BLIR FORBUDT: Dette er en Ruger Mini 14 – et av våpnene som nå blir forbudt i Norge. Foto: Foto: Stefan Söderström / NTB scanpix

900 nordmenn rammes – får tre år på å bli kvitt disse våpnene

Stortinget forbyr halvautomatiske rifler – og gir alle som har dem tre år på å levere dem inn, ødelegge dem eller selge dem i utlandet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den norske våpenloven er hele 50 år gammel. Torsdag sto den imidlertid for fall da Stortinget vedtok en ny lov. Med den kommer en innstramming på halvautomatiske rifler.

Høyre understreker at det er helt urealistisk å få på plass en kompensasjonsordning for dem som eier slike våpen – og nå må kvitte seg med dem.

les også

Oppgitt over våpen-innstramming: Det er ikke våpenet som dreper, men personen som har det

– De har et stort skadepotensial, kan være veldig dødbringende og vi er nødt til å få ned antall våpen av denne typen i samfunnet, sier Høyres Peter Frølich, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Forbudet skal gjelde halvautomatiske rifler som opprinnelig er konstruert for helautomatisk funksjon, eller for militæret eller politiet. Det var den typen våpen som Anders Behring Breivik brukte da han gikk til angrep på Utøya 22. juli – en Mini Ruger 14.

Sp er sterkt kritiske til et forbud – og protesterte sterkt da Stortinget vedtok den nye våpenloven.

les også

Regjeringen vil forby halvautomatiske håndvåpen

Kritiseres for å ramme uskyldige våpeneiere

Forbudet har vært kontroversielt fordi det har tilbakevirkende kraft – så det også rammer alle dem som allerede har et slikt våpen.

Justisdepartementet opplyste i februar at i underkant av 900 personer eier halvautomatiske rifler av denne typen.

– Dere har blitt kritisert for å ramme uskyldige våpeneiere?

– Vi vet at de som er jegere og driver med sportsskyting ikke på noen som helst måte hverken er mistenkt for eller innstilt på å gjøre denne typen handlinger. Men vi har likevel et ansvar som politikere for å få ned antallet våpen i sirkulasjon. For havner de i feil hender, kan det skje hendelser som på Utøya, sier Frølich i Høyre.

Forbudet trer i kraft om tre år – som da gir våpeneiere tre år på å bli kvitt slike halvautomatiske rifler. Under strenge vilkår kan enkelte sportsskyttere fortsatt få ha slike halvautomatiske rifler.

– Hva skal du gjøre hvis du eier et slikt våpen?

– Plombere det og levere det inn, eller forsøk å selge det til sportsskyttermiljøet eller til land i utlandet som tillater denne typen våpen, sier Frølich.

Sp vil at de fortsatt skal være lovlige

Sp ville i utgangspunktet ikke at denne typen våpen skulle være forbudt i det hele tatt. Når det først skjer, protesterte de sterkt mot at det rammer de 900 som allerede har slike våpen.

– De som har disse våpnene bruker dem ikke til noe ulovlig aktivitet, de bruker dem til det de skal brukes til – til jakt, sier Sps Jenny Klinge til VG.

– Sedvanen fra tidligere forbud har vært at våpentyper som allerede er i bruk, som folk har kjøpt lovlig, skal de få ha. Men så blir det ikke lov til å erverve nye eller selge de gamle videre. Det handler om eiendomsrett, dette er våpen som folk har kjøpt helt lovlig, sier Klinge.

– Dere går da imot Gjørv-kommisjonens anbefaling?

– Ja, vi gjør nok det. Vi mener at det er feil at denne typen våpen blir forbudt, for vi mener at det ikke er noe vesentlig som skiller denne typen våpen for den som fortsatt blir lovlig.

– Det viktigste for å forebygge terror og faenskap er nok å få mer kontroll på de ulovlige våpnene som er i samfunnet. Alle helautomatiske våpen er ulovlige. Den våpentypen som Behring Breivik brukte er ikke farligere enn de som fortsatt vil være lovlig nå. De som forblir lovlige vil det også være mulig å gjøre ulovlige ting med, slik Utøya-terroristen gjorde med sitt våpen.

– Dette handler mellom annet om muligheten til å sette på større magasiner enn det som er tillatt, men dette er jo like ulovlig uansett hvilken våpentype man eier, sier Klinge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder