Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, fotografert i Trondheim. Rundt bakklandet. Foto: Kyrre Lien, VG Foto: Kyrre Lien ,

Trond Giske om kjæresten etter hetsen: – Haddy er modig og klok

Trond Giske tok det tungt da kjæresten Haddy N’jie ble utsatt for rasistisk netthets. Men han mener responsen hennes kan hjelpe andre.

 • Nilas Johnsen
 • Jon Selås
 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over fire år gammel

Ap-nestlederen har vært nøye på å uttale seg minst mulig om kjæresteforholdet til NRK-profilen. Men den grove netthetsen mot kvinnen han venter barn med, får ham til å ta bladet fra munnen.

– Det er veldig trist når dette skjer, og det blir mye sterkere når det rammer noen man er glad i, sier Giske til VG.

– Men Haddy er sterk og trygg, og har taklet det på en klok og modig måte, legger han til.

Grov rasisme

Det var tirsdag kveld at N’jie ble utsatt for meget grov, rasistisk netthets på Facebook:

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse. Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla Nigger», sto det skrevet.

N’jie svarte ved å vise til at slike ytringer kommer fra et lite mindretall:

«Denne så jeg ikke før nå. Dette er aller første gang jeg får en sånn kommentar på fb-siden min, og det bekrefter det jeg alltid har ment: folk flest er ikke troll

Viktig å bekjempe

Og nettopp det svaret synes Giske er meget godt.

– Haddy slipper nett-trollet ut i lyset, og da blir det kanskje litt høyere terskel for å sende slike meldinger, når det kan bli offentlig. Det er viktig at det kommer fram at nordmenn flest ikke er slik, at dette er ekstreme holdninger.

– Det fine med det hun gjør, er at hun synliggjør det, så flere får støtte og hjelp. Jeg tenker på andre som opplever hets, men som kanskje ikke har like mange støttespillere som henne. Vi har et felles ansvar i å forandre og motarbeide slike holdninger.

– Hvordan reagerte du selv, ble du sint?

– Vi vet at dette finnes, vi jobber mot det politisk, men det er som jeg sa: Når det gjelder noen som man er nær, så blir det sterkt. Jeg blir oppgitt over at disse holdningene aldri tar slutt, vi skulle ha kommet lenger.

Giske har selv opplevd hets, også i hans tilfelle fra rasister, da han var AUF-leder. Men han opplevde å bli hetset for sine meninger, ikke for sin hudfarge.

– Det er jo noe annet når det går rett på den personen man selv er. Og selv om Haddy er sterk, så er det ikke lett å stå midt oppi det når det stormer slik det gjorde på tirsdag, sier Giske.

Skrev til VG

Haddy N’jie ønsket ikke å bli intervjuet om hetsen, men skrev til VG for å kommentere saken:

– Det har blitt en mye større sak enn jeg så for meg. Jeg blir ikke satt ut av dette, jeg vet at mennesker med de holdningene finnes. Det varmer at så mange har kommentert og tatt kontakt uten å ty til trusler og hat mot han som står bak, skriver hun.

– Mitt håp er at de som utsettes for denne typen holdninger mye oftere enn meg, og som ikke får den samme oppmerksomheten og sympatien, opplever et klart svar fra folk flest om at dette ikke er greit. Denne mannen representerer selvsagt ikke på noen måte Norge og nordmenn, skriver Haddy N'jie.

Mannen bak uttalelsen på Facebook er samme person som hetset TV 2-reporter Kadafi Zaman på direktesendt TV.

– Hvis dette er samme fyr som kalte meg en «Muslim-jævel», så er jeg ikke overrasket over at han fortsatt sprer hat, sier Zaman til VG.

– Det er mange tragiske mennesker der ute, man kan ikke gå rundt og hisse seg opp over alle, legger han til.

UTSKJELT: TV 2s reporter Kadafi Zaman ble utskjelt på direkten under en demonstrasjon mot islam 12. januar i år. Foto: SKJERMDUMP, TV2 ,

Mer om

 1. Sosiale medier
 2. Rasisme

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Haddy er modig og klok

 2. NRK-profilen Haddy N'jie utsatt for grov rasistisk hets

 3. Sosiale medier: Kvinner får sexkommentarer – menn får trusler

 4. Mann siktet for hets mot Haddy N'jie

 5. Rolfsen etter Haddy-hetsen: – Har gått store deler av livet og trodd at mange hater meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder