Frykter verre krise om boligprisene faller

Familienes gjeld er historisk høy

Siv Jensen: Ikke gitt med fortsatt lav rente

Et fall i boligprisene kan bli knallhardt for tusener av norske familier. Dersom boligprisene eller inntektene faller, kan det bety økonomisk katastrofe for mange, og forsterke tilbakeslaget i norsk økonomi.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nå advarer finansminister Siv Jensen (Frp) folk mot å kaste seg inn i nye elleville budrunder som kan øke både boligpriser og gjeld ytterligere:

– Alle vi som har boliglån har et ansvar for ikke å låne mer enn det vi kan betale tilbake. Det er ikke gitt med lav rente inn i fremtiden, sier Siv Jensen til VG.

Les også: Revidert nasjonalbudsjett på 1-2-3

Skylder 3000 milliarder

Norske familier skylder nå mer enn 3000 milliarder kroner til bankene. Gjelden har aldri noen sinne vært så høy.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå har norske husholdninger i gjennomsnitt lånt 2,3 ganger sin årlige inntekt.

– Sterk vekst kan lede til fall. Det kan ramme oss, sier Siv Jensen.

Les også: Vi har doblet gjelden på 10 år

Mange familier har langt høyere gjeld enn gjennomsnittet. På godt norsk: De har lånt langt over pipa, som regel for å innfri boligdrømmen.

Rammer forbruket

I revidert nasjonalbudsjett som Solberg-regjeringen la fram onsdag, er advarslene klare:

«Hvis disse husholdningene skulle oppleve bortfall av inntekt, vil de måtte stramme betydelig inn på konsumet, eller selge boligen, for å kunne betjene gjelden.»

Det vil ikke bare ramme familiene som kommer i gjeldsknipe. Det vil være et nytt hardt slag mot hele norsk økonomi:

«Høy sårbarhet i husholdningene kan bidra til å utløse og forsterke et tilbakeslag i norsk økonomi», skriver Jensen i budsjettdokumentene.

Lett tilgang på lån

I fjor høst advarte Norges Bank om at høy gjeld og fallhøyden i boligprisene kan forsterke et tilbakeslag i norsk økonomi. Også bankene har blitt mer sårbare.

Boligprisene flatet ut i fjor høst og i vinter. Men gjennom våren har prisene igjen steget kraftig i deler av landet. Prisene faller i Rogaland, men øker kraftig i Oslo.

Økonomene i Finansdepartementet mener at det skyldes lave renter og lett tilgang til lån i bankene. Befolkningsvekst og de siste årenes økning i inntekter spiller også inn.

Også forventninger om ytterligere prisvekst kan slå inn. Samtidig øker kostnadene ved å bygge nytt. Regjeringen la fram tiltak mot galopperende boligpriser i fjor sommer. Tiltakene har åpenbart ikke hatt den effekten som Siv Jensen da ønsket.

Grunn til bekymring

– Selv om mange boligkjøpere ser lyst på fremtiden i budrundene, kan det være grunn til en viss bekymring når boligprisene fortsetter å stige så raskt på toppen av en lang periode med oppgang, sa Siv Jensen på sin pressekonferanse onsdag.

Regjeringen skriver at den høye gjelden i husholdningene uansett er en betydelig sårbarhet for norsk økonomi. Blir boligutgiftene for høye, slutter vi å bruke penger på andre ting.

Går forbruket ned, så slår det direkte inn i økonomien i form av lavere lønnsomhet for næringslivet. Dermed vil enda flere miste jobben.

Les også: Vanskeligere å få boliglån på Sørvestlandet

– Det viktigste grepet er å sørge for at vi har godt kapitaliserte finansinstitusjoner, at bankene er solide, sier Siv Jensen.

– Husholdningene får også et bidrag ved at vi holder orden i norsk økonomi. Det har regjeringen tenkt å fortsette med, sier finansministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder