AUDIENS: Da mannen ble innsatt som ambassadør, ble han ønsket velkommen av kong Harald på Slottet. Identifiserende detaljer på bildet er sladdet. Foto: Scanpix

Ambassadør anmeldt for konevold

Politiet kan ikke straffeforfølge

En utenlandsk ambassadør i Norge er anmeldt for grov mishandling av sin kone, men slipper straff selv om han skulle være skyldig - fordi han har diplomatisk immunitet.

På bildet hilser den utenlandske ambassadøren på kong Harald da han ble innsatt som ambassadør for sitt hjemland under en høytidelig audiens på Slottet. Nå er samme mann anmeldt for grov vold mot sin egen ektefelle.

- Jeg kan bekrefte at vi etterforsker denne saken, men ønsker ikke å kommentere den siden vi er i en tidlig fase av etterforskningen, sier politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon til VG.

** Les mer i dagens papirutgave av VG **

Det var i midten av desember i fjor at politiet mottok en anmeldelse mot ambassadøren, men de ønsker ikke å fortelle hvem som anmeldte ham. På grunn av sin diplomatiske immunitet kan ikke mannen straffeforfølges i Norge.

- Er ambassadøren ilagt besøksforbud overfor sin kone?

- Det er ikke utstett noe besøksforbud i denne saken og det kan vi heller ikke gjøre siden politiet ikke kan utøve tvangsmidler mot diplomater. I lignende saker ville vi absolutt vurdert besøksforbud, sier Stømner.

Det er allerede gjennomført avhør i saken, og politiet ønsker å avhøre flere, men det er usikkert om det lar seg gjøre ettersom enkelte av vitnene har diplomatstatus og dermed ikke er pliktig å avgi forklaring.

Kona på krisesenter

Siden ambassadøren er diplomat har politiet heller ikke anledning til å ta ut siktelse.

Etter det VG kjenner til har ambassadørens kone i en tid bodd på krisesenter, hvor hun fremdeles oppholder seg. Politiet ønsker ikke å kommentere hvorvidt de har satt i verk ekstra sikkerhetstiltak rundt kvinnen.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Faksimile VG 10.03.2011


Utenriksdepartementet er rutinemessig varslet av politiet.

- Vi er kjent med saken. Den er under etterforskning og vi avventer resultatet av denne, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Frode Andersen til VG.

Departementet er imidlertid svært ordknappe om saken.

- Vi har ikke noe behov for å si noe mer. Det er en alvorlig sak og dermed en sak for politiet. Vi avventer til etterforskningen er ferdig.

VG har vært i kontakt med ambassadøren selv, som sier at han ikke har noen kommentar. Heller ikke kvinnens bistandsadvokat ønsker å kommentere saken.

Selv om diplomater ikke kan straffes i landet de jobber i, kan hjemlandet velge å straffeforfølge dem når de kommer hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder