KUNST: Installasjonen består av en gammel møkk-spreder, en stor stein, en tømmerstokk og kobberbeslag. Kunstneren understreker at installasjonen aldri ble ferdig montert. Foto: Jørn Pettersen

Bygda snur - vil ha omstridt kunst likevel

Kunstverket skulle være en gave til Kvam. Det endte med raseri, hærverk og politianmeldelse. Nå har bygda bestemt seg for å gi kunsterne en ny sjanse.

I oktober valgte kommunen å ta ned det halvferdige arbeidet, for å unngå mer hærverk og at det skulle rase sammen. Da hadde uvedkommende ødelagt sikringene og hengt opp truser med avføring. Mange var rasende over at en gammel møkkaspreder kunne kalles kunst og kalte det en fornærmelse mot bygda.

les også

Bygd raser mot kunstverk til 400.000 kroner - tas ned etter hærverk

Arbeidet er en del av kunstprosjektet «Veiskille» i regi av Oppland fylkeskommune. Staten har gått inn med en million kroner, fylkeskommunen med 1,4 millioner kroner og fem kommuner i Gudbrandsdalen med 300.000 kroner hver. Hensikten er å få få bilistene på nye E6 til å ta en avstikker, etter at veien ble lagt utenom en rekke tettsteder. Blant annet Kvam.

OMSTRIDT: Konstruksjonen satte sinnene i kok. Nå er stemningen snudd. Foto: Jørn Pettersen

Gjorde bygda kjent

les også

Hærverk mot omstridt kunstverk i Kvam politianmeldes

Denne uka hadde ordfører Rune Støstad (Ap) et møte med fylkeskultursjef Kyrre Dahl og en gruppe innbyggere fra bygda. Konklusjonen ble kanskje ikke helt som ventet: Kunstnerne ønskes velkommen tilbake. Årsaken er den massive oppmerksomheten som saken har fått. Nå skal det brukes positivt:

– Vi hopper ut i noe nå, som vi ikke vet hva ender i, men målet er å involvere folk, sier ordfører Rune Støstad til GD - og fortsetter:

– Det var smart å ta en pause. Det er noe med respekten for et lokalsamfunn. Her bomma vi mye. Både i forhold til informasjon og involvering. Jeg har sagt unnskyld til mange i Kvam for det. Det ble ikke slik vi ønsket. Noen var positive, men de fleste var negative slik jeg oppfattet det. Jeg forstår at mange følte seg tråkket på og overkjørt.

– Gleder oss

Kunstneren Joar Nango i arkitektgruppen «Fellesskapsprosjektet å fortette byen (FFB)», opplyser til VG at de ser frem til å dra tilbake.

– Vi gleder oss til å fullføre prosjektet og vi gleder oss til å komme tilbake til Kvam. Vi er ikke fornærmet, sier Nango.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder