TAR BILDER: Én person la babyen fra seg, før en annen begynte å ta bilder. Foto:Fred Sirevåg,

Baby krabbet på kanten av Preikestolen

Espen Brekke i Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på bildet.
- Ikke så mye som skal til før det går galt

Camilla Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Her skal det ikke mye bevegelse til før det går galt. Konsekvensene kunne blitt katastrofale, sier han til VG.

Redningsmannen har vært på flere oppdrag på Preikestolen.

– Dette barnet er ikke i stand til å ta egne beslutninger, og det at voksne putter barnet der reagerer jeg sterkt på.

– Med forbehold om at fotovinkelen ikke er helt rar, så er det ikke så mye som skal til før det kan gå galt. Barnet ligger nær kanten, og en liten bevegelse fra de voksne eller barnet kan få store konsekvenser. For oss redningsarbeidere er dette ikke bra å se.

UHELDIG: Espen Brekke i Norsk Folkehjelp har bred erfaring fra redningsarbeid på Preikestolen. Han mener at hendelsen er svært uheldig. Foto:PRIVAT,

Provoserende

På lørdag var Fred Sirevåg på tur med datteren sin på Preikestolen. Han ble vitne til én person som bar en baby frem til kanten på stupet. En annen person tok frem kameraet for å ta bilder.

– Jeg reagerte. Jeg har jo hatt små barn selv, og når de nettopp har lært å krabbe så skal det ikke så mye til før de ruller rundt, sier Sirevåg til VG.

Det var Aftenbladet som først omtalte saken.

– Først ble jeg positiv overrasket, og tenkte at det var sprekt gjort å ta med seg en baby opp. Men så gikk den ene voksne bort og la fra seg barnet like ved kanten, mens de andre begynte å fotografere.

Sirevåg forteller at det hele var over på ett til to minutter.

– Jeg blir jo litt provosert. Det at voksne folk går bort til kanten for å titte får de gjøre som de vil med, men når man legger en liten baby på kanten må jeg si det er veldig uansvarlig, sier han.

Han forteller videre at det var mange mennesker på Preikestolen den dagen. Hendelsen fant sted noen få meter nedenfor selve platået ved Preikestolen. Sirevåg og datteren satt rett ved en skrent like ved stien før man kommer opp til platået. Selv om det var i nærheten av hvor de fleste menneskene opphold seg kunne ikke Sirevåg se at det var noen andre som reagert.

PÅ TUR: Fred Sirevåg og datteren Kiara Isabel var på tur på Preikestolen da de ble vitne til at en familie la fra seg en baby på kanten. Foto:Fred Sirevåg,

– Uhyggelig

– Vi ønsker ikke at prekestolen skal være forbundet med noe som ser risikabelt ut, dette er veldig uheldig, sier Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Stiftelsen er ansvarlig for å ruste opp veien opp til turistmålet.

– Sånne ting ser uhyggelig ut, og det kan umulig ha vært en god opplevelse for de andre som var der. Vi ønsker at Norges fremste naturreisemål skal være en god opplevelse som oppleves trygt, sier han til VG.

Ingen klare råd

– Min første reaksjon er at jeg ikke ville gjort det med mine barn, sier daglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falk.

Han forteller at turistforeningen ikke går ut med noen klare råd til turister som besøker det populære stedet. Men at folk må vise ansvarlighet og passe på seg selv.

– Det er mye akrobater som har drevet på kanten der, men det er voksne folk. Men jeg er ikke kjent med at det har vært lignende hendelser med barn, forteller han.

600 meter ned

Preikestolen er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune. Preikestolen ble et turistmål for mer enn 100 år siden, da Stavanger Turistforening begynte å bruke denne fjellknatten som et viktig turmål.

Fra platået på Preikestolen og ned til fjorden er det 600 meter.

I 2001 falt en utenlandsk kvinne ned i et juv rett ved Preikestolen. Kvinnen var på vei opp til Prekestolen da hun falt 30–50 meter ned en skrent og omkom i fallet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder