RØYKUTVIKLING: Slik så det ut fra brannvakttårnet på Linnekleppen i Rakkestad i går kveld.

RØYKUTVIKLING: Slik så det ut fra brannvakttårnet på Linnekleppen i Rakkestad i går kveld. Foto: Kristoffer Høidal

Advarer mot stor skogbrannfare: – Det er knusktørt i skogene

I store deler av Norge varsles det om «meget stor» skogbrannfare de kommende dagene. Vaktleder i Brann Øst ber folk være forsiktige med engangsgrillen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tre skogbranner har herjet i Østfold i natt, og minst 100 mål skog er gått tapt. Vaktleder Jan Tore Lorentzen i Alarmsentralen Brann Øst forteller til VG at alle brannene nå er under kontroll, men at det fortsatt drives etterslukking på to av stedene.

– Både på Høitomt og Budalen i Rakkestad holder brannmannskapene og sivilforsvaret på med etterslukking. Vi blir nok der i hele dag, sier Lorentzen.

Katastrofe i Canada: Her sluker kjempebrannen byen

Gjelder store deler av landet

Østfold er ikke alene om skogbrannfaren. Også andre steder på Østlandet, Vestlandet og i Nord-Norge bes folk om å vise ekstra varsomhet.

– De mest utsatte områdene ligger godt inn i landet, der hvor det ikke har vært nedbør på lang tid, sier vakthavende meteorolog Martin Grønnerød ved Meteorologisk Institutt i Bergen.

Bisarr hendelse: Syklist måtte på do – startet skogbrann

Han poengterer at skogbrannfaren beregnes ut fra nedbør, lufttemperatur og luftfuktighet.

– Overalt i landet vil nok folk oppleve at det er tørt når man går i skogen, og da bør man være veldig forsiktig med all form for ild, sier Grønnerød.

Forsiktig med engangsgrillen

Nattens skogbranner i Østfold startet som følge av tordenvær, men til tross for nedbøren kan vaktleder Lorentzen rapportere om tørre områder og stor skogbrannfare.

– Det er helt knusktørt i områdene her. I tillegg er det spådd litt vind i dag, så hvis vi er uheldige, kan det blir litt ekstra arbeid denne helgen, sier han.

– Frykter du nye skogbranner i løpet av helgen?

– Jeg stoler på at folk er forsiktige og overholder totalforbudet mot bålbrenning. Da er jeg mer redd for engangsgrillene som de setter fra seg overalt, sier Lorentzen.

– Hadde seks branner rundt meg


Kristoffer Høidal er skogbrannvakt på Linnekleppen i Rakkestad.

– På et tidspunkt hadde jeg seks branner rundt meg på alle kanter her i går, forteller han.

Linnekleppen er det eneste bemannede skogbrannvakttårnet i Nord-Europa, ifølge Høidal, som jobber der fra 1. juni til 1. september hvert år.

– Jeg var oppe i tårnet rett etter at tordenværet hadde passert, slik at jeg rakk å se lynet slå ned der det blusset opp få minutter senere. Det er fascinerende å se prosessen fra lynet slår ned til helikoptrene kommer og slipper vann, sier Høidal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder