GJENFORENT: Få timer etter at Olav Hylland reddet de kinesiske turistene, møttes de igjen i Flåm. Foto: KYRE LIEN , VG

Olav (54) reddet 32 turister fra tunnelbrann - nå valfarter kinesere til bygda

Olav Hyllands heltedåd i Gudvangatunnelen i august har ført til enorm oppmerksomhet fra Kina. Nå kan han også vinne norsk heltepris.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sogningen var den første på stedet da bussen med 32 kinesiske turister om bord tok fyr et godt stykke inn i den over elleve kilometer lange Gudvangatunnelen 11. august i år.

Varebilen han kjørte, en Mercedes Sprinter, ble turistenes redning. Tre måneder senere forteller 54-åringen til VG at han i etterkant har tenkt på den dramatiske dagen mange ganger.

– Jeg har tenkt at hele greia var veldig flaks. Hadde jeg vært der fem minutter senere så tror jeg de hadde strøket med.

Hvem er din hverdagshelt? Legg ut et bilde av deg selv og din hverdagshelt på Instagram og bruk hashtag #vgminhelt

«Selfie»-storm

Han forteller at han egentlig skulle kjøre en personbil til møtet han skulle på i Flåm, men den hadde kona tatt.

Les også: Christoffer reddet pappa i seildrama

En annen bil han skulle låne klarte han ikke å finne. Dermed var varebilen den eneste som var tilgjengelig.

– Det var kaotisk på stedet. Jeg hentet ut de som satt inne i bussen og lastet dem inn i min egen bil. Så kjørte jeg ut av tunnelen, sa han til VG i august.

Få timer etter tunneldramaet ble Hylland hyllet av turistene da de møttes igjen i Flåm. Kineserne stod i kø for å ta «selfies» med sin store helt. Men takknemligheten stanset ikke der.

Nominerte Lars Erik (27) slo alarm om beruset flybesetning: Les Air Baltic-varslerens historie

«Satte seg selv i livsfare»

Tidligere i høst fikk han også et digert håndlaget banner med følgende tekst på engelsk:

TAKKNEMLIGE: Dette banneret har Olav Hylland mottatt etter å ha reddet de kinesiske turistene fra Gudvangatunnelen tidligere i år. Foto: PRIVAT ,

«Tusen takk til Olav Hylland, en sann helt, som satte seg selv i livsfare ved å kjøre bilen sin inn i en elleve kilometer lang tunnel til et brannåsted, og reddet 32 kinesiske turister fra en brennende turistbuss 11. august 2015.»

Heltedåden har også satt spor hos turistenes landsmenn, ifølge Hylland.

– Jeg har inntrykk av at «alle» kinesere som reiser til Oslo også vil til Gudvangen. Jeg har aldri hatt en omsetning på suvenirer som har vært i nærheten av det jeg har opplevd etter denne episoden, sier 54-åringen, som driver to suvenirbutikker i tilknytning til Gudvangen Fjordtell, som han også eier.

– Har tatt litt overhånd

Nå er Hylland også nominert til prisutdelingen Norske helter, et samarbeid mellom VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen. Men hovedpersonen ser overhode ikke på seg selv som en helt.

– Jeg føler ikke at det jeg gjorde var så stort, så jeg synes det har tatt litt overhånd. Jeg gjorde bare det som en hvilken som helst annen person ville gjort.

– Men det er selvfølgelig hyggelig å bli satt pris på.

Les de dramatiske skildringene: Trude reddet flyktninger på gresk øy

Artikkelen fortsetter under bildet

UTBRENT: Dette var det som var igjen av turistbussen etter brannen. Foto: ARNE VEUM , NTB scanpix

– Det blir aldri for mange helter

I løpet av sommeren og høsten har det kommet svært mange nominasjoner til VG via e-postadressen norskehelter@vg.no. Digitalredaktør Ola Stenberg er VGs representant i juryen som plukker ut prisvinnerne i bunken av de nominerte. Han mener responsen viser at det er mange der ute som fortjener å bli satt pris på.

– Men det blir aldri for mange helter, så vi oppfordrer folk til å fortsette å sende innspill. Det er avgjørende i vårt forsøk på å finne de virkelige hverdagsheltene. Altfor mange helter og heltehistorier forblir ukjente for den store massen, sier Stenberg, og legger til:

– Vi ønsker å hedre folk som utgjør en forskjell. Og kanskje klarer vi da også å inspirere andre til å gjøre mer enn de gjorde i går.

Hvem er din hverdagshelt? Legg ut et bilde av deg selv og din hverdagshelt på Instagram og bruk hashtag #vgminhelt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder