HÅPER PÅ AVKLARING: Justisminister Anders Anundsen var på Thon Hotell i Kirkenes tirsdag, mens det var et møte på byråkratisk nivå mellom Norge og Russland i Moskva. Foto: Terje Mortensen , VG

Justisministeren: – Det er en bra dialog med russerne

Ingen løsning etter russisk-norsk møte i Moskva

Fornøyd Anundsen: – Ny rekord i handlekraft

Kongen imponert over ankomstsenter

KIRKENES (VG) Det er også i Russlands interesse å få en
avklaring på grensekrangelen med Norge, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han var tirsdag i Kirkenes sammen med Kong Harald for å åpne det nye, landsomfattende nødnettet, som skal binde nødetatene sammen på en sikker og effektiv måte.

Det andre store samtaleemnet i Norges grenseby mot Russland var likevel også situasjonen på Storskog, hvor det verken mandag eller tirsdag kom én eneste asylsøker over grensen. På det meste har det kommer rundt 200 på én dag.

Samtidig snakket norsk og russisk embetsverk sammen i Moskva for å finne en løsning på uenigheten ved grensen.

VISUMTVIST: Russland nekter å ta tilbake personer som blir avvist av Norge ved grensen på Storskog. Foto: Terje Mortensen , VG

– Vi snakker med russerne på mange nivåer, både om den generelle situasjonen, og om tolkningen av tilbaketakingsavtalen. Det er en bra dialog i dag, og det har det vært hele veien. Vi er helt avhengig av det i situasjonen vi nå har, sier justisminister Anders Anundsen til VG.

Blir inntil videre

I løpet av fem dager forrige uke ble 37 personer som norske myndigheter ville sende tilbake til Russland, returnert til Norge.

De har dermed blitt internert i Kirkenes inntil sakene deres er avklart.

– De som har hatt engangsvisum til Russland, blir her inntil videre, og så gjør vi det vi kan for å avklare deres situasjon, sier Anundsen til VG.

Disse asylsøkerne har hatt visum til Russland av kortere eller lengre varighet. Norge mener Russland i henhold til den såkalte «tilbaketakingsavtalen» fra 2008 er pliktig til å ta disse asylsøkerne tilbake over grensen.

– Vi har til nå ikke lyktes med å få russerne til å akseptere den forståelsen, sier Anundsen.

Bli oppdatert: Dette krangler de om

MUNTERT: Kong Harald og justisminister Anders Anundsen på omvisning i Ankomstsenter Finnmark tirsdag. Foto: Terje Mortensen , VG

Mener Russland er forpliktet

Statsminister Erna Solberg sa mandag til VG at hun mener en løsning på problemstillingen er at Russland må slutte med å utstede transittvisa.

– Er dette et vanskelig punkt å bli enig med russerne om, Anundsen?

Det gjenstår å se. Jeg tror det er i begge lands interesse å få en avklaring.

– Hva synes du om at Russland ikke tar imot disse asylsøkerne?

Vi mener de er forpliktet til å ta inn også de med engangsvisum, sier Anundsen.

I dag ble det avholdt møte mellom norske og russiske byråkrater i Moskva. Norge håpet møtet kunne bringe de to landene nærmere en løsning for hvordan avtalen fra 2008 skal praktiseres. Det skjedde ikke.

– Nei, det er ikke noe definitivt svar på om de vil ta imot alle, men vi er opptatt av å finne løsninger for alle kategorier av flyktninger som søker seg til grensen, sa ekspedisjonssjef i justisdepartementet Thor Arne Aass til NRK etter møtet.

Strømmen stanset opp

Onsdag forrige uke instruerte Justisdepartementet Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling.

Mandag iverksatte politiet i tillegg såkalt fremskutt kontroll på grensen, for å snu asylsøkere raskere. Norske grensekontrollører kan nå vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området.

Samme dag kom det null asylsøkere over til Norge fra Russland. Det spekuleres i om tiltakene har bidratt til dette.

Imponert kong Harald

– Burde Norge gjort disse tiltakene tidligere, Anundsen?

Dette var en helt ny situasjon for oss. Det har vært en krevende situasjon å håndtere, og i tillegg skulle vi tenke nytt. Vi kunne ikke fått lovhjemmelen på plass raskere. I tillegg har den politiske stemningen i Stortinget snudd i løpet av høsten. Jeg tror vi kan si at dette har vært ny rekord i handlekraft og gjennomføringskraft.

Tirsdag fikk han se hvordan asylsøkerne som kommer til Finnmark blir tatt imot på Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes. Det fikk også Kong Harald.

– Det er helt imponerende hvordan asylsøkerne blir tatt imot, svarte Kongen på spørsmål fra VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder