Spionsiktede Frode Berg fengslet på nytt: – Det er slitsomt

MOSKVA/OSLO (VG) Norske Frode Berg må sitte fengslet i Moskva til minst 5. desember. Hans advokat sier de har mistet troen på å få en rettssak før jul.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Optimistisk Frode Berg i retten: – Nå ser jeg en ende på dette

– Jeg har det bra, etter forholdene. Men det er slitsomt, sier Frode Berg til VG.

Nordmannen har siden desember i fjor sittet fengslet i Russland og innrømmet at han var kurer for den norske etterretningstjenesten.

Forsvarerne hadde håpet at rettssaken mot kunne begynne nå i oktober, og at det ikke ble flere fengslingsmøter. Men mandag måtte Frode Berg møte i Lefortovo-retten igjen, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet.

– Hva gjør du for å holde motet oppe?

– Jeg prøver å tenke positivt, svarer Frode Berg.

– Har du fått snakke med familien?

– Nei, siste gang var 14. mai, sier Berg til VG.

Håper på fangeutveksling

Pressen fikk ikke slippe inn i retten da saken skulle behandles mandag morgen. Vaktene krever under slike møter at han bare skal bli stilt spørsmål på russisk – et språk Berg ikke forstår. Men VG fikk likevel stilt ham flere spørsmål etter rettsmøtet.

Frode Bergs russiske advokat sier at deres beste mulighet nå er fangeutveksling, da det vil ta kortere tid enn en rettssak.

– Hva var Frodes reaksjon da han hørte om den russiske mannen som var pågrepet i Oslo?

- Han fortalte meg at det var som om han følte et nytt håp, sier advokat Ilja Novikov til VG.

De har imidlertid mistet troen på en rettssak i 2018.

- Vi forventet at saken ville komme opp før desember. Men nå tviler jeg på at det blir i år, fordi jeg fikk inntrykket av at FSB kommer til å avvente og se hva som skjer i norge med denne Botsjkarov. det er helt sannsynlig at de gjør det. De kan etterforske saken i opp til 18 måneder og de har rett til å ta den tiden de trenger innenfor de rammene. Så vi kommer nok ikke til å se en rettssak i år, sier Novikov til VG.

– Det beste nå er å ta en pause og se hva som skjer i Oslo, sier advokat Ilja Novikov til VG.

Strenge restriksjoner

Ifølge hans russiske advokat får Berg bare dusje en gang i uken, bare se russisk TV, ikke ha besøk av familien, ikke motta brev – og har knapt fått ringe hjem siden han ble pågrepet.

Advokaten sa mandag at han skulle viderebringe følgende beskjeder fra Berg:

– Han blir systematisk avvist når han ber om å få snakke med familien på telefonen, sier advokat Novikov.

– Han vil at folk skal vite at han befinner seg i en situasjon der han praktisk talt er avskåret fra all kommunikasjon med familien og samfunnet for øvrig, sier Novikov.

FORSVARER: Ilja Novikov er Frode Bergs russiske advokat. Han mener den beste muligheten nå er fangeutveksling.

– De bøkene jeg har tatt med til ham, og de avisene som ambassaden har tatt med, har nå blitt holdt på i 4 måneder uten at han har fått dem. Grunnen fengselet oppgir er at de ikke vet om det kan gjemme seg hemmelige beskjeder der

  • Visste du? Ifølge Frode Bergs russiske advokat ga Berg i fjor høst beskjed til sine oppdragsgivere i E-tjenesten om at han ønsket å trekke seg ut av operasjonen. Det skal, ifølge forsvareren, ha ført til at han ble satt under kraftig press. Han reiste.

Den russiske advokaten sier han forventer å se Berg igjen i neste uke – og at Berg har bedt om en TV-antenne til cellen si i det beryktede høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

– Når man befinner seg inne i et lite avlukke 23 timer i døgnet, er det klart at slikt blir en stor ekstrabelastning og gjør at det psykisk føles veldig tungt for han, sier Novikov.

Tror myndighetene prøver å dra ut saken

Den russiske advokaten sier at når de går til slike fengslingsmøter, er det ikke et spørsmål om fengslingen skal bli forlenget eller ikke.

– For det er forlengelse hver gang. Det interessante med disse høringene, er hva deres tidslinje er. Før denne høringen og nyheten om at en mann var arrestert i Oslo, trodde vi – og jeg var nesten sikker på – at etterforskningen ville bli avsluttet i oktober. Nå fikk jeg inntrykk over at de prøver å forlenge og forsinke tidslinjen og se hva som foregår i Oslo, sier Novikov til VG.

Før har det aldri vært russiske journalister og fotografer til stede, men i dag hadde tre russiske journalister møtt opp i retten.

les også

Britisk spionekspert til VG: – Like greit at Frode Berg sitter i Russland

At Norge har pågrepet og spionsiktet russiske Mikhail Botsjkarev etter et seminar på Stortinget, mener Bergs advokater at øker sjansene for en utveksling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder