BUDSKAP: Krekar entret fengslingsmøtet i Oslo tingrett forrige torsdag med håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt, mens han utbrøt «Egypt», «Egypt». Til venstre Krekars forsvarer Brynjar Meling. Foto: JAN PETTER LYNAU , VG

Italia ber om å få utlevert Mulla Krekar

Italienske myndigheter har sendt en formell utleveringsbegjæring for Mulla Krekar til Justisdepartementet.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– PST er kjent med at Justisdepartementet har mottatt den formelle utleveringsbegjæringen fra Italia, bekrefter Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, overfor VG.

Han henviser til Justisdepartementet for kommentarer til innholdet i begjæringen og hva som vil skje videre.

Politiadvokat Signe Aalling i PST opplyser til NRK, som først omtalte saken, at oversettelsen av utleveringsbegjæringen ikke er klar ennå. Derfor har PST foreløpig ikke mottatt dokumentene selv.

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker av hensyn til taushetsplikten, er det eneste kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i Justisdepartementet vil si om saken.

Italiensk politi: Ville bruke selvmordsaksjoner for å frigjøre Krekar

– Vil gå lang tid

Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel 12. november, i forbindelse med at italiensk politi utstedte en internasjonal arrestordne. De varslet allerede da en utleveringsbegjæring for Krekar.

Han var under pågripelsen i gang med å sone en dom for trusler fremsatt under et NRK-intervju.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, skriver i en sms til VG at det ville vært overraskende dersom det ikke hadde kommet en begjæring om utlevering.

– Det vil gå lang tid før en eventuell utlevering skjer, skriver Meling.

– Har dere fortsatt mulighet til å unngå det?

–Ja. I massevis!

Brynjar Meling opplyser at utleveringsbegjæringen skal behandles av norske domstoler, og at en avgjørelse der kan ankes.

Flere pågrepet i Norge

Pågripelsen av Krekar skjedde som en del av en storstilt aksjon mot et terrornettverk som italiensk politi mener blir ledet av blant annet Krekar. 17 personer ble pågrepet i flere land. EUs påtale- og etterforskningsenhet Eurojust etterforsker gruppen «Rawti Shax».

En tobarnsfar (38) fra Irak, bosatt i Fredrikstad, og en familiefar (42), også fra Irak og bosatt i Drammen, ble også pågrepet i aksjonen.

Krekar og de to har hele veien nektet straffskyld.

Italiensk politi: Dette var Krekar-nettverkets terrorplaner

– Politisk sak

Under et fengslingsmøte for en uke siden ga Krekar uttrykk for at han tror det er storpolitikk som ligger bak den nye siktelsen mot ham. Han hevdet også at gruppen «Rawti Shax» er en politisk gruppe på lik linje med kommunistiske og liberalistiske bevegelser, så vel som politiske partier som KrF og Frp.

Krekar fortalte at gruppen hans har et mål om å forandre det kurdiske samfunnet til det bedre, men spesifiserte ikke på hvilken måte de ønsker å oppnå det.

– Jeg er ikke noen tvil om at saken i Italia er en politisk sak. Jeg har ikke noe i mot å svare på alle spørsmål som italienerne kan ha, som jeg gjorde tidligere da PST hadde spørsmål.

Fremstilles for forlenget fengsling

Dette var det andre fengslingsmøtet Krekar møtte til etter at han ble pågrepet. 13. november ble han varetektsfengslet i tre uker.

Mulla Krekar og den irakiske 42-åringen fremstilles for forlenget varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag.

PST vil be om at de to blir varetektsfengslet i fire nye uker, bekrefter politiadvokat Signe Aalling i PST overfor NRK.

Forrige uke ble den 38 år gamle norskkurderen fra Fredrikstad fengslet i fire nye uker i Oslo tingrett. Han er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder