ADVARES MOT STILSKIFTE: Jonas Gahr Støre er kjent for en ukonvensjonell debattform, med lange resonnementer. Den stilen bør han holde på, mener flere tidligere Ap-topper som nå jobber i kommunikasjonsbransjen.

ADVARES MOT STILSKIFTE: Jonas Gahr Støre er kjent for en ukonvensjonell debattform, med lange resonnementer. Den stilen bør han holde på, mener flere tidligere Ap-topper som nå jobber i kommunikasjonsbransjen. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Rådgivere advarer Støre mot snuoperasjon

Skal Jonas Gahr Støre lykkes i TV-debatter må han ikke legge om stilen, men være seg selv.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det klare rådet gir tidligere topprådgiver Sindre Fossum Beyer og Sigurd Grytten til Ap-lederen, til tross for at Støre tapte debattduellen mot Erna Solberg og fikk laber respons etter årets første partilederdebatt på NRK mandag.

– Støre har en annen form enn mange andre politikere. Jeg er ganske sikker på at han tjener på å være seg selv. Det at han har en annerledes stil kan også bli hans styrke, sier Beyer.

– Knut Arild Hareide har noen fantastiske «onelinere», men hvis Støre skulle gjort det samme ville det endt med et stort mageplask. Han har bygget seg opp ved ikke å være en sitatmaskin. Støre ville mistet troverdigheten hvis han begynte med det, sier Sigurd Grytten.

Høyre om søndagsåpent: Viker ikke en tomme

Bjarne Håkon Hanssen avviser at Støre er en svak debattant.

– Jeg mener at det bare er tull å snakke om at Støre er en dårlig debattant. Du skal gjerne prøve noen debatter før du blir virkelig god, men det tror jeg Jonas kommer til å bli, sier Hanssen.

Arbeidsledighet kan bli vinnersak

Fossum Beyer var rådgiver for Jens Stoltenberg under hans siste regjeringsperiode og jobber i dag for reklamebyrået Try.

For å vinne flere debatter fremover, råder han Støre til å synliggjøre regjeringens svakheter.

Debatten i går: Slik var VGs dom

MÅ RENDYRKE FORMEN: – Støre har en annen form enn mange andre politikere. Jeg er ganske sikker på at han tjener på å være seg selv, sier konsulent Sindre Fossum Beyer (i forgrunnen) i reklamebyrået Try. Bildet er fra tiden da han var rådgiver for daværende statsminister Jens Stoltenberg. Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

– Det er viktig å få de gode Ap-sakene på agendaen i enda større grad. Den økende arbeidsledigheten er en sterk sak for Ap og en akilleshæl for regjeringen, sier Beyer.

Han mener selv at Støre var «offensiv» og «energisk» i gårsdagens debatt, men understreker at han ikke er en spesielt nøytral observatør av debattene.

Advarer mot vitsing

Like lite nøytral er Grytten, som tidligere har vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Partneren i kommunikasjonsbedriften Zynk mener heller ikke at Støre vil være tjent med å legge om stilen.

Han mener det ikke vil kle Støre å øve inn morsomme sitater på forhånd, slik enkelte andre politikere er kjent for å gjøre.

Støre før debatten: – Jeg traff ikke planken sist

Grytten understreker at det er svært krevende å debattere i partilederdebatter.

– Det å debattere som partileder innebærer å diskutere alle mulige temaer. Det krever en del tid før man er «dus» i det formatet. Jeg tror Støre er preget av det, sier han.

– Hva bør Støre gjøre for å vinne flere debatter fremover?

– Det er mengdetrening som kommer til å gjøre ham bedre. Det er veldig viktig at han får trene mye i denne kommunevalgkampen, slik at det går bedre i stortingsvalgkampen, sier Grytten.

Kommentar: Støre sliter i debatter

Kommunikasjonseksperten er ikke bekymret for Støres debattfremtid, og benytter samtidig anledningen til å komme med et stikk til en gammel skoledebattmotstander:

– Dette er ferdigheter, ikke egenskaper. Du ser gjennomgående at alle partiledere blir bedre i debatter etter hvert. Erna Solberg er blitt hinsides mye bedre enn det hun var. Jeg møtte henne selv noen ganger i skoledebatter, og det var ingen stor utfordring, for å si det sånn, men nå er hun blitt veldig god.

Uenig med VG

Bjarne Håkon Hanssen var statsråd for tre ulike departementer da Jens Stoltenberg var statsminister. Siden 2010 har den tidligere Ap-toppen vært partner og seniorrådgiver i PR-byrået First House.

Hanssen mener Støre og statsminister Erna Solberg klarte seg omtrent like bra i gårsdagens partilederdebatt. I en vurdering av debatten ga VG statsminister Solberg terningkast fem, mens Støre fikk en treer.

– Alle, inkludert han selv, er vel enig i at han ikke lykkes helt i den første debatten. Men jeg synes han klarte seg langt bedre i går. Jeg er uenig med VGs vurdering av Støre og Solberg. Jeg ville gitt en firer til begge to, sier Hanssen.

IKKE DÅRLIG: Seniorrådgiver Bjarne Håkon Hanssen i First House avviser at partileder Jonas Gahr Støre er en dårlig debattant. Foto:Markus Aarstad,VG

Den tidligere statsråden mener det vil bli enklere for Støre å gjøre en god figur i debatter etter at partiets politikk er avklart.

Les også: Skole og arbeid hevet temperaturen i partilederduell

– Støre har startet en prosess i Ap som handler om at partiet skal bli et tydelig alternativ til sittende regjering i stortingsvalget 2017. Hans utfordring er at den prosessen ikke er ferdig, slik at han ikke har et avklart politisk innhold. Stoltenberg hadde samme utfordring i 2003, da Arbeiderpartiet gjorde et dårlig kommunevalg, sier Hanssen.

– Er Støre spissformulert nok til å sette preg på debatter?

– Ja. Både Erna og Jonas er analytiske politikere. Det er ikke de kjappe spissformuleringene som ligger hjertet deres nærmest. Men begge klarer å spissformulere seg når de må.

– Hvilke råd vil du gi Støre for å vinne debattene fremover?

– Jeg vil ikke gi noen råd. Dette fikser han selv.

Les også

 1. VGs dom: Hareide best i partilederdebatten!

  KrF-leder Knut Arild Hareide var aller best i den første partilederdebatten! Det er VG-kommentatorenes klare dom!
 2. Slik bekles ordfører-Norge av menn

  Før var det null. Så dukket det opp én kvinnelig Frp-ordfører, etterfulgt av en til.
 3. Støre før debatten i kveld: – Jeg traff ikke planken sist

  ARENDAL (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre har pugget fakta og møtt velgere for å unngå en ny debatt-smell i kveld.
 4. Derfor rakner Høyres kommunesamarbeid med Ap

  Historien om Erna Solbergs prestisjereform er i ferd med å bli en mareritt for både Høyre og Arbeiderpartiet.
 5. KrF og Ap bygger bro - bort fra Høyre

  BERGEN (VG) På en bro i den romantiske delen av Nygårdsparken flørter KrF-toppen Dag Inge Ulstein…
 6. Lysbakken slakter Erikssons trygde-utspill: – En sosialminister som sover på vakt

  Arbeidsministeren sier innvandreres trygdeytelser tilsvarer drift av 2300 sykehjemsplasser.
 7. Slik vil Venstre søndagsåpne Norge

  Ifølge Venstres skisse kan flere kommuner med turisttrafikk få lov å åpne butikkene på søndager.
 8. Trond Giske: – Steng mobbe-skoler

  Trond Giske har fått nok av tamme virkemidler mot skoler som over tid ikke stopper mobbingen.
 9. Frp i fritt fall på LO-grasrota

  ARENDAL (VG) Arve Bakke har fått mange Frp-smeller fra egne medlemmer.
 10. Kunnskapsministeren ut mot Giskes
  mobbe-utspill

  Torbjørn Røe Isaksen (H) er lite imponert over Ap-politikerens utspill, og mener forslaget gir mobberne mer makt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder