SATT HER: Nedre Romerike tingrett var enig med politiet om at det forelå fare for unndragelse og begjært den terrorsiktede polakken fengslet på Trandum utlendingsinternat i påvente at et varslet utvisningsvedtak. Foto: NTB/SCANPIX ,

Polakk (23) terrorsiktet av PST:
Utvist fra Norge – sendt til Polen

Forsvarer: Vil klage vedtaket inn for retten

En terrorsiktet polsk mann (23) ble nylig begjært utvist fra
Norge og transportert til Polen mot sin vilje.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå vil den terrorsiktede 23-åringens forsvarer, John Christian Elden, bringe vedtaket inn for Oslo tingrett slik at Norge må hente mannen tilbake.

– Hvilke muligheter har siktede for en retur til Norge?

– Her var Justisdepartementet svært handlekraftige og hadde mannen på flyet før blekket i vedtaket var tørt. Siden slike vedtak ikke kan påklages, men må bringes inn for retten, har klienten bedt om dette, svarer Elden på VGs spørsmål.

KRITISK: Advokat John Christian Elden forsvarer den terrorsiktede 23-åringen. Foto: HELGE MIKALSEN ,

– Om han får medhold i retten, blir det sikkerhetspolitiets jobb å hente ham tilbake hit, legger Elden til.

Den 23 år gamle polske statsborgeren ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på Gardermoen 17. april i år, og siktet for å ha kriget for en eller flere væpnede grupperinger i Syria.

23-åringen kom til Norge fra Tyrkia og ble løslatt etter avhør. Han nekter straffskyld etter siktelsen.

Fryktet Polen-retur

PST mener polakken deltok i terror i det borgerkrigsherjede landet i perioden mars 2014 til april 2015 – mens han selv hevder at målet med reisen var å tilegne seg muslimsk lære.

Les også: Polske myndigheter vil ha PST-info

I begynnelsen av september ble polakken pågrepet av politiet på Romerike og plassert på Trandum utlendingsinternat i påvente av et varslet utvisningsvedtak mot ham.

Les også: Terrorsiktet til VG: Dro til Syria for å tilegne meg muslimsk lære

– Jeg er redd for at myndighetene der vil misbruke sin makt på linje med Norge. Jeg er ikke redd for å bli dømt for terror, men jeg er redd for maktmisbruk. Det er stor intoleranse for min religion i Polen, og jeg er redd en retur vil ødelegge min fysiske og psykiske helse, har den terrorsiktede polakken tidligere uttalt til VG.

Justisdepartementet sier til VG at de ikke kommenterer enkeltsaker. I tillegg opplyser departementet at normaltiden for uttransport etter et endelig utvisningsvedtak varierer fra sak til sak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder