TALER I STORTINGET: Knut Arild Hareide (KrF) forteller at det er riktig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake. Foto: TORE KRISTIANSEN

Hareide: – Dette var utgangen som var rett i en så alvorlig sak

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han ikke fikk vite om Sylvi Listhaugs avgang, før han leste det i VG mandag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg satt på T-banen og en medpassasjer gjorde meg oppmerksom på at noe var ferd med å skje. Klokken var 08.13, og jeg gikk inn på VG.no og så at Listhaug skulle gå av. Da så jeg også at statsminister Erna Solberg få minutter tidligere hadde tatt kontakt med meg, for å fortelle hva som har skjedd.

les også

Seks dramatiske døgn i bilder

Mandag kunngjorde KrF-leder Knut Arild Hareide at partiet ikke lenger har tillit til Sylvi Listhaug (Frp) som justisminister. Tirsdag morgen trakk hun seg fra statsrådposten. I forkant var det sendt sterke signaler om at regjeringen ville gå av, dersom stortingsflertallet stemte for mistillit mot Listhaug.

– Dette var utgangen som var rett i en så alvorlig sak. En slik sak handler ikke om å vinne eller tape, det handler om anstendighet, sier Krf-leder Knut Arild Hareide om avgangen til Sylvi Listhaug.

Kaller KrF et parti «uten ryggrad»

Under pressekonferansen tirsdag morgen gikk Listhaug hardt ut mot KrF. Hun sår tvil rundt hvorvidt KrF virkelig er et borgerlig parti.

– Det blir spennende å se hvilken side KrF velger, jeg opplever at de er et parti helt uten ryggrad, styring og vei videre, sa Listhaug.

les også

Sylvi Listhaug (Frp) presset til å gå av: – Støre er ikke egnet som statsminister

På talerstolen på Stortinget tirsdag formiddag sier Knut Arild Hareide (KrF) at det er riktig at justisministeren tar konsekvensen og trer tilbake. Han slår samtidig fast at hele saken handler om tillit mellom folk og politikere, men også mellom regjeringen og Stortinget.

– Noen har sagt at dette bare er en Facebook-post, og at det er en debatt om debatten. Jeg vil ta avstand fra en sånn bagatellisering. Det alvorlige er innholdet og hva det nører opp under.

les også

Hareide: – Problemet med Listhaug stikker dypere

Hareide sier at det ikke bare er denne hendelsen, men et mønster, som har ført til at Listhaug lenger ikke har KrFs tillit.

– Vi har vurdert tillit som en helhet. En statsråd skal bygge broer, ikke murer. En statsråd skal inkludere, ikke ekskludere. En statsråd skal bygge tillit, ikke mistillit, sier Hareide og viser til tidligere Listhaug-utspill om gullstoler og godhetstyranni.

Fylkesleder: - KrF har tatt ansvar

Fylkesleder Hege Irene Fossum i Buskerud KrF sier hun ser at Sylvi Listhaug nå har tatt konsekvensen av at hun ikke har tillit blant flertallet i Stortinget.

– Vi må nå gjøre det vi kan for å bygge tillit mellom mennesker i Norge og bringe tilbake anstendigheten i det offentlige ordskiftet, sier Fossum.

Hun avviser kritikken om at KrF har blitt et parti uten ryggrad.

– Jeg mener det må være stikk motsatt, at vi viser at vi har ryggrad med det vedtaket vi gjorde i går, der vi ga klar melding om at tilliten til Listhaug er borte, og at bakgrunnen for det er måten hun har operert og ordlagt seg på som minister. KrF har tatt ansvar og sagt klart ifra om at det ikke er akseptabelt, sier Fossum.

KrF- Espen Andreas Hasle i Oslo mener det er alvorlig at saken gikk så langt, men at det er bra at Listhaug tok Stortingets flertall til etterretning. KrFs fylkesleder i Nordland, Ingelin Noresjø sier Listhaug gjorde det eneste rette ved å gå av som statsråd:

– Jeg er overrasket og glad for at hun tok den beslutningen. For KrF og min egen del ser jeg frem til å få en større anstendighet tilbake i politikken fra regjeringsmedlemmene, så får Sylvi Listhaug gjøre det hun sier hun kommer til å gjøre fra Stortinget. At hun skal ha blitt utsatt for en heksejakt for stå for hennes egen regning. Dette har hun lagt helt opp til selv, sier Noresjø til VG.

les også

Jensen: Listhaugs politiske karriere har bare så vidt startet

RIKTIG AV JUSTISMINISTEREN: På talerstolen på Stortinget tirsdag formiddag sa Knut Arild Hareide (KrF) at det er riktig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake. Foto: TORE KRISTIANSEN

– Ingen heksejakt

KrFs fylkesleder i Trøndelag, Jon Normann Tviberg, kommenterer Listhaug-avgangen på denne måten:

– Jeg syns det var voksent gjort av henne å ta ansvar i denne vanskelige saken, det skal hun ha ros for. Men noen heksejakt er hun ikke blitt utsatt for, sier Tviberg til VG.

Per Sverre Kvinlaug, fylkesleder i Agder KrF skriver i en SMS til VG at Listhaug har tatt den naturlige konsekvensen av at hun ikke har tillit blant flertallet i Stortinget.

– Når vårt landsstyre sier hun ikke har tillit, så ønsket vi at hun skulle trekke seg. Sånn sett er vi fornøyd med det, sier KrFs fylkesleder i Hedmark, Oluf Maurud.

les også

Erna Solberg åpner for Listhaug-comeback

Han mener uttalelsene om at norsk debatt har vært en barnehage, at hun skal ha blitt utsatt for heksejakt, og at KrF er et parti uten ryggrad, må stå for hennes egen regning.

– Vi har hatt ryggrad, vært tydelige og sagt det vi mener, sier Maurud.

Krisemøte mandag

Mandag stemte landsstyret i KrF for mistillit.

Listhaug satt mandag kveld i krisemøte i statsministerboligen. På møtet deltok også partilederne og de parlamentariske lederne i regjeringspartiene.

På tirsdagens pressekonferanse sa statsministeren at Listhaug tok beslutningen om å trekke seg sent mandag kveld.

Krisen ble utløst da Listhaug la ut et bilde på Facebook med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Til slutt beklaget hun saken, sammen med statsminister Solberg. Beklagelsen ble ikke godt mottatt.

Hold deg oppdatert på hva som har skjedd i tidslinjen under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder