Helseministeren varsler ny plan for rusfeltet

Heroinavhengige Stephane mistet sin første kjærlighet i overdose

I dag markeres den internasjonale overdosedagen. I Norge dør det 260 personer hvert år. Kjæresten til Stephane var en av dem.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Natalie Remøe Hansen

Artikkelen er over fire år gammel

Fire menn sitter på huk rundt et firkantet bord fylt av butikkaker, røde plommer, en pose grønne druer – og brukerutstyr. De har nettopp satt et skudd heroin under Eventyrbrua ved Akerselva i Oslo. En av dem plukker gresstrå for harde livet, en annen reiser seg rastløst og går til og fra elven for å vaske hendene. Stephane (34) pakker rene sprøytespisser og kokekar han har fått ned i ryggsekken.

I dag er det verdens overdosedag. Den norsk-franske 34-åringen vet altfor godt hvorfor denne dagen finnes.

– Jeg mistet kjæresten min i februar 2005. Hun ble 23 år. Så vidt. Hun ble kvalt i sitt eget spy. Det var veldig tragisk. Jeg har fortsatt ikke vært på graven hennes, for jeg føler at navnet hennes på en stein... Eh... Jeg føler... Så lenge jeg ikke har sett navnet hennes på en grav, så føles det som om hun fortsatt er med oss, forteller han.

Norge nest verst i Europa

Stephane er den aller første VG kommer i snakk med da vi er ute på en av byens nye «skytebaner», som de narkomane kaller det, sammen med Foreningen for human narkotikapolitikk. At vi treffer på en som både har overlevd flere overdoser og mistet sin kjære i overdose, sier mye om Oslo, og om Norge.

Hvert år får Norge 260 nye overdoseofre. Dødstallet er så høyt at vi innehar plass nummer to på den triste listen over narkotikarelaterte dødsfall i Europa. Bare i Estland dør det flere, ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Stephane mistet sin første store kjærlighet. Heroinbrukeren har inntrykk av at det alltid er de snilleste, de som bare gjør godt, som dør først. Han forsøkte å ta overdose etter at hun mistet livet.

– Jeg var ganske ung, og ga rett og slett blaffen i livet mitt. Så våknet jeg og følte at jeg er ment for å leve så lenge som mulig for å prøve å komme meg ut av det, sier Stephane.

Les også: EU-rapport – Oslo mangler en helhetlig narkotikaplan

Ruset seg fra han var 16 år

Stehpane tror grunnen til det høye antallet overdoser skyldes at det er mye heroin i Oslo, at de som slipper ut av fengsel eller behandling tror de tåler samme dose som de tålte før. I hans øyne kan flere behandlingsplasser, og større og flere sprøyterom være til hjelp. Stephane sier at han for sin del har søkt om behandling, og at han venter på plass.

– Du er 34 år og står her under Eventyrbrua og doper deg. Hvorfor gjør du det?

– Jeg doper meg fordi... Jeg vet egentlig ikke så mye annet. Jeg har ruset meg fra jeg var 16 år. Det er vanskelig, men jeg prøver så godt jeg kan å komme meg ut av det.

Tror på nesespray

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, tar opp en slags nesespray fra bagen med rent brukerutstyr som han og kollegene deler ut. Den finnes foreløpig kun i Oslo og Bergen, og inneholder heroinmotgiften nalokson.

– Denne har reddet mange liv i andre land, og er et prestisjeprosjekt for Norge, mener Knutsen.

I sommer har de sett mange overdoser. Kollegaen Torstein Bjordal måtte bruke nesesprayen akkurat her under Eventyrbrua for tre uker siden, da han så en livløs mann sittende inntil en stein. Leppene hans var helt blå, sier Bjordal. Han ga ham nesespray og ringte ambulansen, og mannen klarte seg.

Helseministeren varsler ny rusplan

Norske helsemyndigheter kaller overdose et «alvorlig folkehelseproblem», og lanserte i fjor en nasjonal overdosestrategi som gjelder til 2017 for å få ned antallet overdoser.

Har du lest? Overlege slår alarm om LAR-behandlingen

– Vi har ikke gjort nok for å begrense overdosedødsfallene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til VG.

Han tror og håper at den nye overdosestrategien vil snu kursen. De lærer opp brukere til å røyke heroinen i stedet for å bruke sprøyte, motgift-nesesprayen er blitt brukt 200 ganger i Bergen, og de vil jobbe spesifikt med de byene som er mest utsatt for overdosedødsfall (se faktaboks).

– Det er dessverre en sannhet at en del av overdosedødsfallene skjer etter avrusning og behandling. Vi har store utfordringer med oppfølgingen etterpå. Vi skal legge frem en opptrappingsplan for hele rusfeltet veldig snart, som omfatter bolig, arbeid og oppfølging, varsler Høie.

Les mer:Arild sprakk etter 17 år, støttes av kjæresten Line (21)

Les også

 1. Kvinne fikk for mye metadon - døde

  En kvinne i Vest-Agder døde av metadonbehandlingen hun fikk ved Sørlandet sykehus.
 2. Mann (22) døde av syntetisk cannabis

  En 22 år gammel mann fra Nord-Trøndelag døde i palmehelgen etter bruk av syntetisk cannbis.
 3. Overlege slår alarm om behandling av rusmisbrukere: «Føler meg ofte presset til å skrive under på papirer som kan ta livet av pasientene mine»

  Overlege Kjell Morten Rivelsrud mener uforsvarlig behandling av LAR-pasienter fører til feilmedisinering, overdosering…

Mer om

 1. Helse
 2. Rus
 3. Narkotika

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kjell (55) er eks-heroinist – betaler leie på sin egen gravplass

 2. Inga Marte Thorkildsen (SV) kjemper for heroinrøykerom i Oslo

 3. Ny EU-rapport: Oslo mangler en helhetlig narkotikaplan

 4. Nå kan det bli lov å røyke heroin på sprøyterom

 5. KrF om Høies rusreform: Blir vanskeligere å følge opp ungdom som ruser seg

Fra andre aviser

 1. Rusdødstallene må ned

  Aftenposten
 2. Overdosetallene går ikke ned. – Det finnes ingen quickfix, sier helseministeren.

  Bergens Tidende
 3. Ingen effekt av overdosemillioner

  Bergens Tidende
 4. Færre dør av overdoser

  Bergens Tidende
 5. Bergen kan snart få klinikk som deler ut heroin

  Bergens Tidende
 6. Ett korn av stoffet er nok til at du kan dø. Nå har politiet begynt å gå med motgift.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder