STENGT: Søndag ettermiddag måtte Clarion hotel Royal Christiania stenge dørene som følge av streiken som nå har pågått i 16 dager. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Hotellstreiken er trappet opp – kan ramme 17. mai-feiringen

Nå har to hoteller til måttet stenge dørene og dersom streiken fortsetter, kan den ramme 17. mai-feiringen.

 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

Det var et av Norges største hotell, Clarion hotel Royal Christiana i Oslo, som søndag ettermiddag ikke lenger kunne ta imot flere gjester.

Og i dag stengte Radisson Blu Hotel Norge i Bergen etter at 105 av Fellesforbundets ansatte ved hotellet ble tatt ut i streik.

– Nå tar vi en dag av gangen og håper at de vil finne en løsning. Det er forferdelig for våre gjester og ikke minst for de som ikke er organisert, sier hotelldirektør Endre Ludvig Olsen i Bergen til VG.

Han viser til at de nordiske mediedagene starter i Vestlandets hovedstad denne uken og at turistsesongen er i full gang.

– Hva med 17. mai?

– Vi må håpe at de finner en løsning før det, sier Olsen.

Restaurant Ole Bull er også stengt som følge av streiken og hotellet har alltid stor pågang i forbindelse med nasjonaldagen.

Les: Rammes du? Her er rådene

Nesten 7000 i streik

Fellesforbundet opplyser at streiken nå omfatter 6950 ansatte på 760 hoteller og restauranter og at ytterligere 269 medlemmer vil bli tatt ut fredag 13. mai.

I helgen ble streiken trappet opp, da 925 medlemmer fra fylkene Aust-Agder, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Østfold, Telemark og Oppland la ned arbeidet, ifølge NTB.

– De fleste hotell- og restaurantarbeiderne som er organisert hos oss, er nå tatt ut, sier kommunikasjonsansvarlig i Fellesforbundet, Vidar H. Grønli, til VG.

Her kan du kan se hvilke bedrifter som er rammet så langt.

Les også: LO-Gerd filleristet hotellmilliardærene i streikeappell

APELL: LO-leder Gerd Kristiansen holder apell utenfor Royal Christiania hotell til støtte for de streikende den 26. april. Foto: Trond Solberg VG

Royal Christiania

I går måtte Clarion hotel Royal Christiana lukke dørene.

– Vi har klart å holde åpent fram til nå. Vi har fulgt alle lover og regler og moralske linjer hele veien, men nå klarte vi ikke mer og måtte stenge midlertidig fra i går ettermiddag, sier administrerende direktør André Schreiner til VG.

Dermed har Oslo 532 færre hotellrom å by på.

Hotellet pleier vanligvis å stille med en stor frokost/brunsj og lunsjservering på 17. mai.

– Går det fløyten nå?

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå. Vi ser etter muligheter hele tiden innenfor de rammer som lover og regler gir oss, sier Schreiner.

Dette er situasjonen på Grand Hotel i Oslo:

– Våre restaurant- og serveringssteder er rammet av streiken. Vi holder dem åpne men det blir ikke like lenge som vanlig. Når det gjelder 17. mai avventer vi situasjonen og planlegger deretter, skriver Grands markedsdirektør Angelica Montez de Oca i en e-post.

Fellesforbundet gikk til streik blant annet fordi arbeidsgiversiden avslår krav om lokal forhandlingsrett samt høyere lønn.

Husker du? Fellesforbundet om hotellstreiken: Skivebom fra NHO

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) var gjennomsnittlig månedslønn for heltidsansatte i hotell og restaurantvirksomhet 32.400 kroner i fjor. I dette inngår avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonuser, men ikke overtid.

Avtalt månedslønn, altså fast grunnlønn, lå ifølge SSB på 31.600 kroner i 2015.

Les også: Hotellstreiken: Fikk tilbud om å sprenge rammene

– Mange klarer daglig drift

Administrerende direktør for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier at høytidsdager som 17.mai er viktige for reiselivsbedriftene.

– Streik har effekt og påfører bedriften store tap, men så langt har de aller fleste bedriftene klart å holde åpent. Vi må ikke glemme at de aller fleste ansatte ikke er medlemmer i Fellesforbundet. Det jobber 95.000 innen hotell og restaurant og for øyeblikket streiker 5650 av disse som er organisert i Fellesforbundet. Det betyr at mange klarer den daglige driften. Hotellederne og ansatte gjør en stor innsats for å holde hoteller og restauranter åpne med minst mulig skadevirkning for gjestene, sier hun i en sms via NHO.

Mer om

 1. Lønn
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. NHO
 4. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Hotellstreiken trappes opp

 2. Disse hotellene tas ut i streik lørdag

 3. Stordalen bygger Norges største hotell – 190 ansatte mister jobben

 4. Thon og LO-gigant i het krangel om storregning

 5. Har tapt over én million på hotellstreiken: – Jeg håper virkelig at vi klarer oss

Fra andre aviser

 1. Streiken fører til flere stengte hoteller

  Aftenposten
 2. Syv ting du bør vite om streiken

  Aftenposten
 3. Streik i hotellbransjen fra søndag morgen

  Aftenposten
 4. Syv ting du bør vite om streiken i dag

  Fædrelandsvennen
 5. Flere av storhotellene regner med å måtte stenge

  Fædrelandsvennen
 6. Tar ut 333 nye ansatte i hotellstreiken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder