SKATTEPINE: Eiendomsskatten er ikke populær blant velgerne Raymond Johansen må overbevise i hovedstaden. Foto:Helge Mikalsen,VG

Ny nedtur for Aps skatteplan

Over halvparten i Oslo sier nei til eiendomsskatt

Eiendomsskatten er upopulær blant
Oslo-velgerne. Det gjelder også for hver tredje Ap-velger, og blant et flertall i Groruddalen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den omstridte eiendomsskatten får mye av skylden for at meningsmålingene har snudd for partiet i Oslo. En måling gjort av InFact for VG viser at 54 prosent av de spurte i Oslo er mot eiendomsskatten, mens bare 28 prosent sier de er for.

Mer nedslående for Ap er det trolig at også blant dere egne velgere er motstanden forholdsvis stor: 32 prosent av Aps velgere i Oslo sier de er imot eiendomsskatt, og bare 43 prosent er for.

Blant Frp og Høyre-velgere er det forutsigbart nok enorm motstand: Henholdsvis 87 og 85 prosent er mot eiendomsskatten.

Minst er motstanden blant SV- og Rødt-velgere med henholdsvis bare 13 og 15 prosent som er mot eiendomsskatt.

Mostand på østkanten

At seks av ti velgere i Oslo Vest er mot eiendomsskatten er trolig heller ingen stor overraskelse, men at like mange er mot i Oslo Øst, og at halvparten er mot i Groruddalen er nok en større strek i regningen for Oslo Ap. Bare i indre by er det forholdsvis jevnt, med 40 prosent mot og 38 prosent for.

Men Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen lar seg ikke knekke av disse tallene.

– Jeg mener faktisk at dette er gode tall, ettersom dere ikke spør om hva folk mener dersom pengene øremerkes til flere barnehageplasser og styrket eldreomsorg, slik vi lover å gjøre.

– Da tror jeg mange flere er for, og det budskapet skal vi fortsette å jobbe for å få tydelig fram. Jeg er sikker på at det er to saker som engasjerer velgerne, og som er i kjerne av hvilke tjenester en kommune bør tilby, fortsetter han.

Ordkrig

De siste dagene har Johansen vært i en opphetet ordkrig med byrådsleder Stian Berger Røsland.

Ap mener Høyre opptrer «misvisende og uredelig» fordi de har laget en nettside der man angivelig kan regne ut hva eiendomsskatten vil bli ved ikke-borgerlig flertall, men denne viser at boligskatten vil ramme flere og bli høyere enn det Ap hevder er tilfellet.

Nå mener Høyre at det er Ap som lurer velgerne, fordi ligningsverdien av boliger vil øke i årene som kommer, og dermed vil eiendomsskatten også øke.

– Det er misvisende å late som om ligningsverdien er et reelt utgangspunkt. Eiendomsskatten vil bli høyere og omfatte flere enn det Ap sier nå, hevder Høyre-toppen.

– For en utrolig spekulativ argumentasjon fra Oslo Høyre. Vi legger de siste tilgjengelige ligningsverdiene til grunn, etter nøyaktig samme regnemodell som Høyre bruker i blant annet Bergen, svarer Johansen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder