SVARER: Siv Jensen har sendt sitt svar til kontrollkomiteen. Foto: Frode Hansen VG

Her er Siv Jensens advarsler til Christine Meyer

Tirsdag fikk kontrollkomiteen på Stortinget Siv Jensens svar på spørsmålene de har stilt om Statistisk sentralbyrå. Finansministeren mener Meyer har fått gjentatte advarsler om omleggingen av byråets forskningsavdeling.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kontrollkomiteen på Stortinget stilte forrige uke seks spørsmål til finansminister Siv Jensen om SSB-saken. Hun har svart i et 59 sider langt brev.

– Svarene til kontroll- og konstitusjonskomiteen synliggjør at Finansdepartementet har fulgt opp omorganiseringsprosessen i SSB på en grundig måte, sier Jensen i en pressemelding.

Bakgrunnen for de opprinnelige spørsmålene er at Christine Meyer måtte gå som sjef i SSB tidligere i november, etter en flere uker lang strid med Finansdepartementet. I tillegg har Meyer sagt at departementet ba henne gi innvandringsforsker Erling Holmøy jobben tilbake, og at saken da ville løse seg.

Bakgrunn: Dette er SSB-saken

Advarte Meyer

I svaret peker Jensen på en rekke advarsler hun skal ha gitt Christine Meyer.

Jensen mener hun allerede i et møte 13. januar advarte daværende SSB-sjef Meyer mot å sette igang endringer i SSB som kunne komme i konflikt med konklusjonene fra Statistikklovutvalget.

Jensen skriver også at hun mer enn en måned før Erling Holmøy ble sparket fra Forskningsavdelingen advarte Meyer mot at forskerne skulle skilles fra de datamodellene de frem til da hadde jobbet med.

Les også: SSBs superveteran totalslakter kollegaens «innvandringsregnskap»

Dette skal ha skjedd i et møte hvor Meyer deltok sammen med forskningsdirektør Kjetil Telle.

– Jeg redegjør for de mange advarslene Meyer fikk mot å gjøre endringer som foregriper statistikklovutvalget eller svekker byråets evne til å levere på samfunnsoppdraget. Dette viser hvorfor det ble nødvendig å gripe inn for å gjenopprette tilliten til SSB, sier Jensen.

Tidligere har Jensen uttalt til VG at hun advarte Meyer mange ganger.

Her får du en forklaring på saken:

Stiller flere spørsmål

VENTER FLERE SPØRSMÅL: Hans Fredrik Grøvan i KrF tror det må nærmere avklaring til i saken. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Kontrollkomiteen opplyste tirsdag etter møtet om at det i morgen vil bli et nytt møte hvor man kommer frem til hvilke spørsmål som skal stilles til Siv Jensen. Det er enighet om å stille flere spørsmål.

– Vi har kommet til den konklusjon at det var umulig å forholde seg til alle svarene med så kort frist, sier leder Dag Terje Andersen, som beskriver svarene fra finansministeren som grundige.

Tidligere på dagen sa Hans Fredrik Grøvan fra KrF at han «tror bestemt» at det vil komme en oppfølging i kontrollkomiteen etter at VG mandag skrev at Statistikklovutvalget ikke er enig Siv Jensens hennes syn på hva utvalgets mandat er.

Les også: Siv Jensen får ingen støtte for SSB-forklaringen

VIL VITE MER: Torgeir Knag Fylkesnes har nærmere spørsmål om saken. Foto: Ole Gunnar Onsøien NTB scanpix

Mandatet har vært en viktig grunn til at tidligere SSB-sjef Christine Meyer mistet Jensens tillit. Finansministeren mener Meyer gikk for fort frem med omleggingen av forskningsavdelingen i byrået og kom i veien for utvalgets arbeid. Men ifølge utvalgets leder var ikke forskningsavdelingen en del av utvalgets mandat.

Også Torgeir Knag Fylkesnes (SV) synes uenigheten om lovutvalget er interessant.

– Nå ser vi at det er to virkelighetsforståelser om lovutvalget, og det er interessant for kontrollkomiteen. Det skal ikke være noen ustilte spørsmål av relevans, sier han.

Her kan du se Meyers oppgjør med Siv Jensen:


Kommersielt samarbeid: Rabattkoder