TILBAKE: Trond Giske har gått av som nestleder i Arbeiderpartiet, men skal lørdag holde innlegg på årsmøtet til nye Orkland Ap. Her fra et tidligere skoleutspill med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Mikalsen, Helge

Lover Giske en varm velkomst

Lokallagene i Trøndelag vil ta Trond Giske hjertelig imot på hans politiske comeback til helgen. Lederen for Orkland Ap sier den siste tiden har lignet mer heksejakt enn prosess.

Artikkelen er over to år gammel

les også

Trond Giske er ferdig i sentralstyret

Orkland Arbeiderparti sier det ikke akkurat er en overdrivelse at de venter et større medieoppbud på lørdag enn de vanligvis har på sine årsmøter.

Lørdag gjør Giske sin første partiopptreden etter sykemeldingen – når han åpner årsmøtet til lokallaget i Folkets Hus på Gjølme i Sør-Trøndelag.

– Jeg tror han har folket her med seg, jeg har ikke hørt noe annet. Han er hjertelig velkommen tilbake i mine øyne. Jeg synes han er en av de flinkeste politikerne vi har – og det står jeg fortsatt for, sier Oddleif Baksås, leder i Snillfjord Ap, til VG.

Når Trond Giske gjør comeback i Trøndelag vil det være en knapp uke siden det ble kjent at Giskes samboer Haddy Njie i en e-post tok et voldsomt oppgjør med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Og knapt to uker siden Arbeiderpartiet konkluderte med at Giske har brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

– Hjertelig velkommen

Ordfører Arild Hilstad i Meldal kommune oppfatter at Giske har fått nok straff internt i partiet.

– Jeg er trygg på at han kommer til å føle seg velkommen i forsamlingen, sier Hilstad til VG.

– Partiet har håndtert varslingssakene og det har fått sine konsekvenser. Også har partiledelsen vært tydelig på at han skal ønskes velkommen tilbake i stortingsgruppen og gjøre en god jobb som stortingsrepresentant. Og det stiller vi oss bak. Da er det helt naturlig å ønske ham hjertelig velkommen til årsmøtet, sier Meldal-ordføreren.

les også

Haddys nådeløse oppgjør med Støre

– Mer heksejakt enn prosess

Lederen i Trøndelag Ap, Karianne Tung, sa tidligere i januar at Giske «så å si stått rettsløs i hele prosessen uten mulighet til å forsvare seg». Det har lederen for Orkland Ap også sagt seg enig i.

– Jeg synes at det er litt påfallende at hvis du er tiltalt i en straffesak har du mye større mulighet til å forsvare deg, sier Trude Tevik Gulbrandsen, leder i Orkland Ap.

– Jeg forsvarer ikke det han har gjort, men jeg liker ikke den prosessen som har vært. Det har vært mer heksejakt enn prosess, synes jeg. Men hvis man prøver å si noe om prosessen, kan man fort få høre at man er imot varslerne, og det er helt feil. Man må jo støtte varslerne, det er kjempebra at folk tør å si fra. Men man skal ikke la folk stå igjen helt alene på andre siden heller, sier hun.

les også

Jonas Gahr Støre nekter å tallfeste Aps tålegrense

– Forventer dere debatt om varslersakene i partiet på lørdag?

– Nei. Det forventer jeg overhodet ikke, sier Orkland-lederen.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra Trond Giske om besøket.

– Nesten konkludert før han har kommet med svar

På lørdag skal lokallagene til Ap i Snillfjord, Agdenes, Meldal og Orkdal bli til nye «Orkland Ap». De fire kommunene skal slås sammen til «Orkland kommune» i 2020.

les også

NRK: Sunniva Andreassen står frem som Giske-varsler: – Jeg ble redd

Snillfjord-lederen understreker at Jonas Gahr Støre har avsluttet prosessen med varslersakene.

– Vi regner med at han blir tatt imot som vanlig, som før. Trond har vært grei og vi synes han er en flink politiker. Han er hjertelig velkommen, sier Bakås.

– Karianne Tung har sagt at Giske har vært rettsløs i prosessen, er du enig i det?

– Det kan jeg være enig i, delvis ja. Uten at jeg skal utdype det veldig, men til dels synes jeg kanskje det. De har jo nesten konkludert før han har fått kommet tilbake med noen svar, sier Bakås.

– Jeg tenker at han får en god velkomst, sier Svein Erik Jørgensen, som er nylig avgått leder i Agdenes Ap.

– Det er bra at Trond Giske er friskmeldt og vi ønsker ham velkommen til vårt årsmøte, skriver Hans B. Meland, som er leder i Agdenes Arbeiderlag, i en sms.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder