15-åring kan ha dødd av smittsom halsinfeksjon - ber foreldre være på vakt

Publisert: Oppdatert: 13.06.18 11:24
INNENRIKS

En 15 år gammel gutt døde natt til tirsdag, trolig etter å ha blitt angrepet av meningokokk-bakterier i halsen.

Gutten gikk i 9.klasse på en skole i Bærum. På kommunens nettsider bekrefter smitteoverlege Bjørg Dysthe at dødsfallet sannsynligvis skyldes meningokokk-bakterier.

Det var Budstikka som først omtalte saken.

Nå ber kommunen foreldre være på vakt.

– Selv om det oftest bare er ett enkelt tilfelle av sykdommen så kan flere være smittet. Derfor har vi gått ut med informasjon til skolene i nærheten om at de skal være ekstra påpasselige om barna er syke. Det er sjeldent at det dør mennesker som følge av dette, men det skjer, sier smitteoverlege i Bærum Kommune Bjørg Dysthe til VG.

– Når vi får klarhet i hvilken type meningokokkbakterie dette er, vil vi vite hvilken vaksine som kan tilbys dem som har gått i samme klasse eller på annen måte hatt tett kontakt.

Meningokokk-bakterier finnes som normalflora i halsen på ellers friske personer, men kan i noen tilfeller føre til svært alvorlig sykdom og i verste fall død, opplyser Bærum kommunes smittevernkontor.

Kommunen understreker at foreldre som observerer symptomer hos barn og ungdom må kontakte fastlege eller legevakt.

Meningokokk-sykdom begynner gjerne med influensalignende symptomer som hodepine, kvalme, oppkast og feber med frysninger. Allmennstilstanden er sterkt redusert, og det kan oppstå små hudblødninger som ikke kan trykkes bort.