FULL FYR: Brannvesenet rykket ut til en balkongbrann på Etterstad i Oslo like før klokken 20 på nyttårsaften. Det skal ha blitt skutt fyrverkeri mot blokka. Foto: Ola Haram, VG

Avfyrte raketter mot folk og biler

Politiet melder om flere tilfeller av ulovlig oppskyting av fyrverkeri mot mennesker, bygninger, T-banen og biler.

Artikkelen er over ett år gammel

Politiet i Oslo har meldt om flere tilfeller av ulovlig oppskyting av fyrverkeri så langt nyttårsaften.

Det ble avfyrt raketter mot T-banen både på Oppsal og Grønland. På Grønland ble brannalarmen utløst, noe som førte til stans i T-bane-trafikken i ni minutter.

På Tøyen ble det avfyrt mot mennesker og biler, men det er ikke meldt om noen skader.

– Vi har ikke klart å finne noen, for de har kommet seg unna før vi kom dit, forteller operasjonsleder i politiet Steinar Hausvik til VG.

Det siste politiet melder på Twitter er imidlertid at de har kontroll på fire personer på Tøyen, hvorav to knyttes til oppskytingen. Begge er tenåringer.

Hausvik legger til at slike hendelser ikke er uvanlige på nyttårsaften.

Like før klokken åtte meldte politiet om en brann på en balkong på Etterstad i Oslo.

– Et vitne har fortalt at noen har skutt fyrverkeri mot blokka. Brannvesenet har kontroll. Ingen i leiligheten var hjemme, og det er ikke meldt om noen personskader, sier Hausvik.

PARAT: Politiet er på plass på Rådhusplassen i Oslo før det store fyrverkeriet ved midnatt. Foto: Ola Haram, VG

«Sunn fornuft»

Også Sør-Vest politidistrikt melder om oppskyting av fyrverkeri i områder med tett bebyggelse.

– Vi oppfordrer folk til å respektere forbudssonene og til å bruke sunn fornuft. Konsekvensene kan fort bli større enn fornøyelsen, skriver politiet selv på Twitter.

Kan bli bøtelagt

Oppskyting av fyrverkeri er som hovedregel ikke tillatt, unntatt mellom klokken 18.00 og 02.00 på nyttårsaften. Oppskyting utenfor dette tidsrommet kan straffes med bot.

Det er det imidlertid ikke alle som har latt seg skremme av. Også i dagene før nyttårsaften har politiet rykket ut etter flere meldinger om ulovlig oppskyting.

«Brukte ikke hodet helt»

Operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt sier at de ikke klarer ikke å håndtere alle meldingene som kommer inn. Det siste som tvitres fra Agder er at en ungdomsgjeng fyrte opp fyrverkeri rett utenfor politistasjonen.

– En ungdomsgjeng på fem-seks stykker brukte ikke hodet helt, så de fyrte opp fyrverkeri rett utenfor politistasjonen. Dette er innenfor et område med fyrverkeriforbud, så vi gikk ut og tok en prat med den ansvarlige. Han var bare 16 år, så han blir ikke arrestert. Vi tok han med til stasjonen, og nå er han bortvist fra byen og har fått forelegg for ulovlig oppskytning, sier Hyberg.

Så langt har ikke oppskytingen ført til noen ulykker eller personskader.

Også politiet i Øst melder om ulovlig oppskyting i Fredrikstad, og minner på Twitter om lokale forbudssoner på grunn av trehusbebyggelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder