS og lignende tidligere, men at det ikke er noe Høyre sentralt har benyttet seg av i år. Han forteller at negative budskap på valgdagen ikke er noe partiet kommer til å benytte seg av i fremtiden.

– Jeg tror ikke at velgerne setter pris på en slik melding fra et politisk parti. Arbeiderpartiet står det løpet de har gjort hele valgkampen «until the bitter end». Det er mest fokus på skremsel og svartmaling av andre partier. Vi tror det er de blideste og mest positive som kommer til å vinne, sier han og viser til meningsinnholdet i SMS-en.

NTB publiserte søndag formiddag en sak om at det tidligere er ansett som dårlig politisk kutyme å drive valgkamp på valgdagene. Professor i sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, Toril Aalberg, sier til NTB at denne tradisjonen er under press.

– Valgkampen har blitt stadig utvidet i begge ender, man begynner tidligere og man fortsetter tettere opp mot selve valget, fastslår hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder