Åpner tilsynssak etter VG-avsløring

Justispolitikere beskriver lydopptak som «sjokkerende» og «surrealistisk»

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har åpnet tilsynssak mot Amir Mirmotahari (38), etter at VG i går publiserte lydopptak av en samtale mellom advokaten og en torpedo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I lydopptaket ber advokaten torpedoen om å dope ned eller kidnappe et voldtektsoffer. Målet var å holde henne unna rettssalen – slik at klienten hans gikk fri.

– Vi vil begynne faktainnsamling for å finne ut av hva dette faktisk er. Hvis dette er riktig, er forholdet helt uakseptabelt, sier direktør Hege Bjølseth i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet til VG, som nå venter på en tilbakemelding fra politiet om de har tatt ut siktelse mot advokaten.

Etter politiets og egne undersøkelser kan Tilsynsrådet fremme et forslag for Advokatbevillingsnemnda, som avgjør hvor vidt advokaten eventuelt skal suspenderes eller miste bevillingen sin.

Leirstein: Oppfordrer til gjennomgang av flere saker

Samtidig reagerer en rekke sentrale justispolitikere på VGs avsløring om Oslo-advokaten.

– Jeg ble litt målløs over å lese det som fremkom i saken. Det var nesten uvirkelig å lese det. Hvis dette er en realitet, er det meget alvorlig, sier nestleder Anders B. Werp (H) i justiskomiteen.

Stortingsrepresentant for Frp og medlem i Justiskomiteen, Ulf Leirstein, mener at avsløringen er så alvorlig at flere av sakene til advokat Amir Mirmotaharis må gjennomgås i samme utredning.

– Hvis det viser seg at han er skyldig i denne saken, og har så lav etikk, hva med andre saker denne advokaten har vært involvert i? Det er derfor min klare oppfordring at alle saker av en viss alvorlighetsgrad må gjennomgås, sier Leirstein.

Også kollega Peter Christian Frølich (H) lar seg ryste.

– Jeg tror ikke jeg har lest noe mer sjokkerende fra advokathold i Norge. Jeg tror dette må være enestående. Det er sikkert en del uheldige ting som skjer iblant, men hvis dette stemmer, tar det kaka.

VG avslører: Advokaten og torpedoen

– Surrealistisk

Han har selv bakgrunn som jurist, og understreker at denne typen fremgangsmåter ikke er noe som hører hjemme i det norske rettssystem.

UAKSEPTABELT: Peter Christian Frølich (H) tror ikke han har lest noe mer sjokkerende fra avokathold i Norge. Han sitter i Justiskomiteen og har selv bakgrunn som jurist. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Frølich synes saken er så absurd at den minner mest om en scene fra TV-serien «You Better Call Saul», som omhandler en advokat som ikke går av veien for å bruke lyssky metoder i sitt virke.

Flere viser også til at resultatene av politiets etterforskning vil avgjøre om det finnes grunnlag for å gjennom flere av advokatens saker.

– Denne saken er ikke bare oppsiktsvekkende, det hele fremstår surrealistisk. Dersom det viser seg å stemme at advokaten har gjort det som fremkommer i VG-saken, må det selvsagt straffeforfølges. Dette er uakseptabelt både overfor kvinnen det gjelder og overfor rettsstaten vår, skriver Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne i Senterpartiet til VG, i en e-post.

SURREALISTISK: Stortingsrepresentant Jenny Klinge (SP) som er justispolitisk talskvinne for Senterpartiet og medlem i Stortingets justiskomité, beskriver saken som surrealistisk. Foto: Roger Neumann

Les også: Vil ha full etterforskning etter VG-avsløring

Tillit til rettssystemet

Samtlige justispolitikere understreker imidlertid at man ikke har alle fakta på bordet, og at det nå er opp til politiet å etterforske saken.

– Det er viktig å huske prinsippet om at alle er uskyldige til det motsatte er bevist. Vi skal gi privilegiet rettssikkerhet – også til personer som ikke har ønsket å gi det til andre, som vil være tilfelle om denne advokaten blir funnet skyldig, sier Frølich.

En annen kollega i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), viser til viktigheten av tillit til rettssystemet – og nødvendigheten av et ofre skal kunne føle seg trygge i en rettsprosess.

– Det er veldig viktig å ta saken på alvor og oppklare den. Rettssystemet fungerer heldigvis veldig godt, og har god tillit. Derfor er det viktig at vi klarer å avsløre slike alvorlige saker, sier Ropstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder