Kjempekran må gi opp sikringen av KNM «Helge Ingstad»: – Økt risiko
Kranlekteren «Rambiz» trekkes ut av arbeidet med å sikre det forliste krigsskipet.
Det er værforholdene som gjør sikringen av KNM «Helge Ingstad» vanskelig for den enorme kranlekteren, ifølge Forsvaret. Arbeidet ble avsluttet i 6.30-tiden onsdag, og lekteren vil i løpet av formiddagen returneres til Hanøytangen.
Forbereder seg på storm – har bestilt 200 tonn kjetting til «Helge Ingstad»
– Det blir et stopp i redningsarbeidet så lenge været er av en slik karakter at det ikke går an å operere i feltet. Været er en avgjørende faktor for sikkerheten i redningsoperasjonen, sier Torill Herland i Sjøforsvaret til VG.
Endringen i været medfører «økt risiko for personell, ytterligere materiellskader og belastning på ankerfestene til «Rambiz» som er lagt ut», skriver Forsvaret på sine nettsider.
Onsdag ventes det kraftig vind i området, med opp til liten storm. Forventet bølgehøyde er mellom én til to meter, ifølge Forsvaret, som melder at de onsdag vil ha fokus på å sikre lensesystemer og annet oljevernutstyr.
Sikringsarbeidet fortsetter fra land utover dagen, og det gjøres fortløpende vurderinger for når lekteren kan returnere til fregatten.
– Den returnerer nå til en trygg havn i påvente av bedre vær, understreker Herland.
KNM «Helge Ingstad» hadde vært på NATO-øvelsen Trident Juncture utenfor Trøndelag da fartøyet natt til torsdag 8. november kjørte rett inn i tankskipet «Sola».
Storm på vei – frykter at KNM «Helge Ingstad» kan gli ut
Har ligget i ro
Det siste døgnet har KNM «Helge Ingstad» ligget i ro, skriver Forsvaret. Bevegelsene til krigsskipet overvåkes kontinuerlig.
Nye tall fra Forsvaret: Så mye kan det koste å redde KNM «Helge Ingstad»
Kranlekteren «Rambiz» har bidratt med å strekke kjettinger rundt baugen og akterut på fartøyet inn mot land.
– Det arbeides videre med innfesting og stramming av kjettingene på landsiden. Det er tungt utstyr som benyttes i sikringsarbeidet, og arbeidet er tidkrevende.
KJEMPEKRANER: «Rambiz» ankom Hanøytangen på Askøy 21. november. Planen var at kranlekteren sammen med «Gulliver» skulle løfte KNM «Helge Ingstad» opp av vannet. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix
Kan løfte 3000 tonn
De enorme kranbåtene «Gulliver» og «Rambiz» ble hentet inn fra den belgiske leverandøren Scaldis. Planen er at de to lekterne på sikt skal ligge ved siden av hverandre på utsiden av det havarerte krigsskipet.
LES OGSÅ: Hvem var Helge Ingstad?
Lekterne har henholdsvis 4000 og 3000 tonn løftekapasitet, mens fregatten veier rundt 5000 tonn. I tillegg til normalvekt kommer vekten av alt vannet som har trengt inn i krigsskipet.
Krigshemmelighetene på skipet bevoktes døgnet rundt
Begge disse kranlekterne har såkalt dynamisk posisjonering, det vil si et GPS-basert system av propeller som automatisk holder skipet i posisjon.
Les også
Russiske medier latterliggjør Norge og NATO etter «Helge Ingstad»-forlis
Den russiske mediedekningen av fregattulykken preges av harselering med NATO og den norske marinen.Loslogg: «Sola TS» med morsekode og motoren for å bremse før kollisjonen med «Helge Ingstad»
Loggen til losen på «Sola TS» viser at tankskipet både sendte morsekode og brukte motoren for å stoppe før kollisjonen…Marinen bekrefter: KNM «Helge Ingstad» brukte radar før ulykken
KNM «Helge Ingstad» drev ikke med navigasjonsøving som innebar at radar var avslått før kollisjonen med råoljetankeren…«Helge Ingstad» påført 45 meter flenge i tankskipskollisjonen
Havaritakstmann Erik A. Tveten mener sammenstøtet mellom KNM «Helge Ingstad» og «Sola TS» hadde fått et langt mindre…
Flere artikler
Slik vil Sjøforsvaret heve «Helge Ingstad»: – Det er en kompleks og utfordrende fase
Fregattvraket skal heves med 16 tykke kjettinger
Forbereder seg på storm – har bestilt 200 tonn kjetting til «Helge Ingstad»
Brukte tidevannet til hevingen - «Helge Ingstad» klar av bunnen
Fregatten blir trolig ikke hevet før etter jul
Fra andre aviser
Forsvaret: Kranbåten må avslutte sikringsarbeidet på grunn av været
AftenpostenKrevende situasjon for Sjøforsvaret: – Fartøyet er i stor bevegelse
AftenpostenSe de første bildene fra innsiden av den KNM Helge Ingstad etter hevingen
Aftenposten– Det er en reell fare for at nye vaiere vil ryke, sier Forsvaret.
Bergens TidendeHåper på fregattheving neste uke
AftenpostenFregatten blir ikke hevet før etter jul
Aftenposten