KIDNAPPET: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad holdes fanget av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria. Foto: Twitter , NTB scanpix

Tidligere gisselforhandler: – Man må ikke se ned på gisseltagerne

– Et stort press å forhandle med gisselholdere

Å være ærlig, ikke manipulere og å behandle sin motpart som
likemenn er noe av det viktigste når norske myndigheter nå forhandler med IS om å få frigitt Ole Johan Grimsgaard-Ofstad.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dersom man er i direkte kontakt med gisselholderne er det viktig ikke å se ned på dem. Man må ikke behandle dem som terrorister, fordi det er de ikke i egne øyner. De kan se på seg selv som frihetsforkjempere, sier Stein Erik Mauseth.

Frem til 2012 ledet han Politiets krise- og gisselforhandlertjeneste (KGF), som representerer det norske politiets spisskompetanse ved forhandlinger i terror-, gissel og kidnappingssituasjoner.

Det er Utenriksdepartementet som leder arbeidet med å få frigitt Grimsgaard-Ofstad, som i januar i år ble kidnappet i Syria og solgt som gissel til terrorgruppen. Forsvartes E-tjeneste og flere spesialister fra KGF er sterkt involvert, mens Oslo politidistrikt og PST også deltar.

Må oppnå tillit

Mauseth forteller at en god forhandler alltid behandler motparten som sin likemann. Noe han tror mange ofte misoppfatter som sympati, men som egentlig er empati.

– Det handler rett og slett om å oppnå tillit. Da kan man ikke være stigmatiserende og nedverdigende. Man må derimot være ærlig og ikke manipulere. Man blir fort avslørt dersom man forsøker det.

Les også: Nordmann holdes som IS-gissel: Krevde titalls millioner i løsepenger

Norge har blankt avvist IS' krav om å betale løsepenger for å få frigitt Grimsgaard-Ofstad. Kravet skal ifølge VGs opplysninger være på flere titalls millioner kroner.

Hvor vidt norske myndigheter har vært i direkte forhandlingskontakt med IS etter kidnappingen er uklart. Stein Erik Mauseth ser ikke bort ifra at det kan ha vært tilfelle, men han tror det er mest sannsynlig at kontakten har gått via mellommenn på bakken.

– Det er ikke sikkert at motparten ønsker direktekontakt via telefon. De er jo klar over at det enkelt kan avlyttes. Dessuten er norske diplomater flinke folk som også har god anseelse ute. Det betyr at de kan ha fremskaffet gode mellommenn via kontaktene de har i området, mener Mauseth.

Saken fortsetter under bildet.

HER VAR HAN: Dette er Ole Johan Grimsgaard-Ofstads siste kjente bevegelser. Foto: Grafikk: Tom Byermoen , VG

Psykologisk krigføring

Det var først da et bilde av den kidnappede nordmannen denne uken ble publisert av IS at offentligheten ble klar over at terrororganisasjonen holder en nordmann som gissel. Inntil sent onsdag kveld var dette en godt bevart hemmelighet blant en liten gruppe av norske myndighetspersoner, samt 48-åringens aller nærmeste familie.

– Det er vanskelig å si hva det betyr at bildet kommer akkurat nå, men kan bety at det har vært en konflikt i kommunikasjonen mellom IS og norske myndigheter. Kortene kan da bli vanskeligere å spille, og man bruker offentliggjøringen av bildet som en form for psykologisk krigføring, sier Stein Erik Mauseth.

NORDMANN GISSELTATT: Dette er hans siste kjente bevegelser

Han forklarer at i tillegg til at situasjonen nå kan bli enda vanskeligere for de pårørende, kan det også gjøre ting mer komplisert for de som skal forhandle.

– Samtidig er dette noe forhandlerne vet vil komme før eller siden, så det har man med seg i arbeidet.

Stort press

Politiets krise- og gisselforhandlertjeneste har også andre roller i slike situasjoner som Norge nå står midt oppe i. Enheten fungerer som rådgiver for Utenriksdepartementets krisestab og for eventuelle ambassader som er involvert.

– KGF kommer også med råd om kommunikasjonen med allmenheten og de pårørende, som jo er under en enorm påkjenning. Man er med og sikrer at de får mest mulig korrekt informasjon, sier den tidligere lederen for gruppen.

LES OGSÅ: Vet ikke hvorfor han dro til Syria

Han har selv flere ganger har vært i forhandlingssituasjoner. Han omtaler det som «en jobb du gjør med den bakgrunn, kompetanse og kunnskap du har».

– Du er profesjonell og ydmyk.

– Er det et stort press å være i en slik situasjon?

– Ja, det er jo for så vidt det. Men slike ting venner man seg til. Dessuten er man ikke alene, man har et helt team rundt seg, forklarer Mauseth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder