VIL BLI HØRT: - Jeg ønsker å ta saken videre til sivilombudsmannen, ikke bare for meg selv, men også for andre psykisk syke pasienter som ikke blir hørt, sier den unge kvinnen. Foto:Marte Vike Arnesen,VG

Ansatt hadde sex med pasient, sykehuset frikjent av Helsetilsynet: - Sykehuset ba aldri om min versjon

Kvinnen var alvorlig psykisk syk da en ansatt ved Blakstad sykehus innledet et forhold til henne. Nå har Helsetilsynet fritatt sykehuset for alt ansvar.  - Uforståelig, sier kvinnen.

 • Jorunn Stølan
 • Marte Vike Arnesen

Artikkelen er over fem år gammel

For første gang forteller kvinnen i 20-årene i dag sin historie anonymt gjennom VG.

- Sykehuset valgte å tro uforbeholdent på det mannen i 30-årene fortalte, og lot ham bli ved sykehuset etter at forholdet var oppdaget. For meg holdt det på å ende i tragedie, sier kvinnen til VG.

Hun kan ikke forstå at sykehuset kan fritas for alt ansvar.

Nå har hun, via sin advokat, klaget Helsetilsynets avgjørelse inn for Sivilombudsmannen.

I klagen skriver kvinnens advokat følgende: «Fra helseforetakets side ble det ansett som formildende at (navnet på den ansatte) selv varslet om forholdene. Ingen spurte pasienten hva som hadde skjedd.»

- Jeg føler at hverken sykehusets ledelse eller Helsetilsynet mener jeg er verdt å snakke med fordi jeg har vært alvorlig psykisk syk. Derfor tar jeg saken videre, ikke bare for meg selv, men også for andre psykisk syke pasienter som ikke blir hørt, sier den unge kvinnen.

LES OGSÅ: Helsetilsynet mener Blakstad sykehus hadde gode nok rutiner

Avskjediget

Det var i fjor høst VG avslørte at mannen i 30-årene ble avskjediget fra Blakstad sykehus for å ha innledet et seksuelt forhold til den psykisk syke kvinnen. Ledelsen ble informert i mai, men lot likevel mannen få fortsette i jobben.

Forholdet mellom den ansatte og kvinnen utviklet seg til å bli «et grenseoverskridende forhold av bl. a. seksuell karakter av flere måneders varighet, som ikke var avsluttet», ifølge et internt notat VG fikk tilgang til.

Mannen ble først avskjediget 25. juli i fjor, etter å ha hjulpet kvinnen å rømme, og etter å ha hatt seksuell omgang med henne mens bevisstheten hennes var nedsatt etter et selvmordsforsøk. Dette har han innrømmet både overfor sykehuset og politiet.

Mannen, som ikke har autorisasjon som helsepersonell, er siktet for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med pasienten våren og sommeren 2013. Saken er fortsatt under etterforskning.

Men konklusjonen fra Helsetilsynet er at de ikke finner brudd på helselovene.

«Statens Helsetilsyn finner at retningslinjene virksomheten har for håndtering av tilfeller av rollesammenblanding er tilstrekkelige. Vi finner dessuten at opplysningene om at en ufaglært hadde en privat/intim relasjon til en pasient, ble håndtert på en tilfredsstillende måte av Vestre Viken HF da forholdet ble kjent», heter det i vedtaket.

Klinikkdirektør Kirsten Hørthe i psykisk helse og rus, Vestre Viken er knapp i sin kommentar.

– Dette er en hendelse som Vestre Viken beklager på det sterkeste, og vi har gått grundig gjennom hendelsesforløpet. Vi tar Helsetilsynets rapport til etterretning, sier hun.

Forlenget sykdom

I dag er kvinnen i 20-årene utskrevet fra sykehuset og langt friskere enn hun var. Men hun går fortsatt til poliklinisk behandling. Det som skjedde, har forlenget sykdomsperioden hennes, ifølge behandlerne.

Overfor VG framstår kvinnen som svært reflektert, intelligent og omsorgsfull. Ressurssterk, men sårbar.

Faksimile VG 5. demsember 2013 Foto: ,

- Jeg ble innlagt på Blakstad i en svært vanskelig periode av mitt liv. I stedet for lyttende omsorg, fikk jeg piller til å roe ned kaoset inni meg. Det var ingen som virkelig satte seg ned og lyttet til det jeg hadde å si. Jeg tror ikke de hadde tid, sier kvinnen.

Men mannen i 30-årene ga inntrykk av å se henne, ha ting til felles med henne, og forstå henne.

- Først alt for sent forsto jeg at jeg ble manipulert inn i en situasjon som var svært farlig for meg, sier hun.

Sykehusets ansvar

Hun mener sykehuset og dets ledelse, burde ha satt de grensene hun selv ikke var i stand til å sette, redd og syk som hun var.

- De burde ha sett og forstått hva som var i ferd med å skje, sier hun.

I mai i fjor fortalte den Blakstad-ansatte en overordnet at han var tiltrukket av, og hadde kysset den kvinnelige pasienten.

IfølgeVGs opplysninger var kysset den direkte foranledningen til at sykehuset opprettet personalsak mot mannen i 30-årene, og ga ham en advarsel. Dette har sykehuset nå stadfestet overfor Helsetilsynet.

Men - som VG tidligere har avslørt - ble han først avskjediget i juli i fjor, etter at han hjalp kvinnen å rømme, og hadde seksuell omgang med henne.

- Min versjon av det som skjedde i mai er annerledes. Det var ikke bare et kyss, det var et seksuelt «forhold» allerede fra denne dagen. Selv var jeg syk, jeg verken forsto, eller greide å sette genser. Lidelsen jeg har hatt bunner nettopp i at jeg er svært dårlig til å sette grenser. Han var ansatt ved sykehuset, det var han som skulle ha sagt stopp, sier kvinnen.

FIKK FORTSETTE: Mannen i 30-årene ble avskjediget fra Blakstad sykehus for å ha innledet et seksuelt forhold til den psykisk syke kvinnen. Ledelsen ble informert i mai, men lot likevel mannen få fortsette i jobben. Foto:Frode Hansen,VG

Kunne vært unngått

Hun mener den siste alvorlige utviklingen i saken kunne ha vært unngått om sykehuset hadde innkalt henne til en samtale. Men ikke en gang behandleren hennes ble orientert. Nettopp derfor synes hun det er svært urimelig at Helsetilsynet fritar sykehuset for ansvar.

- Rømningen og de dramatiske omstendighetene knyttet til den, kunne ha vært unngått. Selvmordforsøket kunne ha vært unngått. Da jeg ble innlagt på Blakstad var jeg redd for å dø. Etter å ha vært der i noen måneder, hadde jeg utviklet et ønske om å dø. Jeg var blitt sykere. Ved et sykehus skal du få hjelp til å leve, ikke det motsatte, sier hun.

- Hvilke forhåpninger har du til sivilombudsmannens gjennomgang av saken?

- Jeg har vel ingen store forhåpninger eller forventninger. Men jeg vil at min versjon av saken skal tas hensyn til. Hvis ikke, er ikke saken skikkelig opplyst, og vedtaket fattet på sviktende grunnlag, sier kvinnen til VG.

Den ansatte mannens forsvarer, advokat Morten Johan Bjønness ønsker ikke å uttale seg til VG i sakens anledning.

Mer om

 1. Helse
 2. Psykisk helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ansatt hadde sex med pasient - sykehuset frikjent av Helsetilsynet

 2. Sykehuset fritatt for ansvar

 3. Tiltale: Blakstad-pleier sexmisbrukte pasient og hjalp henne med selvmordsforsøk

 4. Blakstad-pleier dømt til fengsel etter sex med psykiatrisk pasient

 5. Pluss content

  Mannlig pleier dømt til fengsel

 6. Helsetilsynet: - Gode nok rutiner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder