SJEKK SELV: Gå inn på Statens vegvesen sine sider for å finne fristen for EU-kontroll på bilen din. Foto: Tore Kristiansen

Nå blir det nye regler for EU-kontroll

Fra neste år er det slutt på regelen om at siste siffer i registreringsnummeret bestemmer når bilen skal inn til EU-kontroll.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det blir også krav til kontroll av traktor. Med de nye reglene kan man heller ikke drøye med å sjekke bilen til det har gått to år og to måneder, slik mange gjør i dag.

les også

Politiet glemte EU-kontrollen: Avskiltet

Kravet om at nye biler skal ha første kontroll etter fire år og alle andre med to års mellomrom, opprettholdes.

Hvis man i dag ikke sjekker doningen hvert andre år, kommer det et brev fra Statens vegvesen med varsel om avskilting dersom du ikke gjør dette innen to måneder. Det blir det slutt på.

les også

Nesten halvparten glemmer EU-kontrollen

Halvparten drøyer

– Omtrent halvparten av alle bileiere venter med å ta EU-kontrollen til de får varselbrev fra Statens vegvesen, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen til VG

Drøyer man så lenge som mulig, kan det i dag gå to år og to måneder mellom hver EU-kontroll, eller periodisk kjøretøykontroll (PKK) som det egentlig heter.

Men det kommer til å bli en eller annen varslingsordning.

– Det er ikke helt besluttet hvilke varslingsordninger vi vil få, men du kan uansett gå inn på vegvesen.no, sier Harsem.

Her kan du gå inn på din side eller bruke denne lenken.

les også

Ekspertenes råd: Dette er de beste bilkjøpene nå

Pluss content

Mer fleksibelt

Fra 8. februar neste vil kontrollen bestemmes av datoen for førstegangsregistrering og siste godkjente kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt.

– Det har gjort det litt vanskelig å tilpasse for noen som har kontrollsiffer på sommeren eller bor i utlandet. Nå kan man styre det selv, sier Harsem.

Men det er ikke slik at alle biler plutselig får ny frist i februar. Den fristen du har gjelder til det gjennomføres en ny kontroll. Les mer om den nye ordningen her.

Kjøretøy over 7500 kg skal fortsatt inn hvert år.

Hvert år er gjennomføres det over to millioner EU-kontroller i Norge.

Nye krav

Det blir også nye krav om en egen opplæring for dem som utfører EU-kontrollen.

Og fra 2021 blir det krav om kontroll av traktorer med hastighet over 40 km/t.

Disse traktorene skal inn første gang etter fire år og deretter annethvert år, og reglene gjelder traktorer som hovedsakelig brukes til transport eller arbeid på offentlig vei. Har du traktor som bare brukes på offentlig vei i egentransport i primærnæring, kan du få unntak fra kravet om kontroll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder