GLOBALT PROBLEM: Verdenskongressen mot dødsstraff, som ble holdt i Oslo denne uken, var samlet for å minske antallet nasjoner som praktiserer dødsstraff. Her er utenriksminister Børge Brende som tar del i arrangementet. Foto: Frode Hansen VG

Brende til VG: Håper Hviterussland vil avskaffe dødsstraff

DEN NORSKE OPERA (VG) Antallet land som praktiserer dødsstraff har gått ned, men fortsatt er det ett land i Europa som holder praksisen lovlig.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Verdenskongressen mot dødsstraff gikk av stabelen for sjette gang tirsdag, denne gang i Oslo. Til stede var blant annet utenriksminister Børge Brende, Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault og president i Verdenskoalisjonen mot dødsstraff (WCADP), Elizabeth Zitrin.

De siste årene har flere terrorangrep rystet Europa. København, Paris, Brussel og Oslo er blant byene som er blitt hardest rammet. I tillegg har terroren rammet en rekke byer i andre deler av verden.

Et av diskusjonsemnene under årets kongress var hvorvidt man skal opprettholde dødsstraff i tilfeller av terrorisme. Senest i 2012 ble en person henrettet i Europa på grunn av et bombeangrep, da i Hviterussland som er det eneste landet hvor praksisen fortsatt er lovlig.

Intervju med henrettedes mor: Hun kjemper for sin henrettede sønn

SAMARBEIDER: Utenriksminister Børge Brende og Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault var begge med under pressekonferansen før åpningen av Verdenskongressen mot dødsstraff tirsdag. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Hører ikke hjemme

Dødsstraff ved skyting har vært en opsjon i hviterussisk straffelov siden landet ble uavhengig, men det forbeholdes for «særs alvorlige forbrytelser», som terrorangrep.

Brende sier til VG at han mener at dødsstraff er en inhuman straffemetode som ikke hører hjemme i Europa eller andre deler av verden i 2016.

– Jeg håper myndighetene også i Hviterussland vil ta del i den positive utviklingen i verden, om at stadig flere land avskaffer dødsstraff ved lov og i praksis, sier han til VG.

Les også: Dette er de verste terrorangrepene i Europa siden 2000

Selv om antallet land som tillater dødsstraff har gått ned, gikk antallet henrettelser i 2015 opp, ifølge en rapport fra Amnesty International. Minst 1634 mennesker ble henrettet i fjor, som er det høyest rapporterte antallet siden 1989.

Tall fra Amnestys rapport viser også at noen land, blant annet Pakistan, har gjeninnført praksisen etter voldelige terrorangrep. I Pakistan var det et angrep på en skole i Peshawar, nordøst i landet, i desember 2014 som gjorde at regjeringen igjen gjeninnførte dødsstraff, en praksis som hadde ligget død siden 2008.

Terrordebatten var derfor et viktig tema under den sjette Verdenskongressen mot dødsstraff, og Brende håpet på fremskritt etter årets samling.

– Dødsstraff er et globalt problem, uavhengig landegrenser, religion og kultur. Med denne konferansen, som samler over 1500 engasjerte deltakere fra hele verden, håper Norge å bidra til at vi kommer et stykke videre på veien med å avskaffe dødsstraff, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder