ÅSTED: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker fem kjente trusselhendelser og flere ukjente episoder de siste tre måneden ved boligen til justisminister Tor Mikkel Wara i Oslo. Foto: HELGE MIKALSEN

Opplysninger til VG: PST sikret bevis med hemmelig kamera

I all hemmelighet installerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overvåkningskamera i nabolaget til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) – og sikret seg bevis i straffesaken mot samboeren hans.

Ifølge VGs opplysninger, er innholdet på videoopptaket en av flere viktige faktorer som danner grunnlaget for mistanken mot Waras samboer, Laila Anita Bertheussen.

Det aktuelle kameraet var ukjent for både Wara og samboeren, men det har gitt etterforskerne et oversiktsbilde langs en akse ved samboerparets bolig i Oslo, får VG opplyst.

Etter det VG forstår, er PSTs etterforskere både opptatt av hva videomaterialet viser og ikke viser, noe som nå gjennomgås grundig.

les også

Waras samboer siktet etter trusler

Den hemmelige tjeneste pågrep samboeren i parets hjem torsdag og siktet henne «for å ha foretatt noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.»

– Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars i familiens bil som sto parkert på bopel i Oslo, uttalte PST-sjef Benedicte Bjørnland torsdag.

PST: Samboeren satte på brannen

Ifølge VGs opplysninger, var ikke den permitterte justisministeren hjemme da familiens bil brant sist helg.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen og ved det gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sa PST-sjefen.

PST ser brannepisoden i sammenheng med de foregående truslene mot justisministeren og samboeren selv.

Etterforskerne mener Bertheussen kan ha lagt til rette for at politiet skulle etterforske den siste hendelsen som en eskalering av de tidligere truslene.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier de ikke ønsker å uttale seg om konkrete etterforskningsskritt.

Kort tid etter pressekonferansen torsdag ble det kjent at Wara var innvilget permisjon.

les også

Waras samboer: Politiet er på villspor

JAKTER SPOR: Politiets sikkerhetstjenesten fikk tillatelse til å ransake boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og hans siktede samboer Laila Anita Bertheussen. Her er en krimteknikere avbildet inne i eneboligen i Oslo. Foto: HELGE MIKALSEN

Avviser anklagene

PST etterforskere de tidligere hendelsene ved Waras bolig som angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet og trusler. Justisministeren skal heller ikke ha vært hjemme ved flere av de andre forholdene, ifølge VGs opplysninger.

Bertheussen er ikke siktet for disse episodene, men de hemmelige tjenestene utelukker ikke at siktelsen mot henne kan utvides.

Advokat John Christian Elden er forsvarer for samboeren, etter ønske fra den permitterte justisministeren.

– Hun er meget bestemt på at politiet er på villspor. Hun har svart på alle spørsmål og gitt PST tilgang til alle opplysninger for å belyse sin uskyld, skrev Elden i en tekstmelding til VG torsdag kveld.

På spørsmål om han er kjent med at PST har satt opp kamera hos en nabo svarer advokaten:

– PST har full overvåkning og innsyn hos alt hva justisministeren og hans familie gjør. Det har vært og er deres trygghet og mareritt i hverdagen. Intet her knytter etter det vi vet samboeren til den siste brannen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder