FOLKEMØTE: Sylvi Listhaug var på nyåret på et folkemøte på Holmlia sammen med politimester Hans Sverre Sjøvold. Der ble ikke Young Bloods nevnt ved navn.

FOLKEMØTE: Sylvi Listhaug var på nyåret på et folkemøte på Holmlia sammen med politimester Hans Sverre Sjøvold. Der ble ikke Young Bloods nevnt ved navn. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sylvi Listhaug hardt ut mot politiet etter gjeng-avsløringen: – Deler av politiet har dysset ned problemene

Tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at hun opplever at deler av politiet dysset ned problemene i Oslo sør og øst, selv om gjengmiljøet hadde blitt sterkere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Over ti år har gjengen Young Bloods vokst frem på Holmlia i Oslo – uten at politiet har klart å stoppe dem. Ifølge en hemmelig politirapport tjener gjengen millioner på narkosalg – og gjengledelsen skal ha bindinger til tunge kriminelle nettverk på Vest-Balkan.

Justisminister Tor Mikkel Wara sa søndag at han ba om et møte med Oslopolitiet i sin første uke som justisminister i vår – og ble informert om gjengtrusselen og Young Bloods.

VG har spurt Listhaug om hun følte hun ble tilstrekkelig informert av Oslo-politiet om situasjonen. I svaret ligger det en tydelig kritikk av politiet:

– Jeg opplever det som at deler av politiet har dysset ned en del av disse problemene og insistert på at de har kontroll. Det er mulig det var helt riktig da jeg ble fortalt det, men i så fall har det vært en voldsom eskalering i saken de siste månedene, skriver Listhaug i en e-post til VG.

Tidligere justisminister Per Willy Amundsen (Frp) sier at han er enig i beskrivelsen av at «deler av politiet har dysset ned en del av problemene».

– Sosionomfaktoren har vært noe høy. Deler av politiet har hatt berøringsangst for problematikken, fordi dette har blitt koblet mot innvandring, sier Amundsen.

Svenske tilstander eller ikke?

Listhaug skriver at hun opplevde budskapet fra politiet slik: At de hadde store problemer på Oslo Øst, og at flere hadde varslet om dette før, men at det var langt fra «svenske tilstander».

Allerede i desember 2016 ble det slått alarm om Young Bloods i en hemmeligstemplet etterretningsrapport, som VG har fått tilgang til. Der tegnes et litt annet bilde: «De kriminelle aktørene innehar større innflytelse og autoritet enn politiet (...) og kan, på et tidlig stadium, sammenlignes med tilstander som oppleves i enkelte større svenske byer».

les også

Hemmelig rapport: Young Bloods tjener millioner på narkosalg

AVSLØRING: Gjengen som står bak kidnappinger og drapsforsøk

I etterretningsrapporten står det at politiet tidvis opplever det som krevende å være på Holmlia. At det «blant enkelte oppleves ubehagelig å være på Holmlia da de møter mye aggresjon og motstand, og at det finnes eksempler hvor politiet har blitt kastet stein etter».

En tilsynsrapport fra samme år beskriver at territoriale gjenger er i ferd med å etablere seg med innkreving av beskyttelsespenger fra beboer, vold og kidnappinger.

– Vi må slutte med at politiet skal være sosialarbeidere, men heller håndheve lov og orden. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å gjeninnføre ungdomsstraff og sørge for at de som er grove kriminelle blir satt i fengsel, skriver Listhaug

GJENGTRUSSEL: Folkemøtet på Holmlia ble holdt i februar etter en rekke voldsepisoder og et massivt engasjement blant lokalbefolkningen. Sylvi Listhaug (Frp) var på møtet med kommunen og politiet. Foto: Frode Hansen

– Politiet må bli tøffere

VG har avdekket hvordan politiet i årevis ikke ville kalle Young Bloods ved navn eller omtale dem som en gjeng offentlig. Tidligere leder for Spesielle operasjoner i Oslo-politiet og nå pensjonist, Torstein Holand, sa lørdag følgende til om politiets mediestrategi rundt hvordan gjengene skal omtales offentlig:

– Tanken var at all publisitet er styrkende for gjengen. I mange år tenkte jeg på denne måten selv. Men konsekvensen er at uttalelser ble strupet, og at ingen tør å snakke i politiet. Det er akkurat det samme som skjedde i Sverige, sa Holand.

les også

Jan Bøhler om gjengene på Holmlia: Nå trengs en klar marsjordre

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sier at Young Bloods er et kjent navn for ham.

– Politiet har sagt at de var veldig bekymret og at de skulle sette alle kluter til. Jeg opplever det ikke som at dette er ny informasjon. De har også sagt at gjengarbeid og det å knuse slike miljøer tar ofte lang tid, og er ikke noe som kan gjøres over natten, skriver Amundsen i den samme e-posten.

– Samtidig vil jeg si at det er klart at politiet må bli tøffere. Politiet er siste skanse i kampen mot kriminalitet, og de kan ikke svikte, skriver han.

Politimesteren i Oslo har innrømmet at de kunne gjort en bedre jobb.

Fikk du med deg? Det gikk hett for seg da Listhaug besøkte Holmlia i februar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder