SPERRET DO: Her på Kalhovd turisthytte er herretoalettet søndag stengt og gjestene har fått beskjed om å bruke et annet toalett. Foto: Jørgen Braastad

Frykter utbrudd av norovirus på Hardangervidda: 30 personer hentet ut

HARDANGERVIDDA/OSLO (VG) Røde Kors har i løpet av ett døgn hentet ut 30 personer med mageproblemer fra hytter på Hardangervidda. Kommunelegen frykter et utbrudd av norovirus.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var Bergens Tidende som først meldte at Hordaland Røde Kors har hatt flere slike transportoppdrag.

Det er hentet ut totalt 30 personer fra to hytter, Litlos og Sandhaug, sier Einar Irjan Ananiassen, seksjonsleder Hjelpekorps, til VG.

Totalt seks DNT-hytter på Hardangervidda er rammet av omgangssyken. På Litlos, hvor det ble hentet ut syv-åtte stykker, så det søndag kveld ut til å roe seg.

– Der er det nå 100 personer og ingen er syke, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn, til VG. Han håper at de holder på å få bukt med omgangssyken som oftest smitter via kontakt, selv om også dråpesmitte kan forekomme.

Les også: Snøskred-eksperter: - Nå går det skred i ett sett over hele landet

MAGESYKE: Også påsketurister på Rauhelleren på Hardangervidda er rammet av magesyke, ifølge DNT. Foto: Jørgen Braastad

– Ikke mat eller vann

– Det er et utbrudd av omgansyke. Antagelig er dette et norovirus. Vi har fått klar tilbakemelding fra smittevernleger og Mattilsynet at dette ikke skyldes mat eller vann. Dette er omgangssyke som folk har tatt med seg inn i fjellet, sier Wikborg som selv befinner seg på en privat hytta på Hardangervidda.

Han viser til at denne typen omgangssyke finnes både på Østlandet og langs kysten på Vestlandet.

Ved Førde sentralsjukehus er 20 pasienter smittet av norovirus, skriver Firda.

Fikk du med deg? Kjølig knallpåske i Sør-Norge, nordavind og snøbyger i nord

Kommunelegen i Eidfjord, Torbjørn Bjotveit, sier til VG at det sannsynligvis er snakk om norovirus.

– Vi vet det ikke sikkert, men ut fra symptromene - det smitter lett og det er mange syke – er det sannsynlig. Norovirus veldig smittsomt.

Bjortveit har vært i kontakt med DNT og informert om smittevern.

– Jeg vet at Røde Kors har transportert ut mange - over 20 stykker, sier han.

Quiz: Gjett hvor mange egg vi spiser hver dag i påsken

STRÅLENDE: Det var flotte skiforhold på Hardangervidda søndag. Foto: Jørgen Braastad

Husker du? Noroviruset som rammer OL-byen

– Vi begynte allerede å hente ut folk i går, sier Kent Eivind Vorland, informasjomedarbeider i Hordaland Røde Kors, til BT.
Les også: Fremtidens medisin: Dette er de mest lovende behandlingene

Disse hyttene er rammet

DNT skriver på sine sider at Røde Kors har hentet ut et antall personer fra Hardangervidda lørdag ettermiddag og søndag formiddag.

Det er noen av gjestene på disse hyttene som er rammet:

Litlos, Sandhaug, Rauhelleren, Kalhovd, Krækkja og Stigstuv. Søndag ettermiddag var det ikke påvist nye tilfeller, skriver DNT på sine nettsider.

LITLOS: Pasientene skal være hentet på turisthyttene Sandhaug og Litlos, ifølge Bergens Tidende. Foto: DNT/Torfinn Evensen

DNT skriver videre at symptomene på omgangssyken er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. Sykdommen forekommer i hovedsak blant voksne og større barn, og den kan vare fra en halv dag til tre dager.

Syke isoleres

Henning Hoff Wikborg forteller at de som er syke ikke får ha kontakt med de andre gjestene for på denne måten å begrense sykdomsspredning.

– De som har symptomer på sykdom blir isolert på rommet sitt og får ikke bruke fellesarealer. De er også henvist til egne toaletter og skal ikke komme i kontakt med andre mennesker så lenge symptomene varer og til de blir kjørt ut, sier Wikborg til VG.

Han mener at det ikke er noen grunn til å avlyse påskeferien til fjells.

– Det er mange muligheter til en fin ferie både på Hardangervidda og i andre fjellområder, men det er viktig å tenke god hygiene på tur. Ta gjerne med antibac i sekken og vask hendene godt, sier Wikborg ifølge DNTs nettiside.

DNT opplyser at de jobber for å begrense smitten.

– Gjestene på hyttene har blitt orientert, og det er innført tiltak rundt isolering, hygiene, vasking og håndvask, sier Wikborg videre.

Det brukes også klorin flittig på hyttene som er rammet. Ikke bare toalettene vaskes grundig, men også dørhåntak og steder i fellesområdene får en omgang.

– Men det aller beste forebyggende tiltaket er rennende vann og såpe. Det er bedre enn antibac. Her gjelder å holde seg ren og de som gjør det vil antagelig ikke bli syke. Viruset sprer ikke via luft, men kontakt, sier Wikborg til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder