KAN BLI STÅENDE: 430 piloter kan bli tatt ut i streik fra torsdag morgen. Foto: Jan Petter Lynau VG

SAS-pilotene mekler på overtid

Meklingsfristen i oppgjøret for SAS-pilotene gikk ut ved midnatt, uten at partene var kommet til enighet. Meklingen fortsetter på overtid.

Norsk Cockpitforbund og SAS Norge Pilotforening (SNF) har hele onsdag kveld sittet i mekling hos Riksmekleren i Oslo. Like over midnatt bekrefter Johansen overfor NTB at mekling fortsetter etter at fristen har gått ut.

Dersom partene ikke kommer til enighet, kan 435 piloter bli tatt ut i streik fra torsdag morgen, noe som vil gå ut over mye av selskapets trafikk i Norge.

– Forhandlingene pågår ennå. De føres i god tone, og er fortsatt konstruktive. Vi håper på en løsning, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til VG litt før klokken 03.00 natt til torsdag.

VG snakket med Johansen igjen klokken 06.45 torsdag morgen:

– Forhandlingene pågår fortsatt, sier han.

Uenighet om lønn skal ifølge E24 være en av årsakene til at det ble brudd i forhandlingene. Knut Morten Johansen vil ikke gi ytterligere detaljer om hva som er årsaken til bruddet, eller om partene står langt fra hverandre i forhandlingene.

Flyavgiften: Du kan få ekstra regning

Innstilt på løsning

En eventuell streik vil kunne lamme store deler av SAS' trafikk i Norge. Johansen oppgir at SAS foreløpig ikke har noen oversikt over hvilke flyninger som rammes dersom det skulle bli streik.

– Vi forholder oss til at i morgen skal flytrafikken gå som normalt. Men når man er i mekling, er det også et alternativ at det kan bli streik. Dersom det skjer, vil et stort antall flyvninger blir forsinket eller kansellert. Hvilke har vi ikke identifisert ennå, sier Johansen.

Før fristen gikk ut, saJohansen i SAS at partene var innstilt på å komme fram til en løsning, og han ba de reisende ha is i magen.

– Avvent situasjonen, er rådet Johansen gir til de som onsdag kveld sitter med en SAS-billett i hånden og er litt engstelig.

Dersom det blir brudd, vil selskapet legge ut informasjon fortløpende på sine nettsider.

Les også: Dette har du krav på ved flystreik

Mulig vekterstreik

I alt tre streiker kan ramme norske flypassasjerer de nærmeste dagene. Torsdag er det mekling i vekteroverenskomsten mellom Parat og NHO Service og fristen er ved midnatt natt til fredag.

Dersom det ikke blir enighet her, blir 250 vektere på Oslo lufthavn tatt ut i streik, noe som i så fall vil medføre at Avinor stenger flyplassen for alle som skal reise ut fra flyplassen fredag.

– Passasjerer som ankommer Oslo Lufthavn og har Oslo som endedestinasjon, vil ikke bli berørt dersom det blir streik. Men skal du videre med fly, kan du bli berørt, opplyser Avinor.

Parat, som representerer vekterne, sier de vil holde seg innenfor rammen av frontfaget på 2,4 prosent lønnsøkning.

– Vi krever ikke mer penger, men en bedre fordeling med utgangspunkt i hvilket ansvarsområde, kompetanse, eller risiko man er utsatt for i jobben, sier Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen, til DN.

Fare for svensk pilotstreik

Også 400 svenske SAS-piloter står i fare for å bli tatt ut i streik fredag, noe som også vil ramme luftfarten i Norge.

– Det vil ramme flygninger inn og ut av Norge og intraskandinaviske flygninger, sier informasjonsdirektør Knut-Morten Johansen i SAS til E24.

Her er meklingsfristen fredag klokken 18.

Les også: Fredag kan det bli streike-kaos på Gardermoen

(VG/NTB)

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder