Hvordan tilbringer du langhelgen? Se VG-lesernes bilder - og del din egen vårmoro!

HOPPET I DET! Philip Eric (23, fra venstre) og Olle Eriksson (23) står på stupebrettet klar til å hoppe mens Astrid Skyrud (21) og Glenn Eikelia (27) er i svevet ut fra stupebrettet. Foto: FRODE HANSEN VG

Inneklemt fredag = fridag for halve Norge

Hundretusener av nordmenn lar ikke sjansen gå fra seg: Dette blir en ekstra lang helg med sol og inneklemt fridag.

 • Frank Ertesvåg
 • Stella Bugge
 • Runa Røed
 • Magnus Braaten

Artikkelen er over fire år gammel

Dagen i dag - 6. mai - er en av årets stilleste hverdager på vanligvis hektiske og folkerike arbeidsplasser og biltette inn- og utfartsårer.
Morgenrushet uteble: På tog og buss var det sitteplasser og på veien fløt trafikken.

Kanskje ikke rart - veldig mange har nemlig tatt fri.

– Det er langt roligere enn på en vanlig fredag, konstaterer kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB, som selv sitter på toget når VG ringer.

Og hvis du bor i sør, er det ingen grunn til pakke bort t-skjorten med det første: Godværet skal nemlig fortsette, og fortsette og fortsette og fortsette...

– Det er romslig her, for å si det sånn. Vi opplever at det veldig ofte er sånn på inneklemte dager, så det er helt forventet. De fleste nordmenn har fått en mer fleksibel arbeidshverdag, som gjør at man kan legge avspaseringer og fridager slik det passer, sier Lundeby.

HVORDAN NYTER DU LANGHELGEN?
Se VG-lesernes vårbilder - og del dine egne bilder her

Også en sjekkerunde til Statens Vegvesen og noen store arbeidsplasser, viser at mange har markert dagen som fridag. Kanskje uvanlig mange, ettersom værmeldingen er strålende for store deler av landet og fredagen er den eneste inneklemte fridagen i mai.

Les også: Ingen ende på finværet

Foto: Runa Røed VG

38 prosent av dem som har arbeid, tok seg fri dagen etter Kristi himmelfartsdag. 4 prosent tok seg fri deler av dagen, mens kun 56 prosent gikk på jobb som vanlig, viste en undersøkelse fra Ipsos/MMI i fjor, gjengitt i Aftenposten.

– Hvordan kan man ikke ta fri?

Kameratene Geir Ove Steinnes og Håvard Nilsen har møttes i hovedstaden over en utepils - klare for langhelg.

– Hvordan kan man ikke ta fri denne fredagen, spør Nilsen spøkefullt.

Nilsen bor vanligvis i Bergen, og kameraten Geir Ove Steinnes i Mandal. De bruker langhelga til å møtes hovedstaden.

– For oss er det en selvfølge å ta fri på en slik dag, sier Nilsen.

– Det er ikke noe vi gjør hvert år da, men i år passet det bra, supplerer Steinnes.

– Dumt å reise hjem igjen

ISKOS: Stein Engebråten (36) og Lise Folkestad (36) nøt starten på langhelga med en is. Foto: Runa Røed VG

Vennene Lise Folkestad og Stein Engebråten sitter på en annen fortauscafé i Oslo sentrum med hver sin is. Folkestad er på besøk fra Tromsø, og kom i utgangspunktet til Oslo på grunn av jobb.

– Men nå skal jeg løpe Holmenkollstafetten i Oslo på lørdag, og det blir jo dumt å dra opp igjen bare for én dag. Så da tok jeg like godt en feriedag, sier hun.

Engebråten, derimot, nøyer seg med Kristi Himmelfartsdag som en ekstra fridag, og er tilbake på jobb igjen i dag.

– Jeg hadde ikke noe behov for enda en fridag, så da sparer jeg heller den til senere, sier han.

Stortinget tar fri

Både direktøren og de fleste folkevalgte på Stortinget kan glede seg over fri og møtefri dag i stortingssalen fredag, ifølge direktør Ida Børresen.

TAR FRI: Direktør Ida Børresen på Stortinget, skal «surre rundt» hjemme i hagen på Høvik i Bærum på fredag. Foto: Eivind Griffith Brænde VG

– Programmet legges året i forveien, og vi prøver å sette sammen et program der våre mange pendlere slipper å reise frem og tilbake for ofte. Nå går vi inn i den mest hektiske perioden fremover, da kan det være greit at representantene får en langhelg før innspurten på stortingsåret, sier Børresen til VG.

Les også: Ekstra lite ekstra fri i 2016

Komplisert kabal

– Burde ikke dere heller ha benyttet fredagen til å få unna saker i en hektisk mai måned?

– Det er kun i innspurtsperiodene før sommer og jul at Stortinget har møter mandager og fredager. Disse dagene brukes ellers i året til andre møter og reiser i representantenes hjemdistrikter. Det er først fra midten av mai at vi begynner å ha så mange saker til behandling at vi også må bruke mandager og fredager i Stortinget. Å legge møteplanen er en komplisert kabal som også er avhengig av når sakene kommer fra regjeringen, svarer Børresen.

– Tar du selv ut en fridag på fredag?

– Ja, det gjør jeg faktisk for en sjelden gang denne fredagen. Da skal jeg bare være hjemme, kose meg og surre rundt i hagen, svarer Stortingets direktør.

Fått med deg denne? 7-åring fikk ikke fri fra skolen - klaget til Fylkesmannen

En annen statsansatt, nærmere bestemt i Statens vegvesen, kan også rapportere om at mange tar fri på inneklemte fredager.

– Vi har ikke biltellinger på de bevegelige helligdagene, men erfaringsmessig vet vi at veldig mange tar fri, sier Therese Thowsen, faggruppeleder ved Vegtrafikksentralen, til VG.

– Er det finværet som slår ut?

– Det er litt væruavhengig, mener Thowsen. Det er mer den inneklemte dagen i seg selv som gir utslaget.

Hver er egentlig på jobb? Finn ut under videoen

85.000 elever og titusenvis av lærere i Oslo-skolen pluss alle skolene i både Bergen, Trondheim og de fleste av landets kommuner har fri fredag.

Derfor er det mange elever og lærere som kan finne fram solkremen og lufte vinterbleke kropper.

Telenorsjefen på jobb

SKAL JOBBE: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor jobber mellom himmelfartsdagen og lørdag. Foto: Terje Bringedal VG

I Telenor er det også en del av selskapets 36.000 ansatte som tar fri i dag. Men noen må jobbe, deriblant konsernsjef Sigve Brekke, ifølge pressetalsmann Per Arild Meling.

– Noen tar nok hjemmekontor eller fri på fredag, ja. Men vi er avhengig av at noe bemanning er på jobb 24 timer i døgnet til vedlikehold og beredskap, sier Meling til VG.

ALLERGISK? Slik blir pollen-helgen

Både Landsorganisasjonen (LO) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) synes det er greit at mange tar seg en fridag på fredag.

SKAL JOBBE: Adm. direktør i NHO, Kristin Skogen Lun, skal jobbe i dag. Foto: Helge Mikalsen VG

– Norsk økonomi står overfor langt større utfordringer enn at noen tar ut opparbeidet ferie eller avspaserer en inneklemt dag, som fredag, skriver direktør for arbeidslivsavdelingen i NHO, Kristina Jullum Hagen, i en epost til VG.

Hun tror norske bedrifter er flinke til å sørge for at det er nok folk på jobb til enhver tid. NHO-sjefen selv, Kristin Skogen Lund, er blant dem som skal jobbe på fredag, får VG opplyst.

LOs personal- og utviklingssjef Elling Sørum sier:

– Vi oppfordrer folk til å benytte seg av inneklemte dager som dette til å ta ut fri. Folk jobber så mye at de kan trenge en slik langhelg, sier Sørum.

TAR FRI: LO-leder Gerd Kristiansen tar seg fri fredag dersom streikesituasjonen tillater det. Foto: Frode Hansen VG

LO-leder Gerd Kristiansen følger personalsjefens oppfordring, og tar fri på fredag, opplyser informasjonsmedarbeider Andre Nerheim i LO til VG.

Ved Universitetet i Oslo, er det også mange av de 7000 ansatte som tar fri fredag.

– Fridagene avklares mellom den enkelte ansatte og nærmeste leder. Men mitt inntrykk er likevel at en god del ansatte benytter anledningen til å ta fri i denne forbindelse, skriver personaldirektør Irene Sandlie i en tekstmelding til VG.

I landets største bank, DnB, er det også mange av de 11.800 ansatte ansatte som benytter slike «stille» dager til å ta seg en feriedag, ifølge informasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske.

SKAL JOBBE: DnB-sjef Rune Bjerke er på jobbreise på den inneklemte fredagen. Foto: Mattis Sandblad VG

– Det er ikke grunn til å tro at det blir annerledes denne fredagen, sier hun.

Konsernsjef Rune Bjerke er på vei hjem fra jobbreise i dag, og må kunne sies å være på jobb.

Saken fortsetter under videoen

Flest flyr i dag

Onsdag var den største reisedagen på Oslo Lufthavn Gardermoen denne «helgen».

– Da regner vi med at over 85 000 passasjerer kommer til å reise til og fra Oslo Lufthavn, det er god dag for å si det sånn. Det er ikke toppen, men over en vanlig onsdag, sier Lasse A. Vangstein, pressetalsmann hos Avinor, til VG.

Rekorden ble 18. juni i fjor, da var passasjertallet 92 617 .

– Kristi Himmelfartsdag og fredag blir ganske rolige dager, forteller Vangstein. Så øker det til over 85 000 passasjerer igjen på søndag når folk vender nesen hjemover.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Lønn
 3. Landsorganisasjonen (LO)
 4. NHO
 5. Vær
 6. Sommer

Flere artikler

 1. Sanna Sarromaa: Den avslappede nasjonen

 2. Innleid vaktmester fikk sparken: Hevder ny Stortings-vaktmester gjør samme jobben

 3. De holder Norge i gang

 4. Går sammen om streaming-prosjekt: – Low Key og teit

 5. Dagens viktigste corona-nyheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder