SKIFTER MANNSKAP: Statsminister Erna Solberg (H) kommer med flere endringer i regjeringen tirsdag ettermiddag. Bak: statssekretær Sigbjørn Aanes (H). Foto: Helge Mikalsen VG

Kilder til VG: Høyre gjør endringer blant statsrådene

Også regjeringspartiet Høyre kommer til å gjøre endringer blant sine statsråder i dag. Elisabeth Aspaker skal ut av regjeringen, etter det VG kjenner til.

Artikkelen er over tre år gammel

Det var NRK som først meldte om Aspakers exit. Ifølge Dagens Næringsliv er det Frank Bakke-Jensen fra Finnmark som skal ta over.

Aspaker har vært EØS- og EU-minister i Utenriksdepartementet siden 2015, og var før det fiskeriminister. Hun har også tidligere vært politisk rådgiver i Utdanningsdepartementet og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. I 2014 ble hun utnevnt til fylkesmann i Troms, en jobb hun vil tiltre neste år, men nå flytter hun tilbake til Troms-benken på Stortinget etter endt statsråd-periode.

PÅ VEI UT: Elisabeth Aspaker skal ut av regjeringen, skriver NRK. Foto: Kristian Helgesen VG

Ifølge TV 2 og kilder VG har snakket med, er det trolig én Høyre-statsråd som skal skiftes ut.

Fra før av er det kjent at Frp-statsrådene Anders Anundsen (justis) og Tord Lien (olje- og energi) går av i statsråd kl 16 tirsdag.

Dette ble meldt av flere medier søndag, og bekreftes av kilder tirsdag.

Erstattere for de to Frp-statsrådene blir statssekretær Per-Willy Amundsen som ny justis- og beredskapsminister, mens mangeårig Os-ordfører Terje Søviknes debuterer i regjeringssystemet, som ny olje- og energiminister.

Ønsket avløsning

Både Tord Lien og Anders Anundsen, som begge er fedre i barnefamilier, skal selv ha ønsket avløsing, av hensyn til familiene.

Anders Anundsen sendte tirsdag formiddag ut en oppsummering på sin egen Facebook-side av hva han har fått til i løpet av sine tre år som justisminister:

«Det nærmer seg jul og årsskifte. På tide med et tilbakeblikk på en del av de resultatene vi har levert på drøye tre år i Justis- og beredskapsdepartementet. Ingen julefilm, men .... Del gjerne dette til så mange som mulig,» skriver Anundsen.

Tord Lien, som bor i Trondheim, skal være aktuell som ny regiondirektør for NHO i Trøndelag.

Tidligere utskiftninger

Det er andre gang statsminister Erna Solberg (H) gjør utskiftninger i regjeringslaget. For ett år siden forlot tre statsråder regjeringen.

Linda Hofstad Helleland (H) tok over som kulturminister etter Thorhild Widvey (H), Vidar Helgesen (H) som klima- og miljøminister etter Tine Sundtoft (H), Anniken Hauglie (H) som arbeids- og sosialminister etter Robert Eriksson (Frp) og Jon Georg Dale (Frp) som landbruksminister etter Sylvi Listhaug (Frp).

Listhaug tok over som statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet. Per Sandberg (Frp) tok over som fiskeriminister og Elisabeth Vik Aspaker (H) som Europaminister.

Dette årsskiftet regnes som siste anledning til å gjøre større endringer på regjeringslaget før valgkampen og stortingsvalget 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder