KrF-nestledere uenige med Hareide

Knut Arild Hareides (KrF) ønske om å felle den sittende regjeringen går stikk i strid med partiets to nestledere.

Artikkelen er over ett år gammel

KrF-nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad er begge uenige med Hareide om at KrF bør samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

LES OGSÅ: Hareide vil felle Solberg

Ropstad mener partiet bør gå i dialog med Høyre, Venstre og Frp.

SPLITTET: KrFs to nestledere Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og Olaug Bollestad (t.h.) er uenige med partilederen om hvilken vei KrF bør gå politisk. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

– Man burde først føre samtaler med den sittende regjering, og så om det ikke fører fram, oppsøke den andre siden, sier Ropstad til VG.

LES OGSÅ: Solberg: – Vår dør står åpen

Det samme mener nestleder Bollestad.

– Vi må finne den plassen hvor vi kan sette KrF-fotavtrykket. Hele vitsen med å søke makt, er jo å få et fotavtrykk. Om det ikke går, vil vi snakke med dem som sitter på den andre siden.

– Så du godtar Frp?

– Det sitter dypt, men ja, svarer Bollestad.

les også

Ordførere til Hareide: – Hold deg til høyresiden!

– Mitt råd er at vi må gå til den regjeringen som er og se hva vi får igjen, i forhold til det politiske prosjektet vi har. Det er mitt førstevalg av to onder, holdt jeg på å si, sier nestlederen og viser til at KrF ikke fikk den høyre-sentrumsregjeringen som de gikk til valg på.

LES OGSÅ: Kilder til VG: Erna vil nekte å gå av frivillig

Dersom et samarbeid med den sittende regjeringen viser seg å være umulig for KrF, er Bollestad åpen for Hareides ønske.

Knut Arild Hareide sier at han har gitt sitt råd til partiet og at han er motivert til å være med i det politiske Norge.

les også

VG-undersøkelse: 1 av 3 KrF-lokalpolitikere vil ikke uttrykke tillit til partiledelsen

– Jeg må innrømme at jeg ikke bare har mottatt positive SMSer fra partikolleger i dag, men det de setter pris på er at denne prosessen er det partiet som har. Det er partiet som skal ta en beslutting og når partiet har tatt en beslutning stiller vi oss bak den, sier han under pressekonferansen fredag.

KOMMENTAR: Tapernes festdag

Skal avgjøre KrFs skjebne

Fredag 2. november skal KrF under et ekstraordinært landsstyremøte ta en endelig beslutning om hvilken vei de ønsker å gå videre i norsk politikk.

KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan uttalte tidligere i dag at han så det som nødvendig med et slik møte.

Raja: - Hareide undervurderer Solberg

Grøvan er uenig med Hareides råd om å samarbeide med Ap og Sp.

– Jeg deler ikke partilederens syn på at KrF bør gå i regjering med Ap. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti som hører hjemme på ikke-sosialistisk side. Vi har oppnådd mange og viktige seire i samarbeidet med dagens regjering de siste 5 årene, skriver Grøvan i en tekstmelding til VG, og legger til:

UENIGE: KrFs parlamentariske leder og nestleder, Knut Arild Hareide og Hans Fredrik Grøvan. Her fotografert sammen i Stortingets vandrehall. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Et samarbeid med Ap vil bety et historisk linjeskifte. Rådet fra Hareide overser viktige skillelinjer mellom Ap og KrF på sentrale områder som gjelder det kristne menneskesynets plass i politikken i spørsmål som omhandler synet på familien, bioteknologi, KRLE-faget, samvittighetsfrihet, Israel og Midtøsten, skriver Grøvan.

Grøvan avslutter:

– Man overser i tillegg at en regjering bestående av Ap, Sp og KrF vil være avhengig av SV for å få flertall, skriver han.

Fylkesleder Erik Næs i Telemark KrF sier han er for ekstraordinært landsmøte.

– Ja, jeg er for. Det er viktig for å skape legitimitet for vedtaket. I tillegg skaper det et bedre grunnlag for å komme videre etter det som uansett vil oppleves som krevende for de som ikke får gjennomslag for sitt syn. Vi har hatt en god debatt der alle har vist respekt for hverandres syn, sier han til VG.

– Duket for lederskifte

Leder Kenneth Pedersen i Eigersund KrF er sterkt uenig i Hareides råd til partiet og mener det kan være duket for et lederskifte.

– Jeg liker ikke dette. Jeg vil ikke vi skal gå den veien Hareide ønsker. Jeg synes vi skal gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre. Hvis landsstyret følger Hareides vei, åpner nok det opp for en ny leder i partiet, sier han til Dagbladet.

Torhild Brandsdal (KrF) fra Vest-Agder mener på sin side at diskusjoner rundt et eventuelt lederskifte bør komme i etter at debatten rundt retningsvalget er klart.

På spørsmål fra VG om det bør bli en lederdiskusjon i KrF, svarer Geir Sigbjørn Toskedal fra Rogaland «Nei, ikke foreløpig».

les også

Hareide til KrF: Ber partiet forhandle med Ap og Sp om regjering

– Ikke foreløpig?

– Nei, for meg er det ikke aktuelt å vurdere noe slikt nå mens prosessen skal gå i partiet, svarer Toskedal.

Ungdomspartiet uenig med Hareide

KrFU vedtok nylig på sitt landsmøte at de er for å gå inn i en Høyreregjering, derfor er lederen svært kritisk til signalene fra Hareide.

– Jeg er uenig i Knut Arilds analyse av den politiske situasjonen. Han var selektiv i sin historiefortelling og utelater viktige seire KrF har fått med dagens regjering, for ikke å snakke om det ideoligske fellesskapet, sier KrFU-leder Martine Tønnessen.

KRITISK: KrFU-leder Martine Tønnessen mener partiet burde gå i regjering med Erna som statsminister. Foto: Helge Mikalsen, VG

Hun mener gjennomslagene Hareide nevner som viktige for KrF er gjennomslag man har fått i regjering med Høyre.

les også

KrFU sier ja til samarbeid med den sittende regjeringen

– Videre kan vi peke på økt kontantstøtte, reservasjonsrett og lærernorm. Dette er hjertesaker for KrF som vi har fått gjennomslag for sammen med dagens regjeringen.

Hun trekker frem at velgerne til KrF foretrekker Erna Solberg som statsminister.

– Å foreslå en Ap-SP- KrF regjering er å hoppe bukk over en ting: SV, sier hun.

(Saken fortsetter under videoen)

Syversen uenig

Også Hans Olav Syversen, tidligere parlamentarisk leder for KrF, er kritisk til Hareides råd.

«Det er neppe noen overraskelse at jeg ønsker en samarbeidsløsning på ikke-sosialistisk side. Et slikt samarbeid mellom 4 partier gir et politisk tyngdepunkt mellom sentrum og H. Det gir etter min mening det beste grunnlaget for gjennomslag for KrFs politikk», skriver han, og fortsetter.

les også

Nytt opprop fra KrF-ere: – Hold fast på blokkuavhengigheten!

«En Ap, Sp, KrF-regjering vil bli en mindretallsregjering og vil i stor grad måtte lene seg på SV i Stortinget. Om et samarbeid på ikke-sosialistisk side skal skje gjennom en samarbeidsavtale eller regjeringsdeltagelse har jeg ikke konkludert på, men jeg merker meg Hareides opplevelse av dagens situasjon som fristilt i Stortinget som utilfredsstillende», avslutter han.

Høyre: Overraskende

Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, sier han er overrasket over Hareides råd.

– Jeg har respekt for prosessen KrF nå er inne i og avgjørelsen
partiet skal fatte. Det er likevel overraskende at Knut Arild
Hareide anbefaler KrF å samarbeide med Ap, SV og Sp om å kaste
Erna Solberg som statsminister. Det vil være et
historisk linjeskift for Kristelig Folkeparti, skriver Sanner i en e-post.

les også

Troen på en tredje vei

Fylkesledere splittet

Stortingsrepresentant Torhild Bransdal (KrF) fra Vest-Agder sier at hun ikke har konkludert på om KrF bør følge Hareides råd og gå til Ap og Sp.

(Saken fortsetter under videoen)

– En regjering bestående av KrF, Ap og Sp er en mindretallsregjering som er avhengig av støtte fra blant annet SV. Er det i det hele tatt realistisk? Det er heller ikke enkelt for meg å velge den andre siden på grunn av avstand til Frp, sier Bransdal til VG.

På spørsmål om hun vil ha ekstraordinært landsmøte, sier Bransdal at hun vil vente på landsstyres avgjørelse om dette.

Heller ikke KrFs fylkesleder i Oslo har konkludert, tross partilederens anbefaling om Ap og Sp i dag.

– Jeg er først og fremst opptatt av å gå i regjering, så vi kan få frem mest mulig av KrFs gode politikk for barna i Norge, en bærekraftig utvikling for landet vårt og en mer rettferdig verden. Knut Arild holdt en svært god tale i dag, og gjorde en god analyse, sier Espen Andreas Hasle, fylkesleder Oslo KrF.

KrFs fylkesleder i Østfold er klart uenig med Hareide. På spørsmål om KrF bør velge Sp og Ap foran Høyre, Frp og Venstre er svaret:

– Nei. Jeg har Østfold KrF i ryggen på at vi ønsker den borgerlige siden, rett og slett, sier Brynjar Høidebraaten til VG.

(Saken fortsetter under videoen)

– Som å velge mellom pest og kholera

VG møter fylkeslederen fra Østfold i en pause i KrFs skjebnemøte.

– Er det harde fronter inne i møtet nå?

– Det er ikke harde fronter, men det er uenighet.

Han mener det beste for partiet er å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

– Vi vet også at de fleste av velgerne som har gått fra KrF, har gått mot høyresiden.

Det er nok lettere å få dem tilbake hvis vi også går den veien.

les også

Lysbakken: - Forventer at SV blir del av forhandlingene

Han sier SV står så langt fra KrF ideologisk at et samarbeid der «ikke kan la seg gjøre i det hele tatt».

– Du vil heller ha samarbeid med Frp enn SV?

– Det er vanskelig å si «jeg vil heller ha». Her blir det å velge mellom pest og kholera, tenker jeg. Uansett hvilken side vi lander på, må vi forholde oss til ytterpartiene. Vi kan ikke bare gå til det nærmeste partiene, men vi må få med ytterpartiene uansett, sier Høidebraaten.

les også

Hareide til KrF: Ber partiet forhandle med Ap og Sp om regjering

KrFs fylkesleder i Akershus sier det må et landsmøte til for å ta dette valget.

– Det må et landsmøte til. Enten ekstraordinært i høst eller ordinært til våren, sier fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF til VG.

Fylkesleder Laila Elisassen i KrF Vestfold er ikke enig at KrF bør gå til Ap og Sp, fremfor Høyre, Venstre og Frp.

På spørsmål om hun er enig med partilederens veivalg, svarer leder Hege Irene Fossum i KrF Buskerud følgende:

– Nei, det er jeg ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder