SYDALSFJELLET: Personene befant seg rundt 618 meters høyde, og Hovedredningssentralen opplyste om svært vanskelige forhold. Foto: Eric Fokke / NTB scanpix

Mann døde etter skred i Lofoten

Redningsmannskapene hentet ut den savnede mannen i snømassene, over én time etter han ble meldt skredtatt.

En norsk mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter at han ble tatt av et snøskred i Lofoten søndag. Politiet fikk melding om hendelsen 17.04, og mannen ble gravd frem like før klokken 19.

Det ble iverksatt gjenopplivning i 40 minutter, men mannens liv sto ikke til å redde, opplyser politiet til VG.

– Det er to kamerater som har vært på ski, og stått ned Sydalsfjellet og Gravermarkdalen. Det er et relativt bratt område, og en i turfølget observerer plutselig at kompisen blir tatt. Vi får melding om hendelsen, og iverksetter en stor redningsaksjon, sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt Jon-Inge Moen til VG.

Skifølget til den omkomne ble stående utenfor skredsonen, og hadde ikke mulighet til å ta seg inn til området.

Politiet opplyser at det var et utfordrende terreng for redningsmannskapene, og at det var vanskelig å sette inn folk i området.

Det ble først vurdert så utrygt at redningsmannskapene ikke våget seg inn til skredstedet. Klokken 18.35 gjorde mannskapene helomvending.

– Sea King har satt ned en lege og en redningsperson, samt to personer til. Det har gått så lang tid at det haster med å finne vedkommende, sa redningsleder i Hovedredningssentralen i Nord-Norge Frode Iversen til VG.

Ambulansehelikopteret hadde tidligere tatt en runde over området, og gjort et elektronisk funn på vedkommende. Mannen lå på cirka 618 meters høyde, i et område som ble betegnet som svært bratt.

STOR SKREDFARE: Det har tidligere blitt meldt om stor skredfare flere steder i Nordland denne helgen. FOTO: VG/Scanpix

Ti personer fra Røde Kors, én hundefører, Sea King og luftambulansen bisto på stedet, opplyser politiet til VG.

Det ble først meldt om at skredet hadde gått på Svarttind, men dette ble senere rettet til Sydalsfjellet.

Det har tidligere denne uken blitt advart mot stor snøskredfare i flere områder i Nordland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder